Tutová investice

Tutová investice
Kdo ví, že bohaté žně dluhopisových fondů končí, ale akcie jsou pro něj příliš rizikové, může pro své peníze najít klidný přístav v zajištěných fondech.

Takové fondy u nás nabízí pouze zahraniční investiční společnosti, protože tuzemským to Komise cenných papírů nepovolí. Ve své bankovní síti prodává především ČSOB produkty vytvořené se svou mateřskou finanční skupinou KBC, v několika dalších bankách pak lze investovat do zajištěných fondů HSBC. V tomto případě jde o jednu z nejsilnějších nadnárodních finančních skupin na světě, která zaručuje jak slíbenou garanci 100 procent investované částky, tak výnosy podle daných pravidel.

V eurech, dolarech a librách

V nejnovější HSBC přichází s nabídkou nových zajištěných růstových fondů na investiční období pěti let:

ZAJIŠTĚNÝ EVROPSKÝ FOND
ZAJIŠTĚNÝ BRITSKÝ FOND

Nový Zajištěný evropský fond a nový Zajištěný britský fond nabízejí investorům to, co v dnešním prostředí často hledají - 100% zajištění investovaných peněz a minimální výnosy a uzamykání ročních výnosů.

Nové fondy HSBC zajišťují 100% návratnost původní investice i minimálních výnosů. Do prodeje přicházejí 25. července 2003 a budou k dispozici po dva měsíce. Svou konstrukcí umožňují podílet se na růstu předních 50 evropských společností (EUROSTOXX 50 Index) nebo 100 britských společností (FTSE 100 Index ).

Pětileté období
Možnost nákupu od 25. července do 23. září 2003
Investice od £5 000, $5 000 nebo €5 000

ZAJIŠTĚNÝ EVROPSKÝ FOND

Akciový index Dow Jones Euro Stoxx 50 zahrnuje padesátku akcií předních společností eurozóny. Ty dohromady tvoří téměř 60 procent souhrnné tržní kapitalizace zdejších akciových trhů. Index obsahuje například akcie společností Nokia, Unilever, Siemens, Deutsche Bank, Philips, Allianz, Danone, Ahold nebo Volkswagen. Index je propočítáván jako vážený tržní kapitalizací. Vývoj tohoto indexu naleznete zde.

Jak se počítá výnos?

Investiční období je rozděleno na 5 období, kdy na konci každého se výnos stanoví jako bonus snížený nebo zvýšený o nejslabší meziměsíční výkon indexu. Získaný bonus je uzamčen a nemůže být v budoucnu snížen o případný propad trhu. V případě, že budou trhy příliš kolísat a výnos by na konci investičního období byl nižší než je minimální výnos, pak investor dostane zajištěný minimální výnos (10 % v £, 6,5 % v $ či 7,5 % v €).

Příklad výpočtu výnosu pro investice v britské libře:

1. rok 2. rok 3. rok 4.rok 5. rok Celkový
výnos
Roční bonus 10 % 10 % 10 % 10 % 10 %  
Nejslabší meziměsíční
výkon indexu
+1 % -17 % -5,5 % -1,5 % -8 %  
Uzamčený výnos +11 % 0 % +4,5 % +8,5 % +2 % +26 %

V tomto případě je investorovi vyplaceno:
Investované peníze 10 000 £
10 000 £ x 26 % 2 600 £
Celková návratnost 12 600 £

Investorův minimální garantovaný výnos činí 10 procent, a to i v případě velmi volatilního trhu, kdy nejslabší meziměsíční výkon indexu klesne pod mínus 10 procent.

Investované peníze 10 000 £
10 000 £ x 10 % 1 000 £
Celková návratnost 11 000 £

ZAJIŠTĚNÝ BRITSKÝ FOND

Finacial Times Stock Exchange index zahrnuje 100 společností s nejvyšší tržní kapitalizací, které sídlí ve Velké Británii. Společnosti zahrnuté v indexu FTSE 100 představují asi sedmdesát procent celkového britského akciového trhu.

U druhého fondu jsou podmínky výpočtu výnosu i zajištění jiné:

Výnos investora se počítá tak, že období pěti let je rozčleněno na 20 čtvrtletí a vyhodnocuje se postupně jak maximální růst za čtvrtletí, tak i minimální zajištění (za každý čtvrtletní propad vzroste o 0,25 procent). Investor pak získá vyšší výnos z obou variant. I kdyby tedy index celou dobu klesal, získá navíc alespoň 5% výnos. Maximum výnosu je pak omezeno 180 procent v L a 120 procent v USD. Podívejte se na vývoj indexu v uplynulém roce.

Příklad výpočtu výnosu v britské libře:

Období Pohyb indexu Započítaný růst* Rostoucí
minimální zajištění
1. čtvrtletí +10 % +9 % 0 %
2. čtvrtletí -8 % -8 % +0,25 %
3. čtvrtletí +7 % +7 % 0 %
4. čtvrtletí -0,5 % -0,5 % +0,25 %
Celkem +7,5 % +0,5 %

* maximálně 9 % pro L a 6 % pro USD

Dle tohoto příkladu by byl za první rok započítá růst ve výši 7,5 procenta a minimální zajištění by se zvýšilo o 0,5 procenta. Pokud by se stejný vývoj opakoval v následujících letech, byl by celkový započítaný růst na konci pětiletého období 37,5 procenta a rostoucí minimální zajištění by činilo 2,5 procenta. Vybrána bude vždy vyšší z těchto dvou hodnot. Na základě uvedeného příkladu by investor při investici 10 000 £ získal:

Investované peníze 10 000 £
10 000 £ x 37,5 % 3 750 £
Celková návratnost 13 750 £

Pokud by všech 20 čtvrtletí skončilo ztrátou indexu, tak jako ve 2. a 4. čtvrtletí, investor by stále získal více než vloženou částku, a to o zhodnocení ve výši 5 procent. V tomto případě by vyplácená částka byla:

Investované peníze 10 000 £
10 000 £ x 5 % 500 £
Celková návratnost 10 500 £

Minimální výnosy - Zajištěné růstové fondy HSBC poskytují minimální výnosy popsané v materiálech bez ohledu na vývoj trhů.

Nabídka nových Zajištěných růstových fondů HSBC je limitována. Začíná 25. července 2003 a končí 23. září 2003, popřípadě i dříve v případě plného upsání.
Investor může požádat o předčasný odkup, ale pro získání všech výhod poskytovaných zajištěnými fondy by měli investoři být připraveni držet své investice po celé pětileté investiční období. Jestliže se investor rozhodne pro předčasný odkup, nemusí získat zpět 100 procent své původní investice.

Připadá vám investice do nové nabídky zajištěných fondů zajímavá? Uzavřete smlouvu ještě dnes.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 7. 2003 9:15, sema

o zajištěných fondech uvažuji delší dobu, jen (jsem laik takže to asi nebude úplně přesné) by bylo možná dobré ještě napsat, že v té investici je ještě přítomno jisté měnové riziko - v té souvislosti by mě zajímalo v jaké měně dle Vašeho názoru a proč je rozumné investovat?

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 7. 2003 10:06

Jak je vidět v anketě vedle, asi polovina respondentů je ochotna investovat méně, než povinné minimum, které činí podle zvolené cizí měny cca 140 - 210 tisíc Kč. Vezmu-li v úvahu i rozumnou diverzifikaci rizika, měl by mít investor celkem alespoň půl milionu ve volných finančních prostředcích. Tyto fondy tedy nejsou na rozdíl od většiny podílových fondů nic pro drobné střádaly. Předpokládáme-li, že se zajištěné fondy nechtějí zruinovat vyplácením výnosů při ztrátovém výsledku, lze takovou nabídku chápat i jako předpověď blížícího se vzestupu. Dále, jak tu již bylo řečeno, očekává se posílení koruny vůči všem třem zmíněným měnám. Také by se mi nelíbilo, mít peníze zapikolované 5 let s téměř jistou ztrátou v případě předčasného výběru. Podobně omezující mi připadá i stavební spoření, které proto nebudu prodlužovat. Volím raději správnou směs podílových fondů a vkladů v Kč.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services