Historické vítězství fondů

Petr Fejtek | 28. 1. 2003 | 4 komentáře
Historické vítězství fondů
Loni konečně statisíce lidí pochopilo: Vklady živoří na úbytě – ať žijí fondy! Bankovní statistiku ČNB máme zatím jen do konce listopadu, ale vypovídá jasně: domácnosti z bank vybírají desítky miliard korun. Zejména termínované vklady zhubly o tolik, že ani 40miliardová injekce netermínovaných korun nestačila úbytek vyrovnat.
Objem vkladů domácností v bankách (bez stavebních spořitelen) zatím klesl jen asi o 30 miliard korun (z toho 19 mld. v korunách a 11 mld. v cizích měnách). V segmentu termínovaných vkladů oproti konci roku 2001 však chybí již 66 miliard korun.

Naopak stavební spořitelny převzaly vlastně celou štafetu střednědobých termínovaných vkladů (přírůstek dalších 33 miliard na celkových 166 mld. Kč). Dlouhodobé vklady nad pět let se sumou nepatrných čtyř miliard u nás totiž prakticky zanikly. Dokonce ani vklady s termínem od jednoho do dvou let s pouhými 50 miliardami téměř nestojí za řeč. Bankovní chleba "termíňáků" se tedy scvrkl na krátké několikaměsíční lhůty s pouhými 400 miliardami korun (z toho 54 mld. v cizích měnách).

Vítězí fondy a likvidita

Již zmíněný nárůst objemu běžných účtů a vkladů na požádání způsobil, že zde celková suma takto expresně likvidních peněz přesáhla již čtvrt bilionu korun. Proti tomu jsou fondy se svými 100 až 130 miliardami stále jen chudými příbuznými. Ale zato nejrychleji rostoucími: loňský přírůstek 40 miliard korun je rekordní. Dosud nejúspěšnějším byl pro naše otevřené podílové fondy rok 1999, kdy se jejich majetek víc než ztrojnásobil. Tehdy však šlo především o majetek převedený z otevíraných investičních privatizačních fondů (samotné SPIF Český a Výnosový 15 mld. Kč). Skutečný přírůstek "nových" peněz byl tedy jen poloviční a nedosáhl ani zdaleka 20 miliard korun. V loňském roce také konečně začalo docházet ke zvýšení obliby dluhopisových fondů na úkor totální dominance fondů peněžního trhu, což signalizuje postupné opouštění "mateřské investiční školky". K akciovým fondům je však ještě daleko, protože konzervativní našince k nim přiláká až několikaletý "přesvědčivý" růst trhů. Zatím překvapivě málo lidí se nechalo chytit i na šidítko zajištěných fondů.

2002 – rok fondů

Ještě významnější je nárůst počtu klientů-podílníků. V největších fondech jednotlivých kategorií Sporoinvestu ISČS (profil, názory) a Sporobondu ISČS (profil, názory) počet nových podílníků odpovídá nárůstu majetku: do již 27miliardového Sporoinvestu přineslo loni 10 miliard korun také téměř 80 tisíc nových klientů (celkem jich je již kolem 200 tisíc). Ve Sporobondu, jehož majetek se přírůstkem přes 5 miliard korun víc než zdvojnásobil, se i počet klientů rozrostl víc než dvojnásobně na 40 tisíc podílníků. Celkem jde tedy jen v těchto dvou fondech o čtvrt milionu podílníků, kteří mají každý průměrně investováno 145 000 Kč. (Navíc zůstává ve fondech z kuponové privatizace ještě dalších 100 tisíc podílníků, ti jsou však pasivní s hodnotou investice jen kolem 20 000 korun.) Počítáme-li tedy jen ony aktivní investory, pak by jich ve všech fondech v ČR mělo být již přes půl milionu.

Až nás budou miliony…

Půl milionu je sice poměrně pěkné číslo, jde však zatím stále asi jen o každého desátého střadatele. Úspor, které domácnostem stále ještě "zahálí" na různých typech účtů, zůstává pořád téměř tři čtvrtě bilionu korun. Lidé se jen postupně učí a jen pomalu si uvědomují výhodnost různých finančních produktů. Na druhé straně prodělali mnohé nepříjemné zkušenosti a jsou silně nedůvěřiví. Značný konzervatismus je navíc vlastní i okolním zemím, s nimiž máme historicky mnoho společného. Jak ovšem vidíme na příkladu stavebního spoření, které nyní využívá již téměř 5 milionů lidí, podstatnou roli hraje právě trvalá a soustředěná, ale zejména dlouhodobá vysvětlovací kampaň. I u velmi výhodného a bezpečného stavebního spoření byl totiž nárůst klientely jen velmi postupný a dosažení současného stavu trvalo osm let. Vysvětlit dalším milionům lidí výhody fondů a přesvědčit je o jejich bezpečnosti je tedy během dlouhou trať. Zdá se však, že již začíná fungovat nejlepší dealerská síť – statisíce spokojených podílníků.

Pohyb úspor domácností (mld. Kč) XII/2001 XI/2002 změna 2002
Účty na viděnou   217,5   253,5   + 36  
Termínované vklady   518,7   453,1   – 66  
Stavební spoření   133   166   + 33  
Fondy   60  100   + 40  

Průměrná domácnost (v ČR jich je 3,8 milionu) tedy celkem disponuje částkou 256 tis. Kč finančních aktiv (kromě přímo spravovaných, pojistných produktů i penzijního připojištění) ve struktuře:

Protože však průměr je vždy jen imaginární a polovina lidí v průzkumech uvádí, že nespoří vůbec, můžeme s klidným svědomím za "perspektivní" považovat asi dva miliony domácností – těm však v bankách prodělává stále ještě průměrně přes 300 000 korun. Čest jejich památce.

Co říkáte přesunům ve struktuře úspor tuzemských domácností? Máte z nich radost? Myslíte, že fondy již dokázaly oslovit běžného klienta ze střední vrstvy? Kdo investuje a spoří do fondů ve vaší rodině? Je to strejda z vesnice, vaši rodiče, nebo jen vy? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondové nejasno

28. 5. 2002 | Petr Fejtek

Fondové nejasno

Peníze do podílových fondů tečou stále – to je jisté. Jen od začátku roku do nich přispěchalo hodně přes 10 miliard korun. O jejich většině je dokonce známo kam a do haléře.

Zázraky neumí ani dluhopis

28. 2. 2002 | Petr Fejtek

Zázraky neumí ani dluhopis

Již za úvodních šest týdnů letošního roku vložili lidé do tuzemských podílových fondů své úspory v sumě několika miliard korun. Jako kdyby jim někdo poradil, aby konečně začali počítat,... celý článek

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

10. 1. 2002 | Petr Fejtek

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

Patříte také mezi tyto pitomce? Plačte, ale stydět se nemusíte. Hlupáků je u nás totiž většina. Jen málokdo umí počítat a i kdo zvládá procenta, nechápe souvislosti.

Medvěd žere i peníze!

9. 5. 2001 | Petr Fejtek

Medvěd žere i peníze!

Méďa Béďa je milý všežravec a mlsoun; nejde jen o med, ale umí si prý otevřít i člověčí konzervy. Že by ovšem místo úlů začal plenit bankomaty, neuvádějí encyklopedie ani večerníček.... celý článek

Partners Financial Services