A topůrko za dolar…

Petr Fejtek | 21. 5. 2003 | 1 komentář
A topůrko za dolar…
Sekeru za dva zlatý bychom asi koupili, ale i jen malé topůrko by nás přišlo na víc než 27 korun. Dolar propadá pod mnohaletá minima a nic nenasvědčuje jeho zotavení. Zeptali jsme se tedy několika expertů, co si myslí o budoucím vývoji.

Kurz koruny již prorazil úroveň 27 Kč za dolar – americká měna je tedy nejlevnější od podzimu 1996. Jen za poslední rok oproti dolaru posílila koruna o 20 procent, ještě úspěšnější však bylo euro (posílilo o 26 procent), takže koruna proti euru mírně oslabila a euro tak dnes stojí kolem 31,40 Kč. Jak to asi půjde dál?

  • Za rok by mohl stát dolar 26 korun, připouští Raiffeisenbank (profil, názory).
  • Kurs 27 korun za dolar předpokládá za dvanáct měsíců České spořitelna (profil, názory).
  • Německá bankovní asociace (BDB) má za pravděpodobné, že na konci tohoto roku bude euro asi stejně drahé jako teď a vrátit zpět k paritě s dolarem by se mohlo, pokud začne americká ekonomika výrazněji zrychlovat tempo růstu.
  • Podle Citibank (profil, názory) dojde k oživení americké ekonomiky dříve a do roka bude dolar k euru 1:1 a bude tak stát 30 korun.


Koupit či prodat? 

Loterie devizových kurzů je jen těžko odhadnutelná a závisí především na ekonomickém zdraví USA a EU. S tím úzce souvisí i úroveň úrokových sazebcentrálních bank: zatímco v USA je jen 1,25 %, v eurozóně 2,5 %. Finanční investice tak v bilionech plují za vyšším zhodnocením. "Slabý dolar podporuje exporty Spojených států" - taková prostá a notoricky známá poučka, ale z úst amerického ministra financí Johna Snowa naznačuje, že vláda použije slabý dolar jako prostředek v boji proti ekonomické slabosti a deflaci. Zapůsobila jako zaklínadlo a dokonce vyvolala varování: pokračující prudké oslabení dolaru by mohlo destabilizovat globální finanční trhy. Podle evropských bankéřů je ale růst kurzu eura projevem zotavení této měny z předchozího abnormálního poklesu.


Co radí experti


 Markéta Šichtařová, Volksbank

"Jsem přesvědčená, že situace oslabování koruny k euru už nemusí trvat dlouho. Od začátku roku byla koruna víceméně stabilní v intervalu od 31 do 32 korun za euro bez jakéhokoli jasného trendu. Pro druhou polovinu tohoto roku ale naopak prognózujeme mírné a dlouhodobé posilování koruny k euru. Otázkou nyní je, kdy tento nový dlouhodobý trend přijde a kdy koruna skutečně začne k euru posilovat. My se domníváme, že tento okamžik se možná již rychle blíží.
Klíčovou roli pro zlepšování nálady mezi investory na devizovém trhu hraje stále jasnější vstup kandidátských zemí do EU v květnu příštího roku. Nabízí se proto úvaha, že vlna optimismu by se měla dotknout i české koruny. A právě to by mohlo znamenat onen dlouho očekávaný okamžik, kdy se trend české koruny s definitivní platností změní. Namísto kolísání bez jasného trendu by koruna mohla začít sice mírně, o to ale vytrvaleji posilovat. Podobně i k dolaru lze očekávat pokračující posilování nejen koruny, ale i eura. Zatím posledním hřebíčkem do rakve dolaru bylo zveřejnění údajů o americkém obchodním deficitu za březen. Ten je dlouhodobě jednou z příčin dolarových ztrát. Ztráty dolaru se tedy v nejbližší době určitě nezastaví."


Luboš Mokráš, Česká spořitelna

"Předpokládám, že dolar bude ještě dále oslabovat, a to minimálně tři měsíce. Kritickým parametrem pro vývoj kurzu bude výkonnost americké ekonomiky. Pokud by podle převládajícího očekávání došlo ve druhém pololetí ke zrychlení růstu v USA, mělo by se oslabování dolaru zastavit a posléze by mělo dojít k obratu trendu. Pokud by naopak americká ekonomika pokračovala v pomalém růstu na hranici stagnace a nebo se dokonce dostala opět do recese, mohl by dolar oslabovat ještě dlouho a podstatně. Dalším faktorem ovlivňujícím kurz bude politika centrálních bank. Pokud by Fed snížil sazby a ECB zároveň pokračovala ve své tvrdě protiinflační politice podpořilo by to euro. Naopak uvolňování měnové politiky ECB by částečně tlak na posilování eura zmírnilo. Momentálně předpokládáme, že by se kurz dolaru k euru mohl dostat mezi 1,20 a 1,25, potom by mělo dojít k obratu trendu. 1,20 odpovídá optimistickému scénáři relativně brzkého oživení, které by vedlo k obratu trendu na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí.
Vzhledem k prudkosti současného oslabování dolaru, na které se výrazně podílejí technické faktory, jsou pravděpodobné ještě před obratem trendu prudké korekce. S nákupy dolaru je podle našeho názoru možné počkat. Co se týká nákupu eur (z korun) neměl by se kurz v dohledné budoucnosti podstatněji měnit, tj. kupovat je možné kdykoli. Při oslabení dolaru přes 1,20 k euru a za předpokladu náběhu na oživení americké ekonomiky by dolar byl zajímavou investiční příležitostí pro držení v horizontu 2-5 let."


Martin Pátek, eBanka


"Oslabeni dolaru vůči ostatním světovým měnám má několik příčin: 1) dolar je světové platidlo a je tak citlivější na globální ekonomický vývoj; 2) americká ekonomika je v současné době v krizi a dochází ke splaskávání bubliny (psychologické), která započala po válce v Perském zálivu v 90. letech; 3) euro začíná konečně plnit svoji funkci a začíná tak konkurovat dolaru. Další nejistotou je hrozba OPECu (a dalších surovinových společností a kartelů), že přejdou na obchodování v euru. To vede k podkopávání důvěry v americký dolar.
Očekávání ohledně dolaru jsou negativní, takže si umím představit, že propad bude pokračovat do té doby, než se podaří tato negativní očekávání zvrátit (jako tomu bylo v případě české koruny, která naopak posilovala vůči euru a nějakou dobu trvalo, než si našla svoji rovnovážnou úroveň). Obecně nejsem zastancem spekulaci na měnové výkyvy. Proto nedoporučuji spekulovat na vývoj amerického dolaru. Tomu, kdo se chystá na dovolenou či z jiných důvodů potřebuje dolary, doporučuji nakupovat postupně (např. polovinu nyní a druhou polovinu později), kdo drží americké dolary už teď, doporučuji alespoň částečné zajištění."


Milan Tomášek, ČP-Invest 

"Je pravda, že vývoj amerického dolaru je pod stále větším drobnohledem celého světa. Na jedné straně máme samotné USA, které zápasí se schodkem obchodního účtu platební bilance (v letošním roce by mohl přesáhnout 6 % HDP!). Ekonomická teorie říká, že při překročení 5% hranice dochází k oslabování měny, která v průměru dosahuje 20 %, trvá 2-3 roky a teprve potom dochází ke zlepšení vzniklé nerovnováhy. Na druhé straně máme státy jako Japonsko a země EU, které si samozřejmě rychlé a hluboké oslabení dolaru nepřejí. V obou regionech se totiž zvyšuje riziko deflace a snižování hospodářského růstu v daných regionech (např. při oslabení dolaru o 20 % by mohl být sražen růst HDP v Evropě o 1 %).
Během druhé poloviny 90. let byl pro svět charakteristický růst akcií, dolaru a v neposlední řadě i nemovitostí. Jestliže tržní cena výraznou měrou odskočí od své fundamentální hodnoty začíná mít povahu "bubliny". Splasknutí akciové bubliny v roce 2000 si všichni pamatujeme. O nadhodnocennosti amerického dolaru také není pochyb. Americká ekonomika potřebuje denně přilákat 2-3 miliardy dolarů k tomu, aby dokázala financovat svou vnější nerovnováhu. A pokud nebudou vhodné investiční příležitosti, příliv nových investic bude ohrožen a s ním i dolar.
Kde hledat budoucí hladiny eura k dolaru? Oslabení dolaru je v současné době pravděpodobnější z jednoho prostého důvodu: slabší dolar napomáhá americké ekonomice více exportovat a snižovat svou vnější nerovnováhu. Ovšem hledat budoucí hladiny a reálnou cenu je velmi obtížné. Osobně si dokážu představit, že hladina 1,2 euro/dolar je velmi reálná a nevylučoval bych ani 1,35-1,4 euro/dolar v horizontu 2 let.
Doporučení kam a do čeho investovat je samozřejmě závislé na horizontu investice a sklonu k riziku. Obecně se však domnívám, že spekulace na měnu pro drobného investora vhodná není. Měnový vývoj je naprosto nepředvídatelný, v současné době velmi volatilní a pro drobného investora stojí za zmínku jedna velká nevýhoda – vyšší transakční náklady spojené s konverzí. Proto by měl každý investor klást důraz na ty investiční produkty, které mají zajištěné měnové riziko.
Kurz koruny k euru bude pro nejbližší období podle mého názoru relativně stabilní s převažující tendencí k mírnému posilování. Proti americkému dolaru je výhled velmi nejistý. Trend dlouhodobého oslabování amerického dolaru je podle mého soudu úspěšně zahájen, tudíž dolar bude levnější a levnější a atakování hranice 25 korun za dolar by nemuselo být v ročním horizontu nemyslitelné. V krátkodobém horizontu samozřejmě nevylučuji jeho mírné posílení."

Co si myslíte o názorech námi oslovených analytiků? Jaký vývoj dolaru a zejména koruny očekáváte? Jak se zachovat? Připojte své názory!

O problematice měn se více dočtete v naší specializované sekci.

Podívejte se na aktuální kurs dolaru i graf a nezapomeňte ani na euro! A chcete-li někomu udělat radost, pošlete mu pár dolarů jako pohlednici!

Martin Pátek a Lukáš Mokráš nám své fotografie nedodali.

 


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services