Phone banking

redakce Peníze.CZ | 14. 7. 2003
Prostřednictvím telefonu kdekoli na světě můžete zjišťovat zůstatky na svém účtu a provádět transakce. V některých bankách mluvíte s živým člověkem, v jiných na vaše pokyny čeká hlasový automat (v tomto případě potřebujete telefon s tónovou volbou).

Co služba nabízí?

Banka po telefonu může mít několik úrovní. Pasivní varianta nabízí zjišťování zůstatků na účtu, aktuálních úrokových sazeb a devizových kurzů banky, většinou prostřednictvím automatu. Aktivní verze navíc umožňuje zadávání příkazů k úhradě i inkasu, měnové konverze, zakládání spořících či termínovaných vkladů a další služby.

Jak to funguje?

Po vytočení čísla telefonní banky se vám ozve hlasový automat, který vás požádá o vaši identifikaci (prostřednictvím klientského čísla a PINu, které jste obdrželi od vaší banky) a pak již můžete provádět transakce. Pokud mluvíte s operátorem, probíhá přihlášení obdobně, čísla však nemusíte vyťukávat pomocí na klávesnici telefonu, ale nadiktujete je telefonnímu bankéři. Služby využívající hlasových automatů většinou nabízejí omezený rozsah služeb, jsou však k dispozici nepřetržitě. Telefonní bankéři mívají v některých bankách omezenou pracovní dobu, ve zbývajícím čase se i zde setkáte s automatem.

Kolik to stojí?

Ve většině bank platíte za zřízení služby (většinou do sta korun) a poté bývá ještě účtován měsíční poplatek (pohybuje se v desítkách až stovkách korun). Transakce prováděné prostřednictvím telefonu jsou levnější než na přepážce samotné banky. Některé banky (eBanka) naopak za telefonní transakce účtují nejvíce aby přiměli klienty používat jiné komunikační kanály (například internet).

Jak je to s bezpečností?

V případě vyzrazení vašich vstupních hesel může kdokoli provádět transakce s vaším účtem. Tomuto nebezpečí lze předejít nastavením limitů pro transakce prováděné po telefonu, používáním elektronického klíče (nabízí pouze některé banky) a především uložením vstupních hesel pouze do vlastní hlavy.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banky, phone banking

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services