Křišťálová koule dluhopisů

Křišťálová koule dluhopisů
Dluhopisové fondy v našich luzích a hájích doslova vládnou. Aby ne, když každý vidí roční výkonnost i přes 9 %. Jaký výnos však budou mít za rok? Nemůže mezi jejich podílníky zavládnout panika?

Před dvěma týdny jsme publikovali značně varovnou analýzu Nejistá sezóna dluhopisů a vyzvali několik investičních expertů, aby nám sdělili své názory na další vývoj trhu. Dva "zainteresované", Pavla Holečku z ŽB Trustu (profil, názory) a Jiřího Hrabala z ČSOB Investiční společnosti (profil, ) doplňuje známý dluhopisový odborník Jan Jedlička, který dnes působí v týdeníku Ekonom. Vyzvali jsme sice i naše dluhopisové velikány z IKS KB (profil, názory) a ISČS (profil, názory), ale těm se do prognóz zřejmě nechce… Že by věděli proč?

Inflace nebude taková ...

První nesouhlas vyvolal inflační předpoklad ČNB (který jsme zvolili za výchozí), což zcela jasně vyjádřil Pavel Holečka: "Neočekávám nárůst inflace v červenci 2004 na 5 - 6 %. Přes nepochybný vliv daňové harmonizace s EU a dalších vlivů (zastavení poklesu cen potravin, udržení spotřebitelské poptávky) bude brzdou nezaměstnanost, vysoké riziko další ekonomické stagnace a například posilování eura a koruny. Maximální inflační pásmo očekávám na 4 %.
Souhlasí i Jiří Hrabal: "Prognózu ČNB, ze které čerpáte, považujeme za velmi pesimistickou a pravděpodobnost jejího naplnění také za velmi malou." Ani Jan Jedlička nevidí budoucí inflaci tak dramaticky.

... a tím tolik nevzrostou ani sazby

Pavel Holečka vysvětluje: "Neočekávám růst úrokových sazeb nad 4,5 % oproti predikci. Rizika ekonomického vývoje v EU stojí spíše na pozici další stagnace a nepředpokládám výrazné oživení ekonomiky eurozóny ani v roce 2004. Očekávám ještě letos snížení sazeb ECB o 0,5 procentního bodu na 2 %, změnu sazeb v ČR ale nevidím jako pravděpodobnou. V případě snížení sazeb v EU o 0,5 procentního bodu bude silné očekávání trhu na snížení sazeb ČNB o 0,25 až 0,5 procentního bodu (dle posilování koruny proti euru). V roce 2004 očekávám nastavení sazeb v ČR na úrovni max. 3,5 % až 4 %."
Jiří Hrabal předpokládá, že lze uvažovat o výši sazeb v ročním horizontu maximálně na úrovni 3 %, spíše ale na úrovni 2 až 2,5 %.
Podle názoru Jana Jedličky by příští rok v létě repo sazba mohla dosáhnout 3 %. Tato sazba však není jediná, a tak se zamýšlí i nad "delšími", například pro referenční periodu 10 let je nyní (výnosy CZgb 6,55/11) zhruba na 3,80 % a za rok v létě bude podle něj maximálně o 1 % vyšší.

Problém ocenění

Všichni odborníci samozřejmě kritizují značné zjednodušení našeho modelu, které tkví pochopitelně v tom, že nezapočítává naběhlý výnos (AUV) kuponu. Jak upozorňuje Holečka: "Celkový výnos z papíru je složen z kapitálového výnosu/ztráty a získaného kuponu (AUV) dle doby držby. A proto celkový výnos může být kladný i přes kapitálovou ztrátu."
I Jan Jedlička vysvětluje, že sice cena dluhopisu skutečně může klesnout o 10 %, ale jde jen o čistou cenu, která nebere v úvahu vyplacený a reinvestovaný kupón: "Čistá cena mi opravdu klesne o 10 %, ale v žádném případě to neznamená, že ztratím plných 10 % – kromě toho dostanu vyplacený kupón! Rozhodně tedy neplatí, že pokud máme průměrnou modifikovanou duraci dluhopisových fondů 3,5 a očekáváme v ročním horizontu růst výnosů o 1 %, že výkonnost těchto fondů bude –3,5 %. Tyto fondy obdrží během toho roku ještě vyplacený kupón, který reinvestují na trhu a v tomto případě bude jejich výkonnost pravděpodobně mírně kladná."

Výnos fondů

A jak vysoký odhadují roční výnos dluhopisových fondů v příštím roce?

Pavel Holečka: v květnu 2004 3,5 % (v případě sazeb beze změny)
přes 4,5 % (v případě snížení sazeb)
na podzim 2004 0 % (při zvýšení sazeb o min. 1%)
Jan Jedlička: v květnu 2004 3,75% (za předp. růstu výnosů o 0,5 %)
na podzim 2004 3,25 %
Jiří Hrabal: v květnu 2004 4 až 5%
na podzim 2004 4 až 4,5%

Změna strategie

Jistě nepřekvapí shoda našich odborníků nejen na změny investiční strategie dluhopisových fondů, ale i v obecném doporučení pro jednotlivé investory.
Pro období změn úrokových sazeb je podle Pavla Holečky výchozí aktivní správa dluhopisových pozic, přechod do dluhopisů s variabilním kuponem (floaterů), zkrácení durace, hledání investičních příležitostí mimo ČR. Podobný názor má Jan Jedlička: "Zkrátit duraci či více investovat do floaterů, které jsou vůči úrokovému riziku minimálně citlivé, to je obecným protilékem proti očekávání vzestupu výnosu."

Jiří Hrabal a jeho kolega Radko Semančík konstatují, že v doporučeních pro konzervativnější investory budou dluhopisy nadále převládat: "Zastáváme názor nesnažit se trh časovat a navíc předpokládáme, že dluhopisové trhy jsou efektivní, predikce jsou již z velké části zahrnuté v aktuálních cenách a i při těchto cenách jsou pro určitý typ investorů při dodržení investičního horizontu vhodnou investicí.
Pravdou je ale také to, že v našich doporučeních v určité (spíše menší) míře nadvažujeme či podvažujeme jednotlivé komponenty (akcie, dluhopisy, nástroje peněžního trhu), a to právě v závislosti na očekávaném vývoji."

To již přecházíme k obecnějším doporučením pro přizpůsobení celého portfolia investora, kterou Pavel Holečka charakterizuje jako balancování dluhopisových a akciových pozic, což umožní buď aktivně spravovaný smíšený růstový fond nebo diverzifikace investic do několika různých fondů.
Podobný závěr předkládá i Jan Jedlička: "Být portfolio manažerem smíšeného fondu, uvažoval bych nyní o nadvážení akcií na úkor dluhopisů. Každopádně očekávat letošní rok od dluhopisových fondů zhodnocení jako loni či předloni je chiméra – dost investorů může být zklamáno."

Nadhodnotila i podle vás ČNB skutečně očekávanou inflaci? Dosáhnou dluhopisové fondy příští léta a podzim celkem solidní výkonnosti kolem 4 %? Připojte své názory!

Více o dluhopisech se dozvíte v naší Univerzitě či v naší specializované sekci Fondy.

Žebříček roční výkonnosti dluhopisových fondů.

Žebříček půlroční výkonnosti dluhopisových fondů.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2003 8:48, Boucek Antonin

Názory analytiků v tomto článku jen potvrzují to, co Michaelu Lewisovi z knihy the Liar´s Poker (doporučuji k přečtení všem, kteří mají či chtějí mít něco společného s dluhopisy) říkal o analyticích jeden z traderů Salomon Brothers: "Ti, co mluví, nevědí. Ti, co vědí, nemluví."

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejistá sezóna dluhopisů

7. 5. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou dnes u nás nejoblíbenější. Zamysleli jsme se nad tím, jak se budou vyvíjet výnosy a tím i ceny dluhopisů. To je totiž podstatné pro výkonnost fondů.

Nejistá sezóna úroků

29. 4. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna úroků

Jak se zdá, měli bychom se pomalu ale jistě začít loučit s nízkými úrokovými sazbami. Vypovídá o tom i změna inflační prognózy České národní banky. Jak ale na vzniklou situaci zareagují... celý článek

Partners Financial Services