Koupě nemovitosti: jak nepřijít na buben

Koupě nemovitosti: jak nepřijít na buben
Najít si ten svůj byt či dům je jen půlka cesty k jeho koupi. Předtím, než k ní dojde, musíte dát najevo zájem o vysněnou nemovitost - složit kauci. Co všechno se u toho může stát a jak při tom nepřijít o peníze?

Po často dlouhém hledání jste konečně našli ten pravý dům či byt. Ještě ale není vyhráno. Aby jej přestala realitní kancelář dále nabízet a vám neutekl, musíte složit část kupní ceny jako zálohu. Otázkou je ale zálohu na co, různé realitní kanceláři ji totiž různě definují. Někde je to záloha kupní ceny, jinde záloha na provizi či rezervační kauce nebo poplatek. Výše tohoto požadavku se většinou pohybuje mezi pěti až deseti procenty kupní ceny. Předtím, než peníze složíte, by se vám měl zprostředkovatel prokázat, že je oprávněn je přijmout – je oprávněn vámi požadovanou nemovitost nabízet. Takovým důkazem je například smlouva či plná moc od majitele nemovitosti o zprostředkování jejího prodeje. Pokud je vše v pořádku, měli byste o složení peněz s realitní kanceláří sepsat smlouvu. Je důležité, aby v ní bylo definováno na co jsou složené peníze určeny (záloha kupní ceny, záloha na provizi RK…) a komu za jaké situace patří. Také je dobré si ujasnit, co se stane, když si koupi nemovitosti nakonec rozmyslíte. Obecně totiž v takovém případě složené peníze propadají. Proto je důležité dobře definovat za jakých podmínek jste s koupí nemovitosti souhlasili (většinou stvrzujete, že jste si ji prohlédli, byli jste seznámeni s jejím stavem…). Právo na vrácení peněz totiž budete mít jen v případě, že se objevily skutečnosti, o kterých jste nebyli informováni, ale které mohou změnit vaše rozhodnutí.

Co se může stát – příběh první

Mladí manželé, říkejme jim třeba Novákovi, se rozhodli koupit si dům za Prahou. Celou koupi chtěli financovat hotově, peníze získali z prodeje domu po babičce na venkově. Po dlouhém hledání se jim podařilo najít dům podle svých představ v ceně kolem tří milionů korun. Prodávající, říkejme mu třeba Dvořák, je požádal (celá transakce však probíhala přes realitní kancelář) o složení zálohy na kupní cenu ve výši půl milionu korun přímo jemu. Následně byla podepsána kupní smlouva, ve které byl stanoven přesný termín, do kdy musí prodávající nemovitost vyklidit a předat kupujícímu, kdy musí být podán návrh na vklad do katastru a řada dalších náležitostí. Pan Dvořák však v dohodnutém termínu nemovitost nevyklidil, manželé Novákovi se tedy rozhodli odstoupit od smlouvy a chtěli vrátit zálohu. Pan Dvořák jim ale sdělil, že peníze nemá, celý případ tak šel k soudu, který panu Dvořákovi nařídil dluh splácet. Když budou mít Novákovi štěstí, tak se svých peněz dočkají během několika let.

Kam s nimi

Co ale může být v takové situaci klíčové (viz příběhy v boxech), je, kam peníze skládáte. Většinou bude realitní kancelář požadovat složení peněz na její účet. Pokud máte na tuto realitní kancelář dobré reference, složte peníze na její účet, je to nejjednodušší a nejlevnější. Nejste-li si úplně jisti, můžete ještě volit mezi úschovou u notáře nebo advokáta. Těm dáte přesné instrukce za jakých podmínek (většinou proti předložení předem definovaných dokumentů) má mít protistrana (realitní kancelář) k těmto penězům přístup. Drobným nedostatkem je ale skutečnost, že notáři či advokátovi je nutno za tuto službu platit (odměna se odvíjí od výše složené částky, minimálně však činí tisíc korun). V praxi se většinou předem domluvíte s konkrétním advokátem či notářem o úschově peněz, dostanete od něj číslo speciálního účtu na který peníze pošlete a poté sepíšete smlouvu o úschově. Důležité je, aby byly přesně definovány dokumenty, na základě kterých se k vašim penězům dostane realitní kancelář či kupující. Poslední variantou je složení peněz na termínovaný účet v bance. Ten pak bude vinkulován ve prospěch realitní kanceláře (či kupujícího, záleží na okolnostech) a přístup k penězům je vázán na splnění předem daných podmínek (opět předložení dokumentů). 

Co se může stát – příběh druhý

Mladý technik z továrny v severních Čechách, říkejme mu třeba František, se rozhodl koupit si vlastní byt. Díky tomu, že nebydlí v Praze, bylo reálné koupit menší 2+1 za částku okolo 400 tisíc korun. Jeho zaměstnavatel, zahraniční firma, mu nabídl v rámci zaměstnaneckých výhod bezúročnou půjčku 100 tisíc na pořízení bydlení. Podmínkou však bylo, že peníze nedostane do rukou on, ale realitní kancelář, která bude transakci zprostředkovávat. V regionu, kde František žije, se sice většina bytů prodává přímo, ale pokud půjčku chtěl, tak si musel najít realitní kancelář. Místní advokátka, která si ke své praxi přivydělávala činností realitní kanceláře se jej ráda ujala. Peníze z továrny dorazily na její účet a František předpokládal, že následně bude zavalen nabídkami bytů. Nebylo to ale tak slavné, vše, co mu nabídla (a moc toho nebylo) se mu nelíbilo a nebo to bylo předražené. Byt si tedy nakonec sehnal jinde sám a v práci se dohodl, že si peníze z realitní kanceláře nechá vyplatit a použije je ke koupi bytu. Když však advokátku-realitní makléřku požádal, aby peníze vrátila, řekla mu, že je nemá. V očekávání, že prostě pro něj nějaký byt sežene (a těch 100 tisíc na tom vydělá), je pravděpodobně použila na něco jiného. Františkovi tak peníze splácí, jelikož si však nemůže dovolit zkazit si pověst a také nejde o moc peněz, je na tom František podstatně lépe než Novákovi z prvního příběhu. Peníze dostal během čtyř měsíců zpět.

Problémem ale může být situace, kdy nebude chtít realitní kancelář na takové aranžmá přistoupit. Můžete buďto změnit svůj názor, ale současně riskujete, že dopadnete jako František z našeho příběhu. Pokud se ale koupě uskuteční, tak v případě, že budete mít ve smlouvě správně definováno na co peníze skládáte, byste se neměli setkat s žádným problémem.

Určitě byste však neměli přistoupit na to, aby předem dostal peníze prodávající, mohli byste totiž dopadnout jako manželé Novákovi z našeho příběhu. Pokud musí prodávající učinit nějaké kroky k tomu, aby se k penězům dostal, má alespoň motivaci je udělat.

Jak jste (byste) řešili složení zálohy při koupi nemovitosti vy? Setkali jste se s někým, kdo dopadl podobně jako František či Novákovi? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2003 11:11

Dle mých zkušeností se takto chová 99% RK. Pokud o nemovitost máte vážný zájem, řeknou Vám, abyste složil rezervační NEVRATNOU zálohu. Neuskuteční-li se v budoucnu prodej z jakéhokoliv důvodu, zálohu už pravděpodobně nikdy neuvidíte. Pokud znáte nějakou RK, která se chová seriózněji, velmi bych Vás prosil o kontakt na ní...

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2006 10:34

Mám také čerstvou zkušenost. Rezervační smlouva , zároveň provize Rk. Při podpisu kupní smlouvy jsem měla odevzdat rezerv.smlouvu a podepsat příjmový doklad o navrácení peněz , kreré by ale zůstali RK a původní rezerv.sml. by byla stornována. V kupní smlouvě už byla částka bez zálohy - prodávající platí menší daň z prodeje.Požádala jsem majitele RK , aby vystavil doklad o tom, že jsem jim nějaké peníze předávala. Došlo k asi půl hodinové při skrze DPH, které by prý musel přičíst, že v době podpisu rezerv.sml. nemohl vědět kdy opět budou plátci DPH, že toto se v jejich RK mění každý měsíc. Docela mě to pobavilo. Nakonec jsem dostala potvrzení od jeho kolegyně (spíše družky), na platbu za přípravu a sepsání smluv o prodeji. pokud to takhle RK válí s každým klientem, tak má asi slušný, nezdaněný příjem.

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Boom, boom, booblina

19. 5. 2003 | Martin Zika

Boom, boom, booblina

Poptávka po bytech v České republice v poslední době roste přímo závratně. Každý přece ví, že až vstoupíme do EU, ceny nemovitostí vzrostou! Jenže – bude tomu tak doopravdy?

Do družstva na sekeru

13. 5. 2003 | Petr Vykoukal

Do družstva na sekeru

Při hledání nového bytu narazíte na ten vytoužený 2+1 (3+1, dosaďte si cokoliv...), má však jednu vadu – je družstevní a vy ho chcete získat pomocí hypotéky. Dá se s tím něco dělat? celý článek

Nájem vs. hypotéka II.

30. 4. 2003 | Petr Vykoukal

Nájem vs. hypotéka II.

Před nedávnem jsme porovnávali náklady na pořízení bytu pomocí hypotéky s pronájmem. Tehdy skončila hypotéka poražená, objevila se ale řada žádostí čtenářů o podobné srovnání pro menší... celý článek

Partners Financial Services