Fondy: chudáci portfolio manažeři…

Fondy: chudáci portfolio manažeři…
Být portfolio manažerem je velmi výnosná práce, ale postupně se nad ní stahují mračna. Doby přemrštěných bonusů jsou již dávno pryč a časem bude ještě hůř. Nejvyšší čas, aby někteří portfolio manažeři začali šetřit…

Před pouhými dvěma lety si portfolio manažer, pečující o portfolio globálních akcií, vydělal v Londýně v průměru 130 000 liber. Naproti tomu jeho kolega, který pečoval o domácí dluhopisy, získal pouhých 59 000 liber. Po pádu akciových trhů a útěku k dluhopisům je vše jinak - platy portfolio manažerů spravujících dluhopisová portfolia výrazně převyšují platy akciových portfolio manažerů. A kdysi tolik obdivovaní šéfové výzkumu? Po amerických skandálech a po ztrátách, které jejich práce řadě investorů přinesla, spadl jejich plat v průměru z 289 000 liber v roce 2001 na "pouhých" 130 000 v roce 2003.

Toto jsou některé z výsledků, které na základě informací svých 16 000 členů nedávno publikovala Association for Investment Management and Research (AIMR). Průměrný pokles platů v oblasti kolektivního investování je pochopitelný - v době velkých ztrát na akciových trzích a nízkých (i když bezpečných) výnosů většiny dluhopisů lze výrazně navyšovat odměny jen obtížně. Podíváme-li se na graf změn odměňování portfolio manažerů, vidíme, že došlo pouze k přesunu odměn z akciových expertů na experty bondové. Navíc došlo k mírnému snížení průměrných odměn ze 109 000 liber v roce 2001 na 105 750 liber v roce 2003.

Portfolio manažeři (nemluvě o šéfech výzkumu) si i přes často pochybné výsledky svých fondů připadají nedoceněni. Podle výzkumu AIMR se téměř polovina cítí placena méně, než si zaslouží (a stejně velká skupina má pocit, že je odměňována dostatečně). Pouhá dvě procenta oslovených mají pocit, že dostávají více, než si zaslouží.

A navíc může být i hůř, neboť investičním společnostem nepříjemně klesají příjmy. Po prasknutí akciové bubliny v roce 2001 výrazně klesl objem majetku v akciových a smíšených fondech a omezil se příliv peněz, takže příjmy investičních společností ze správcovských poplatků jsou mnohem nižší než bývaly. Příklon řady investorů ke konzervativním dluhopisovým fondům či fondům peněžního trhu je pro investiční společnosti další špatnou zprávou, neboť správcovské poplatky těchto fondů jsou nižší než u fondů akciových a nízké nominální výnosy je navíc nutí účtované poplatky dále snižovat. Účtovat si totiž třeba procento ročně za správu v době, kdy výnos fondu nepřesáhne ani čtyři procenta je vnímáno jako nemorální a v zahraničí se umí investoři takovýmto fondům vyhnout.

Něco podobného se již postupně děje i u nás a příští rok bude pro řadu investičních společností klíčový. Nízké nominální výnosy peněžního trhu a dluhopisů je budou nutit snižovat správcovské poplatky a rozhodně nelze očekávat, že by propady vyrovnaly peníze, tekoucí ve větší míře do akciových fondů. Tlak na snižování poplatků přijde také ze strany zahraničních fondů, které mají u podobných fondů výrazně nižší správcovské poplatky již dnes.

Velká díra v ČSOB

I když se říká, že český investor zásadně investuje podle minulé výkonnosti, není příliš rychlý. Jinak by jej musely přilákat vysoké výnosy akciových fondů. Stačí se jen podívat na výnosy za různá období: v tříměsíčním horizontu, kdy došlo ke změně, přinesly dluhopisové fondy necelé procento, zatímco fondy akciové mírně přes 13 procent a fondy fondů dokonce 14 procent. Jenže i přes tento skok dosahují tyto fondy v ročním horizontu ztrátu okolo 25 procent, což investory rozhodně neláká. Navíc zejména bankovní pracovníci nechtějí akciové fondy příliš prodávat a podle našich čtenářů byli někteří dokonce i přes výslovnou žádost o vybraný akciový fond od investice do něj v České spořitelně a v Komerční bance zrazováni s tím, že peníze mají uložit do dluhopisů a ne do nebezpečných akcií.

S takovýmto přístupem se jen těžko podaří navýšit týdenní prodeje těchto fondů. Jak je vidět z týdenní statistiky, čisté prodeje dynamických fondů nedosáhly ani pěti milionů korun, zatímco fondy dluhopisové přilákaly téměř 304 milionů. Naopak 387 milionů uteklo z fondů smíšených a obrovská díra 3,3 miliardy zeje v kolonce peněžní trh.

Tuto obrovskou díru má na svědomí fond ČSOB Výnosový (profil, názory) pro institucionální investory, kteří na něm s daňovou výhodou parkují volné prostředky a nyní je zřejmě vybrali kvůli nadcházející platbě daní. Zajímavé je, že z konkurenčního fondu IKS Dividendový (profil, názory) minulý týden zmizelo pouze 7,5 milionu korun, čímž se výrazně změnilo postavení ČSOB IS (profil, ) a IKS KB (profil, názory) na trhu institucionálních fondů: po exodu z ČSOB Výnosového drží ČSOB IS již jen 63 procent trhu, který v podstatě ovládala, zatímco IKS svůj podíl navýšila na 32 procent. Třetí ŽB-Trust drží díky svému nadačnímu fondu (profil, názory) pět procent a mírně přes půl procenta připadá na ISČS a její fond Merkur (profil, názory). Právě Merkur byl první institucionální fond v Čechách, ovšem Česká spořitelna jej neumí prodávat a fond je zralý na zavření.

ČSOB Investiční společnost (profil, ) je podepsána i u dalšího fondu s velkým odlivem peněz, postkupónového fondu OB Kvanto Kombinovaný (profil, názory), ze kterého minulý týden ubylo téměř 300 milionů. I další velký únik, přes 55 milionů, jde na vrub postkupónového fondu, IKS Globálního (profil, názory). Teprve na čtvrtém místě tabulky fondů s nejvyšším odlivem majetku najdeme s mínus 48 miliony "normální" fond, kdysi tolik oblíbený Sporoinvest (profil, názory). Tomuto fondu se příliš nedaří a mateřská spořitelna místo něj nyní doporučuje Sporobond (profil, názory). Zájemce o fond peněžního navíc často odkáže místo Sporoinvestu na ESPA Český fond peněžního trhu ze stáje Erste Sparinvest, který se nyní nabízí bez poplatku (zatímco u Sporoinvestu byl dokonce zaveden vstupní poplatek) a který spořitelna propaguje v právě běžící reklamní kampani spolu s Trendbondem (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že se české investiční společnosti odhodlají ke snížení správcovských poplatků? Mohou si to vůbec dovolit? Jak intenzivně by podle vás měly poplatky klesat? A berete při výběru investice na výši poplatků zřetel? Podělte se s námi o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: bude Slovensko všelék?

9. 6. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: bude Slovensko všelék?

Nejen že by se na Slovensko mohly přesunout české fondy a Slovensko by mohlo hrát roli středoevropského Lucemburska, ale odtéct by tam mohly také peníze z českých dluhopisových fondů.... celý článek

Fondy před emigrací

2. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy před emigrací

Hrozivé dvě miliardy se za pouhý týden vypařily z našich fondů. Ale žádný tunel – to jen speciální "výnosové" fondy pro institucionální investory své obvykle velké přírůstky vystřídaly... celý článek

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

26. 5. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

Ještě před rokem byl Sporoinvest supermagnetem, přitahujícím stovky milionů korun týdně. Dnes po něm neštěkne ani pes. Klienti zatím houfně přecházejí k dluhopisům, kam ale půjdou,... celý článek

Fondy: další divný týden

19. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: další divný týden

Ani uplynulý týden nepřinesl jasno do nálad našich investorů. Do fondů nosí peněz jen poskrovnu, a tak asi nejzajímavější událostí je chystané "sestěhování" fondů První investiční do... celý článek

Fondy stále váhají

12. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy stále váhají

Uplynulý týden opět nebyl normální - nejen svátek, ale i letní počasí či hokej jistě odlákaly mnohé investory od všedních finančních starostí. Rekordy tak padaly jen teplotní…

Partners Financial Services