První PDAbanking v Česku

První PDAbanking v Česku
S novým způsobem ovládání běžného účtu přijde počátkem března eBanka, která svým klientům nabídne přístup k penězům pomocí kapesního počítače (PDA). Jak taková aplikace vypadá a co všechno umožňuje?

Přímé komunikační kanály patří již několik let mezi hlavní priority rozvoje bankovních služeb. Vedle telefonního se výrazně rozvíjí internetové a GSM bankovnictví. Zatímco internet nabízí velkou pracovní plochu, přehlednost a plnou paletu služeb, mobilní telefon umožňuje provádění pouze základních operací, zato ale kdekoli. Existuje však ještě kombinace obou zmíněných prostředků – kapesní počítač (PDA). Tady ale narážíme na jedno zásadní omezení – vhledem k využívání podpisových certifikátů není možné současné internetbankingové aplikace na PDA používat.

Speciální aplikaci internetového bankovnictví upravenou pro kapesní počítače připravila jako první na českém trhu eBanka (profil, názory). V současné době dokončuje pilotní provoz a 3. března spustí ostrou verzi. Přinášíme vám její krátké představení s několika obrázky.

Technický koutek – na čem vám PDAbanking poběží

Stejně jako u internetového bankovnictví, které jsme recenzovali v samostatném článku, zvolila banka řešení bez nutnosti cokoli instalovat - celá PDA aplikace běží na webových stránkách. K jejímu zprovoznění potřebujete kapesní počítač, který podporuje prohlížení www stránek. Nainstalovaný HTML prohlížeč však musí podporovat framy a 128 bitový SSL protokol pro šifrování přenášených dat. Pokud operační systém vašeho PDAčka zvládne scripty, bude aplikace fungovat komfortněji. To se projeví hlavně v grafickém vzhledu, uživatelé PocketPC tak získají výhodu nad zastánci Palmu. Samozřejmě musíte mít své PDA připojené k internetu. Na konkrétním technickém řešení (GPRS, HSCD, datové volání) ale nezáleží.

Přihlašování do systému probíhá stejně jako u klasické internetové verze přes klientské číslo a přístupový kód, který si vygenerujete osobním elektronickým klíčem (tzv. kalkulačkou) anebo je vám zaslán na mobilní telefon. Internetový klíč není podporován, protože by vyžadoval instalaci plug-inu.

Samotné surfování po účtu je však značně odlišné. Je totiž založeno na autentizaci každé stránky, na kterou vstoupíte. To znamená, že nestačí jedno přihlášení do systému pro brouzdání po účtu, ale je nutné před každou novou stránkou zadávat vstupní údaje. Toto výrazné omezení komfortu klienta bylo podle sdělení banky jediným možným řešením, jak zajistit kompatibilitu pro všechny typy kapesních počítačů zařízeními (Pocket PC, Palm, Psion, Nokia, atd.) bez nutnosti cokoli doinstalovávat.

Praktický koutek - co všechno PDAbanking umí

Klientský systém eBanky pro PDA rozhodně není plnohodnotný. Podporuje pouze vybrané operace, které jsou podle statistik banky nejvíce vyžadovány. Vedle klasického zobrazení zůstatku na účtu je to výpis historie transakcí. Právě u něj je nejvíce patrná výhoda větší pracovní plochy PDAčka oproti displeji mobilního telefonu. Dále je možné zadávat jednorázové i trvalé platební příkazy a zakládat či prohlížet termínované vklady. V samostatné položce můžete zjistit, zda je vaše platební karta odemčená či zamčená. Funkce tedy převyšují nabídku SIM-Toolkitové aplikace (GSM bankingu).

Hlavní roli v nasazení aplikace bude jistě hrát uživatelský komfort. Zhodnocení menu a ovládání vám nabídneme poté, co PDAbanking vyzkoušíme na "vlastní kůži". Grafiku a přehlednost aplikace můžete sami posoudit na několika screenshotech už dnes.

klikni pro větší obrázek klikni pro větší obrázek klikni pro větší obrázek klikni pro větší obrázek

První banka v PDA? Ne tak úplně

eBanka není prvním finančním domem, který můžete navštívit na svém PDA. Bez podpisových certifikátů totiž funguje například internetbanking GE Capital bank (profil, názory). "Internet banku GEnius lze díky její technologické jednoduchosti používat i na zařízeních typu PDA," říká mluvčí banky Jan Hainz. "Bohužel většina z nich není vybavena standardním Internet Explorerem a v praxi se tak mohou vyskytnout některé problémy se správným zobrazováním stránek. Z tohoto důvodu proto zatím našim klientům používání PDA nedoporučujeme," dodává. Aplikace Servis 24 od České spořitelny (profil, názory) také nevyžaduje instalaci podpisových certifikátů, provoz na PDA však zatím neumožňuje. Nicméně banka v současné době analyzuje možnost implementace služby i pro PDA. Jedním z hlavních faktorů, které rozhodnou o termínu realizace tohoto záměru, je zájem klientů o PDA bankovnictví.

Ostatní banky operující na českém trhu se k nabídce přístupu k účtu přes PDA staví spíše zdrženlivě. Sborově odpovídají, že v současné době sice zvažují přípravu samostatné aplikace, o termínu spuštění však zatím nelze hovořit. Vše závisí na celkovém vývoji využívání PDA zařízení na našem trhu. Větší naději mají klienti HVB Bank (profil, názory), která již připravuje úpravu současného internetbankingu pro použití v kapesních počítačích.

Má to vůbec cenu?

O tom, zda je nabídka internetového přístupu k účtu pro PDA skutečným průlomem, lze pochybovat. Rozšířenost kapesních počítačů v České republice není zatím tak veliká a je stále otázkou spíše vybrané skupiny technicky zdatných uživatelů. Na druhou stranu jde o lidi z vyšší socioekonomické skupiny, která je pro banky velmi zajímavá. Každopádně v masovém měřítku lze mluvit o hudbě budoucnosti.

Během léta jsme vám postupně představili a zhodnotili  internetové bankovnictví Citibank, České spořitelny, ČSOB, eBanky, GE Capital Bank, HVB, Komerční banky, Raiffeisenbank, Union banky, Živnostenské banky a vybrali instituci, která má nejlepší internetbanking. Na podzim jsme přidali Volksbank a inovovanou aplikaci České spořitelny.

Jak na vás působí grafické řešení PDA aplikace internetbankingu eBanky? Myslíte si, že se bankám vyplatí investovat do rozvoje takového přístupu k běžnému účtu? Podělte se s ostatními o vaše názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2003 11:24, HradilDu

Čísla za Českou republiku nejsou k dispozici, protože se kvůli absenci zastoupení hlavních výrobců PDAčkek nesledují. Za celý svět se podle mých informací uvádí přibližně 1,2 mil. přístrojů.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2003 8:00, TGP

A kolik lidí má vlastně PDA? Jinak by to bylo určitě lepší než banking na mobilu i na notebooku a docela by se mi to líbilo.

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

eBanka: finanční supermarket na internetu

31. 7. 2002 | Petr Vykoukal

eBanka: finanční supermarket na internetu

eBanka byla první, kdo u nás nabídl možnost obsluhovat své peníze přes internet. Její několikaletý náskok před konkurencí je i dnes cítit nejen v propracovanosti samotné aplikace, ale... celý článek

Partners Financial Services