Peníze prchají z bank

Petr Fejtek | 20. 2. 2003 | 4 komentáře
Peníze prchají z bank
Loni si domácnosti vyzvedly ze svých vkladů přes 50 miliard korun. Prosinec tento vývoj potvrdil "odchodem" 24 miliard korun. Celkem se loni objem termínovaných vkladů v "klasických" bankách snížil dokonce o víc než 85 miliard korun.

Zároveň se loni o 32 miliard korun zvýšila suma na netermínovaných účtech. Nesmíme také zapomenout na plných 47 miliard korun, které si připsaly stavební spořitelny, což jsou vlastně také, byť specifické, banky.

Kdybychom extrapolovali trend loňského prosince, pak by se termínované vklady domácností v bankách letos ztenčily o víc než polovinu a v říjnu napřesrok by zmizely úplně. Banky by pak hospodařily jen s jejich cca 200 miliardami na běžných účtech…

Kam peníze míří?

Jak potvrdila statistika, do spotřeby nikoli (loňský nárůst o 2,7 % byl mnohem nižší než zvýšení reálných příjmů). Lidé tedy stále víc spoří, i když již konečně přestalo platit, že spoření = vklady. Loni v boji o jejich úspory jasně zvítězily fondy.

Zároveň odliv úspor domácností z celého bankovního sektoru do velké míry zmírnily stavební spořitelny historicky největším přílivem 47 miliard korun. Spravují tak již celkem 180 miliard korun a zcela tak ovládly trh "dlouhých" peněz. Letos před chystanou změnou zákona tak jistě "ukořistí" nejméně dalších 50 miliard.

Objem a změny některých forem úspor domácností

(mld. Kč) XII/2001 XII/2002 meziroční změna
Netermínované vklady 217,5   249,7   + 32,2  
Termínované vklady   518,7   433,4   – 85,3  
Stavební spoření   133   180   + 47  
Penzijní fondy   50   63   + 13  
Podílové fondy   100   150   + 50  
Celkem   1 019,2   1 076,1   + 56,9  

Dynamiku změn ukáže lépe graf:

Fondy vedou

I po odečtení fondů pro tzv. institucionální klienty se celkem spravovaný majetek v podílových fondech již blíží sumě 150 miliard korun. Celková statistika je ze známých důvodů spíše odhadem, než přesným součtem. Další problém je určení objemů přímých investic domácností spravovaných soukromě a formou asset managementu. Totéž platí o tzv. spořících složkách životních pojistek – např. loni dosáhlo předepsané pojistné 34 miliard, ale kolik z toho prasklo na krytí rizik? Je však zřejmé, že se již důležitá část investorů (jejich počet zřejmě přesahuje 3/4 milionu) postupně dostává na úroveň srovnatelnou s konzervativními zeměmi Evropy. Průměrná domácnost (v ČR jich je 3,8 milionu) již disponuje částkou přes 280 tisíc korun finančních aktiv (kromě přímo spravovaných i pojištění a samozřejmě bez nemovitostí i movitého majetku). Vyhráno ale ještě není, protože minulé dva roky přály dluhopisům natolik, že teprve uvidíme, zda nevyhnutelné rozčarování z klesající výkonnosti vyústí v poučení, nikoli znechucení. Mezi tím se snad také dostanou z polohy hororu akciové trhy, které zatím u našince budí jen děs a hrůzu.

Co dál?

Pojďme "zneužít" onen poslední známý, tedy prosincový trend – potom jen za první pololetí z bankovních "termíňáků" odejde kolem 150 miliard korun domácností, z toho řekněme 25 do stavebka, 25 na běžné účty… Jestliže se tedy situace nezmění (známý, byť chimérický předpoklad ceteris paribus, tedy za stávajících podmínek, zejména úrokových sazeb) pak se u nás "potlouká" slibný potenciál 100 "volných" miliard, které hledají dobré bydlo. Nebo alespoň bidýlko, na němž by spočinuly v nějaké příjemné finanční klícce. Kdo se o ně postará? A co naznačuje letošní šestinedělí? KB dřímá s Felixem a zdá se jí o chipu, ČSOB při clickání umdlévá a UniCredito rozmýšlí, co s (malým) podílem na trhu. Zatím je vyučuje stará dobrá omládlá spořka, která "kosí" týdně již k půl miliardě a skoro 60 % fondového trhu.

Potlouká se v ČR volných 100 miliard korun tuzemských domácností? Pokud ano, kdo má šanci urvat z nich největší díl? Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka nebo Živnostenská banka? Jak hodnotíte strukturu tuzemských úspor? Který segment letos nejvíce posílí? Který se naopak propadne? Zúčastněte se naší diskuse!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vkladní knížky pořád frčí

30. 10. 2002 | Dušan Hradil | 1 komentář

Vkladní knížky pořád frčí

Přestože existují i jiné depozitní produkty, řada klientů volí pro své úspory tradiční vkladní knížku. Jsou podmínky jejího vedení skutečně tak výhodné? Pojďme se podívat, v čem je... celý článek

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

10. 1. 2002 | Petr Fejtek

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

Patříte také mezi tyto pitomce? Plačte, ale stydět se nemusíte. Hlupáků je u nás totiž většina. Jen málokdo umí počítat a i kdo zvládá procenta, nechápe souvislosti.

Evropské fondy: dohnat a předehnat Ameriku

11. 10. 2001 | Tomáš Prouza

Evropské fondy: dohnat a předehnat Ameriku

Spojené státy jsou často popisovány jako země, kde téměř každý vlastní akcie a nudně konzervativní investice nikoho nezajímají. Evropa je prý opačná - ale statistiky nesouhlasí.

O podílové listy je menší zájem než o zlato a diamanty

8. 9. 2000 | Petr Vykoukal

O podílové listy je menší zájem než o zlato a diamanty

Kam ukládáte své peníze? Patříte ke konzervativní části našich spoluobčanů, kteří stále spoří na vkladních knížkách, nebo jste již objevili další atraktivní možnosti, mezi které patří... celý článek

Partners Financial Services