Únor bílý – fondy sílí

Petr Fejtek | 11. 3. 2003 | 1 komentář
Únor bílý – fondy sílí
Oproti lednu se příliš nezměnilo, ačkoli příliv peněz přece jen poněkud ochabl. I vysavač České spořitelny, který diktuje tempo a vyluxoval od začátku roku již bezmála 4 miliardy korun, zpomalil o téměř třetinu. Podle všeho brzdí i ČSOB a ani KB se příliš nesnaží.

Jediný trend se rýsuje v asi již jednoznačném přehození výhybky z peněžního trhu na kolej dluhopisových fondů. Na první pohled je důvod takového chování investorů zřejmý: proč dávat peníze do fondů peněžního trhu, které vynášejí 3 – 4 %, když u dluhopisových "svítí" výkonnost 7 až 9 procent? Ve výkonech je skryt i pokračující odliv ze smíšených fondů, u kterých (kromě několika "zabetonovaných" v dluhopisech) svítí většinou dvouciferná záporná čísla. O akciových fondech raději nehovořit.

Svůdné dluhopisy

Většina klientů volí fond podle výkonnosti za uplynulých 12 měsíců. Kupují tedy vlastně "loňské sněhy", aniž to chápou (jak známo, kdeže jsou…). A skutečně asi jen málokdo z nich tuší, že dnes vlastně draze kupuje dluhopisy s výnosy 3 – 4 %, které před časem dosahovaly 5 – 6 % (a byly tudíž o 8 až 10 % levnější). Před rokem totiž byla hladina úrokových sazeb o dvě procenta vyšší. Až se kolo sazeb otočí, ocenění portfolií opět klesnou – o kolik, vidíme na grafu.

Útěchou jim může být, že naději na další snížení sazeb není ještě konec, v tipovací soutěži zatím vítězí dubnové datum. Bude záležet také na Evropské centrální bance, která by mohla jít dolů o půl až třičtvrtě procenta. Že se z tradiční lokomotivy Německa stal balvan na krku, potvrdil loňský výkon: růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí nulový a celoročně chudičkých 0,2 %.

V bludišti čísel...

...aby se "prase" vyznalo. Nejvíce matou "institucionálové", tedy samy banky, které si tak daňově ohřívají již přes 10 miliard, z toho letošních 4,6 mld. korun. Tato čísla zkreslují jak celkové součty a peněžní trh, tak ale i smíšené fondy - z IKS globálního (profil, názory) odešlo již 1,6 mld. Kč. Očistíme-li tedy retail, vidíme, že ze smíšených fondů odplula možná již miliarda. Přitom do fondů peněžního trhu a dluhopisových po lednových 3,2 mld. přišlo jen 2,3 miliardy korun. Pro úplnost dodejme, že realita je o několik desetin vyšší díky fondům KBC, které nepatří pod UNIS.

UNIS (mil. Kč) únor leden od zač. roku
peněžního trhu   1 527 5 410 6 937  
dluhopisové   1 625   1 559   3 184  
smíšené   -692   -1 857   -2 549  
akciové + FF   -37  -93  -130 
       
úplný součet UNIS   2 423  5 018  7 441 
MM + dluhopisové   3 152  6 968  10 120 
       
úplný součet UNIS - retail   1 553  1 245  2 798 
MM + dluhopisové - retail   2 282  3 195  5 477 
Pramen: UNIS a výpočty autora

Akcie pod pokličkou

Místo proslulé žáby na prameni na něm dnes doslova sedí Saddám. Situace kolem Iráku připomíná Papinův hrnec hned dvakrát – poprvé, jak stoupá tlak, podruhé, jak dusí akciové trhy. Čtvrt milionu vojáků jistě není v oblasti nadarmo, jde jen o to, jak do země vstoupí. A kdy.

Až pak se bude moci projevit "fundament", který zejména na amerických trzích již začíná zvedat hlavu: např. zisk 457 firem z báze indexu S&P500 (profil, názory) již vzrostl o 12,5 %. Evropské akcie zatím světélko na konci pomyslného tunelu hledají (americké indexy od začátku roku klesly o 5, evropské o 10 %). Proti světu tak opět září pražská oáza, byť jen dvěma procenty.

Možná, že více než sentiment vyspělých trhů pomůže růstu středoevropských (včetně našich, samozřejmě) akcií vstup takových investorů jako např. gigantického amerického penzijního fondu Calpers (California Public Employment Retirement Systém), který po přísném výběru pro své investice zvolil mezi novými 14 zeměmi také ČR, Polsko i Maďarsko. Dodejme, že obhospodařuje aktiva 133 mld. dolarů (tedy cca 4 biliony korun) a že tvrdými podmínkami "neprošly" např. Malajsie, Thajsko ani Indonésie či Rusko… Zatím na rozvíjejících se trzích investoval 1,8 mld. dolarů (50 mld. Kč). Tak co sa hukáže do roka a do dne?

Domníváte se spolu s autorem, že akcie v USA již "začínají zvedat hlavu"? Jak myslíte, že se bude vyvíjet majetek pod správou investičních společností v březnu? Kdy vypukne válka? Rozjedou se znovu prodeje? Napište svůj názor!

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze prchají z bank

20. 2. 2003 | Petr Fejtek

Peníze prchají z bank

Loni si domácnosti vyzvedly ze svých vkladů přes 50 miliard korun. Prosinec tento vývoj potvrdil "odchodem" 24 miliard korun. Celkem se loni objem termínovaných vkladů v "klasických"... celý článek

Lednové (d)efekty

6. 2. 2003 | Petr Fejtek

Lednové (d)efekty

Kdysi obvyklý růst akciových trhů na začátku roku (tzv. lednový efekt) se opět propadl hlouběji do říše báchorek. Musíme se však vyrovnávat i s dalšími roztodivnostmi: maďarská centrální... celý článek

Historické vítězství fondů

28. 1. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Historické vítězství fondů

Loni konečně statisíce lidí pochopilo: Vklady živoří na úbytě – ať žijí fondy! Bankovní statistiku ČNB máme zatím jen do konce listopadu, ale vypovídá jasně: domácnosti z bank vybírají... celý článek

Fondové nejasno

28. 5. 2002 | Petr Fejtek

Fondové nejasno

Peníze do podílových fondů tečou stále – to je jisté. Jen od začátku roku do nich přispěchalo hodně přes 10 miliard korun. O jejich většině je dokonce známo kam a do haléře.

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

10. 1. 2002 | Petr Fejtek

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

Patříte také mezi tyto pitomce? Plačte, ale stydět se nemusíte. Hlupáků je u nás totiž většina. Jen málokdo umí počítat a i kdo zvládá procenta, nechápe souvislosti.

Partners Financial Services