Co s milionem korun

Co s milionem korun
Každý měsíc vám na našich stránkách některý z finančních odborníků navrhne, jak a kam právě teď investovat jeden milion korun. Za několik měsíců se k navrženému portfoliu vrátíme, zhodnotíme jeho vývoj a doporučíme případnou změnu jeho struktury.
Dříve, než se investor začne zabývat výběrem jednotlivých titulů či fondů do svého portfolia, měl by si uvědomit, že rozhodujícím činitelem jeho úspěchu či neúspěchu na finančních trzích je primární alokace. Tedy rozhodnutí, kolik procent investuje do majetkových cenných papírů (akcie) a kolik vloží do instrumentů úročených (dluhopisy, peněžní trh). Podle výzkumu pánů Brinsona, Hooda a Beebowera provedeného v USA činí vliv tohoto rozhodnutí přibližně devadesát procent budoucího úspěchu či neúspěchu.

Navrhovaná alokace portfolia

Navrhujeme-li smíšené portfolio pro fyzickou osobu, středního věku s průměrnou averzí k riziku a dostatečným, minimálně tříletým investičním horizontem, musíme nejprve nalézt jeho základ. Tento základ, nebo-li šedesátiprocentní jádro portfolia pro rok 2003 vidím v investicích do repo obchodů. V našem případě, kdy je investor na straně poskytovatele hotovosti, hovoříme o reverzním repo obchodu.

Reverzní repo obchod představuje nákup cenných papírů za hotovost s dohodou o jejich budoucím prodeji. Jde tedy o označení pro kolaterizovanou (kolaterál – dočasná zástava) formu bezpečného půjčování hotovosti, neboť je minimalizováno úvěrové riziko, transakční náklady a náklady na vypůjčení. Kupující cenných papírů poskytne půjčku hotovosti prodávajícímu cenných papírů s tím, že půjčka se splatí při zpětném nákupu cenných papírů původním prodávajícím. Současné výnosy těchto obchodů se pro poskytovatele hotovosti (investory) pohybují okolo 6 % p.a. Jako kolaterál jsou převážně využívány likvidní akcie z domácí burzy – systému SPAD. Pro případ poklesu cen podkladového aktiva je při uzavírání repo obchodů stanoven diskont ve výši 10 až 20 % ve prospěch poskytovatele hotovosti (investora).

Zbývajících čtyřicet procent portfolia je prostřednictvím indexových certifikátů (SPY,STOXX50,EWJ,QQQ) investováno do vyspělých akciových trhů s ohledem na jejich současnou atraktivitu a velikost jejich tržní kapitalizace. Indexové certifikáty jsou dle mého názoru nejvhodnější a také nejlevnější možností jak nakoupit diversifikovanou část předmětných trhů. Jejich kurs pak kopíruje vývoj vybraného akciového indexu.

Historie portfolia

Pohledem na vymodelovanou historii portfolia je patrná jeho teoretická schopnost přečkat i nepříznivé období akciových trhů s kladnými výsledky. Za období posledních pěti let by jeho hodnota vzrostla o více než osmnáct procent, což by ve srovnání s 15 až 40procentními propady akciových indexů nebyl vůbec špatný výkon. Maximální hodnotu mělo toto portfolio v březnu 2000 (+37,5 %) a nikdy jeho hodnota nepoklesla pod hodnotu vkladu! V následujícím období očekávám výnosy tohoto portfolia v rozpětí od 8 do 12 % p.a. Navržená aktuální alokace je nyní výnosově připravena jak profitovat z budoucího oživení světové ekonomiky, tak i čelit současné válce v Iráku.

Co si myslíte o navrženém portfoliu? Považujete investici do repo obchodů za dobrý tip? Jak byste milion korun zhodnotili vy? Připojte svůj názor!

Psáno pro časopis E8, společenskou přílohu týdeníku Euro.

Autor je portfoliomanažer společnosti A&CE Global Finance.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2003 12:42, jardas

Ja bych potreboval spis nejaky navod pro "blbe". Co s tim milionem opravdu.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 3. 2003 23:59, Honzaja

Zde si dovolím nesouhlasit. Put certifikáty či put warranty nemají omezený růstový potenciál a mohu přijít max o investici.

Pokud jsou indexy pozitivně korelované a tudíž sepohybují stejným směrem, tak v regionální diverzifikaci opravdu velký přínos nevidím. Jen se mi průměruje výnos či ztáta. To daději drahé kovy, to má asi smysl.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services