Irák už není vodítkem vývoje

David Petráček | 14. 4. 2003
Irák už není vodítkem vývoje
Kapitálové trhy byly po dlouhé době ovlivňovány více makroekonomickými daty a firemními zprávami než informacemi z bojiště.

Spojené státy

Wall Street v pondělí otevřela silnými zisky, která však během dne zkorigovala, jelikož investoři začali s výhledem na nadcházející období oznamování výsledků vybírat zisky. Dařilo se akciím společnosti McDonald’s, která oznámila snížení investic o 700 milionů dolarů, plán na modernizaci tisíce restaurací a také naznačila záměr výrazného zvýšení dividendy. Posilovaly i akcie Alcoa (profil, názory), která oznámila výsledky nad očekáváním trhu. Posilovaly i akcie leteckých společností v souvislosti s vývojem situace v Iráku. Dařilo se hlavně AMR (profil, názory) a Delta Air Lines (profil, názory).

Americké kapitálové trhy v úterý uzavřely mírně v červených číslech. Investoři reagovali na varování společností před horšími výsledky, což zastínilo pozitivní zprávy z irácké fronty. Trhům uškodila hlavně zpráva technologických společností RF Micro Devices (profil, názory) a Microchip Technology (profil, názory), že jejich horší než očekávané výsledky za první čtvrtletí předznamenávají podobný vývoj i u ostatních firem. V reakci ztrácely i akcie Intel (profil, názory) a Applied Materials (profil, názory). Naopak, rozhodnutí soudu, který dočasně zastavil platbu tří miliard dolarů pomohlo akciím Altria Group, která se zmítá na hranici bankrotu.

Americké akcie ve středeční obchodní seanci oslabily, a to i přes počáteční mírný optimismus, když Wall Street opět začaly trápit obavy o zdraví americké ekonomiky a firemních zisků, které zcela odvrátily pozornost investorů od zpravodajství o nejnovějším dění v Iráku. Pokles zaznamenaly sektory polovodičů, biotechnologií, farmacie, dopravy, obrany a maloobchodu. Světlými výjimkami, které se dokázaly udržet nad hladinou, byly akcie tabákových firem, producentů nealkoholických nápojů a zlato. Klesaly společnosti Microsoft (profil, názory), AT&T (profil, názory), GE (profil, názory) a Home Depot (profil, názory). Poklesu se ubránily společnosti Altria Group, Honeywell (profil, názory) a United Technologies (profil, názory).

Americké akcie ve čtvrtek mírně vzrostly. Technologie byly podpořeny výsledky společnosti Yahoo (profil, názory), která překvapila trh ziskem a navíc zlepšila svoje očekávání celoročních tržeb díky oživení tržeb za reklamu. Dařilo se i maloobchodním společnostem a bankám, jelikož investoři spekulují, že konec války se pozitivně odrazí na spotřebitelské důvěře. Nedařilo se Infosys Technologies (profil, názory) v reakci na profit warning. Fox Entertainment Group (profil, názory) silně propadl poté, co oznámil finanční detaily převzetí DirecTV, která zvyšuje zadlužení společnosti o 4,5 miliardy dolarů a navíc bude muset vydat nové akcie.

Páteční obchodování bylo ovlivněno probíhajícím ohlašováním hospodářských výsledků za první čtvrtletí a makroekonomickými zprávami. Ohlašovala společnost General Electric (profil, názory), která měla podle očekávání ohlásit výsledky o něco nižší než ve stejném období loni. Investoři očekávali také zveřejnění indexu spotřebitelské důvěry dle University of Michigan, který měl podle předpokladu vzrůst na 79 ze 77,6 v březnu. Publikována byla také zpráva o maloobchodních prodejích za měsíc březen, u kterých se očekával růst o 0,6 procenta oproti únorovému poklesu 1,6%.

Evropa

Výrazný růst zaznamenaly v pondělí evropské akciové trhy. Za posilováním stála informace z Iráku a naděje na brzké ukončení války spojené s nastartováním ekonomického růstu. Největší zájem byl o finanční tituly jako Allianz a ING. Víra v růst cestovního ruchu po válce zvýšila ceny akcií aerolinek a cestovních kanceláří. Evropské akciové indexy v úterý převážně klesaly, neboť investoři již odhlédli od válečného vývoje a soustředili svou pozornost na možný dopad války na světovou ekonomiku a firemní zisky. Hlavním tahounem poklesu byly akcie automobilek, mediálních a technologických společností. Evropské akcie ve středu klesaly a stáhly většinu indexů do ztráty. Na trzích totiž stále více převládaly obavy, že nejvýznamnější světové ekonomiky zůstanou slabé, což se nepříznivě promítne i do zisků firem. Evropské akciové trhy ve čtvrtek ztrácely. Při obchodování nebyl patrný jednotný trend, investoři se soustředili na odhady zisků společností za první čtvrtletí. Jen málo akcií proto zaznamenalo růst (Munchener Ruck, Allianz). Pokles zaznamenaly farmaceutické firmy. V pátek evropské kapitálové trhy v úvodu obchodování stoupaly ovlivněny pozitivním vývojem v USA a v očekávání příznivých amerických makroekonomických výsledků.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Válečné úspěchy táhnou trhy vzhůru

7. 4. 2003 | David Petráček

Válečné úspěchy táhnou trhy vzhůru

Na válečné úspěchy spojeneckých vojsk reagovaly akciové trhy růstem, i když byl optimismus investorů zkalen špatnými makroekonomickými zprávami.

Začala válka! Co na to trhy?

24. 3. 2003 | David Petráček

Začala válka! Co na to trhy?

Akciové trhy od začátku minulého týdne rostly v očekávání brzké a rychlé války v Iráku. Avšak po začátku bojů se objevily obavy, že to zas tak rychle nepůjde a optimismus začíná vyprchávat...... celý článek

Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

17. 3. 2003 | David Petráček

Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

I když tomu vývoj na začátku týdne nenaznačoval, ve druhé polovině týdne trhy prudce vzrostly díky šířícímu se optimismu ohledně Iráku.

Akcie: S vámi nebo bez vás

10. 3. 2003 | David Petráček

Akcie: S vámi nebo bez vás

Takto stručně bychom mohli zjednodušeně popsat postoj Spojených států k souhlasu OSN s válkou v Iráku. Jistotu na akciových trzích ovšem ani tento jednoznačný postoj nepřináší.

Irák stále vládne trhům

3. 3. 2003 | David Petráček

Irák stále vládne trhům

Také uplynulý týden byl ve velké míře ovlivňován vývojem situace okolo Iráku. Mírné uvolnění krize pomohlo v závěru týdne k růstu.

Partners Financial Services