Čtvrtina trhu patří zahraničním fondům

Čtvrtina trhu patří zahraničním fondům
Téměř čtvrtina trhu kolektivního investování u nás patří fondům registrovaným v zahraničí. Z toho více jak dvě třetiny zaujímají fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové.

Od minulého roku vede Asociace pro kapitálový trh (AKAT) statistiku o tom, kolik majetku u nás plyne do podílových fondů registrovaných v zahraničí. Těch je v současnosti s povolením k podnikání v České republice zhruba 650, nicméně statistika AKAT sleduje i fondy, které pro podnikání v ČR povolení nemají. Podle této statistiky činil k 31. 12. 2002 celkový objem majetku investovaného do zahraničních fondů 30,7 miliardy Kč, zatímco v českých podílových fondech, tj. fondech registrovaných v České republice, bylo ke stejnému datu uloženo 99,9 mld. Kč. Celkový trh podílových fondů tak dosáhl hodnoty 130,6 miliardy Kč, z čehož 23,5 % připadlo na zahraniční fondy.

Nejvíce majetku v zahraničních fondech přitom bylo uloženo ve fondech peněžního trhu a fondech dluhopisových, a to především díky klesajícím úrokovým sazbám. Jen fondy peněžního trhu zaznamenaly během druhé poloviny roku téměř dvojnásobný objem čistých prodejů. Třetí příčku obsadily zahraniční fondy akciové, které i přes všeobecný pesimismus na světových akciových trzích vykázaly během druhé poloviny roku nárůst majetku o 11 %. Vyšší důraz na bezpečné investování pak vedl k 16% růstu investic do zahraničních zajištěných fondů, kdežto smíšené fondy a fondy fondů zaznamenaly naopak odlivy majetku.

Z pohledu jednotlivých správců se na objemu zainvestovaného majetku v zahraničních fondech stále nejvíce podílí skupina KBC/ČSOB, která těží ze široké sítě bankovních poboček. Její podíl na trhu zahraničních fondů převyšuje 40 %, přičemž jen v "moneymarketovém" fondu KBC MultiCash ČSOB CZK je v současnosti majetek kolem 7 mld. Kč. Druhé místo v distribuci zaujímá s 23 % trhu skupina ING, která zase využívá sítě finančních poradců a partnerských prodejců. Za její největší úspěch lze vedle Českého akciového fondupovažovat Český fond obligacís majetkem přes 4 mld. Kč. Další v pořadí se nachází skupina HVB, která u nás prodává fondy investičních společností Activest, Capital Invest a Bank von Ernst. Nedávno představila také svůj první fond z vlastní produkce, Český fond peněžního trhuregistrovaný v Rakousku. Žebříček správců uzavírají skupiny Credit Suisse (0,39 mld. Kč), Raiffeisenbank (0,36 mld. Kč) a HSBC (0,32 mld. Kč), které obecně doplácejí na své užší prodejní sítě. 

Myslíte, že podíl zahraničních fondů na trhu kolektivního investování dále poroste? Lze očekávat, že se již letos zvýší zájem o akciové fondy? Do jakých fondů byste investovali vy? Přidejte svůj názor do diskuse.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

UNIS přibírá zahraniční fondy

7. 3. 2003 | Tomáš Mergl

UNIS přibírá zahraniční fondy

Nové zaměření též na zahraniční fondy, změna loga i adresy a obsazení postu generálního manažera. To jsou některé body mimořádné valné hromady Unie investičních společností.

Úspěch středoevropských dluhopisů

25. 2. 2003 | Tomáš Mergl

Úspěch středoevropských dluhopisů

Tak jako přál uplynulý rok akciovým trhům ve střední a východní Evropě, těšily se i zdejší dluhopisové trhy rostoucí přízni investorů. To ovlivnilo výnosy dluhopisových podílových fondů. celý článek

Fondy peněžního trhu se zabydlují v cizině

19. 2. 2003 | Tomáš Mergl

Fondy peněžního trhu se zabydlují v cizině

Pro fondy peněžního trhu nastalo obtížné období. Úrokové sazby jsou na nejnižší úrovni v historii a důležitou roli začíná hrát zdanění kapitálových výnosů. Z toho mají šanci vytěžit... celý článek

Partners Financial Services