Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

David Petráček | 28. 7. 2003
Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním
V uplynulém týdnu většina ohlašujících firem vykazovala lepší než analytiky očekávané hospodářské výsledky. Trh většinou zprávy přijímal optimisticky, otázkou ovšem je, zdali optimismus trhů vydrží.

Spojené státy

Akcie na amerických trzích zakončily první obchodní seanci nového týdne blízko svých denních nejnižších hodnot, když série výsledkových zpráv za uplynulé čtvrtletí nedokázala uspokojit zvýšená očekávání. Zklamání na akciové trhy přinesly hlavně farmaceutické společnosti, když firma Merck (profil, názory) snížila výhled prodejů svého nejprodávanějšího produktu a její zisk navíc zůstal pod úrovní očekávání trhu. Z obdobného důvodu klesaly i akcie výrobce mobilních telefonů Motorola (profil, názory) a následně s sebou stáhly i ostatní technologické tituly.

Akcie na Wall Streetu v úterý posílily, podpořeny jak solidními výsledky firem, tak i zprávou, že dva synové svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husseina byli zabiti při přestřelce s americkými vojáky v Iráku. Investoři pozitivně reagovali na výsledky společnosti Texas Instruments (profil, názory), která zároveň předložila i příznivé vyhlídky do budoucna. Díky tomu rostly nejen akcie z odvětví výroby počítačů, ale přidaly se i telekomunikační tituly. Nasdaq (profil, názory) podpořila také Lehman Brothers, která zvýšila rating sektoru výrobců polovodičových zařízení.

Středeční seance se nesla ve smíšeném duchu. Po krátkém setrvání v zelených číslech při zahájení obchodování strávily hlavní indexy převážnou část dne v negativním teritoriu, aby nakonec celý den uzavřely se ziskem. Výsledky podle očekávání zveřejnila například farmaceutická Schering-Plough (profil, názory), propad obratu i zisku zaznamenala naopak například Sun Microsytems (profil, názory). Lepší výsledky, než se čekalo, podpořily růst akcií internetové Amazon.com (profil, názory).

Akciové trhy ve Spojených státech strávily ve čtvrtek celé dopoledne a převážnou část odpoledne v pozitivním pásmu podpořeny řadou povzbuzujících výsledkových zpráv amerických korporací za druhé čtvrtletí: Computer Associates (profil, názory), Symantec (profil, názory) a Veritas Software (profil, názory) a pozitivními zprávami z amerického trhu práce. Počet Američanů, kterým v týdnu do 19. července nově vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, totiž poklesl o 29 tisíc na 386 tisíc (konsensuální odhad analytiků 415 tisíc), a poprvé se tak po 22 týdnech dostal pod hranici 400 tisíc. Úvodní rally však vyprchala a trhy zakončily v záporných hodnotách.

V pátek byly zraky investorů upřeny na makrozprávy. Byl zveřejněn počet nově prodaných domů za měsíc červen. Předpokládal se pokles na 1113 tis. z 1157 tis. v květnu. Ještě před otevřením byla oznámena zpráva o vývoji objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby za měsíc červen. Očekával se růst o 1,2 procenta. Z firemních zpráv oznámila například společnost eBay (profil, názory) lepší než očekávaný zisk.

Evropa

Evropské akcie v pondělí oslabovaly, taženy dolů především ztrátami automobilek. Investoři se obávali, že čtvrtletní výsledky automobilek budou slabé. Dolů zamířily také pojišťovny v čele s Munich Re, AXA (profil, názory) a Fortis. Většina evropských akciových indexů v úterý rostla za pomoci technologických společností jako Texas Instruments (profil, názory) či Infineon (profil, názory) a díky posílení americké burzy, které vyrovnalo ztráty německých pojišťoven obviněných z uzavření kartelových dohod. Evropským akciím se ve středu příliš nedařilo. Slabší hospodářské výsledky některých firem jako např. francouzské farmaceutické Sanofi-Synthelabo nebo chemické skupiny Lonza ovlivnily vývoj. Pokles akcií zaznamenala i společnost Deutsche Borse, když se Allianz rozhodla prodat svůj 5% podíl.

Evropské akciové indexy ve čtvrtek zamířily vzhůru, podpořeny výsledky hospodaření firmy Siemens (profil, názory) a automobilky DaimlerChrysler (profil, názory). Pozitivní náladu umocnilo i silné otevření americké burzy, které pomohly vzhůru týdenní údaje o nezaměstnanosti v USA. Evropské trhy v průběhu pátečního dopoledne klesaly po několika nepříznivých firemních zprávách v čele s výrazným propadem zisku automobilky Volkswagen.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

21. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

Investoři se z podivných důvodů řídili po většinu obchodního týdne heslem "prodávat při dobrých zprávách". Tento trend opustili pouze na začátku a na konci týdne.

Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

14. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

Ohlašování hospodářských výsledků pomalu ještě ani nezačalo a investoři už nyní v očekávání budoucího vývoje určují trendy trhů. Přinášíme vám pravidelnou analýzu obchodování na kapitálových... celý článek

Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

7. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

O znepříjemnění situace investorů se minulý týden postaraly některé zprávy z makrosféry v čele s informacemi z trhu práce. Doba rychlého růstu vzhůru je zatím pryč.

Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

30. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

Na 45-tileté minimum snížila americká centrální banka úrokovou sazbu, což však investoři neocenili a vzali tento krok jako málo razantní. Očekávaný růst se proto nekonal…

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

23. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno několik významných makroekonomických zpráv s pozitivním vývojem, které však občas zastínila nepříjemná informace z mikrosféry. Trh se proto pohyboval... celý článek

Partners Financial Services