Růst v každém období s HSBC Bank

Růst v každém období s HSBC Bank
Česká pobočka HSBC Bank představila zimní tranši zajištěných růstových fondů. V nabídce figurují dva fondy - první zaměřený na asijské akcie, druhý na americké technologie. Do obou fondů mohou investoři upisovat své vklady v období od 20. ledna do 18. března 2003.

Česká pobočka britské HSBC Bank plc (profil, názory) představila novou dvojici zajištěných fondů (Capital Secured Growth Funds). Tyto fondy banka nabízí v pravidelných tranších vždy třikrát do roka ve 42 zemích světa včetně ČR. První z nově představených fondů, Nasdaq Annual, garantuje vrácení minimálně všech vložených peněz a investorům umožňuje podílet se na růstu indexu Nasdaq-100. Druhý fond, Asijský fond PLUS, dovoluje těžit z růstu pěti asijských akciových indexů, přičemž garantuje minimální zhodnocení ve výši 7-12 % podle měny, v níž je investováno. Oba fondy mají čtyřapůlleté investiční období a jsou denominovány v librách, dolarech a eurech (jde tedy v podstatě o šest fondů). Kromě uvedených měn lze do obou fondů investovat i v českých korunách.

Pokud jde o charakteristiku jednotlivých fondů, Růstový fond Nasdaq Annual je zajištěný fond sledující vývoj technologicky orientovaného indexu Nasdaq-100 zahrnujícího stovku předních titulů amerického trhu Nasdaq. Specifikem tohoto fondu je, že je u něj předem nastaven roční výnos, tzv. "bonus", na 15,5 % pro investice v britské libře, 14,5 % pro investice v euru a 13,5 % pro investice v americkém dolaru. K tomuto bonusu se pak každý rok přičte nejnižší hodnota měsíčního zhodnocení indexu za daný rok (může být zisk i ztráta) a dosažený výnos (minimálně to ale může být 0 %) se pak tzv. "uzamkne", tj. započítá do celkového zhodnocení fondu. Pokud se v každém roce nalezne alespoň jeden měsíc, během nějž ztráta indexu převýší hodnotu počátečního bonusu, investor zůstává celkově "na nule" a na konci investičního období získá zpět plnou hodnotu vložené investice. V krajním případě tedy investor riskuje pouze bezrizikový ušlý výnos, tj. například úroky z termínovaného vkladu v librách na 4,5 roku nebo výnos dluhopisů briské vlády se splatností 4,5 roku (podobně u USD a EUR). Pokud by se tento způsob výpočtu výnosu promítl do minulosti na celou historii indexu Nasdaq-100 (index vznikl v roce 1985), přičemž fond by byl v jednotlivých letech do roku 1998 opakovaně založen na 4,5 roku (celkem  3455krát), činil by konečný výnos tohoto fondu například při investici v britské libře minimálně 6,30 % (1,36 % p.a.), maximálně 54,82 % (10,2 % p.a.) a v průměru 30,63 % (6,1 % p.a.).

Druhý z fondů, Růstový asijský fond PLUS, potom umožňuje participovat na růstu pěti asijských akciových indexů: singapurského MSCI Singapore Cash Index, jihokorejského KOSPI 200, čínského FTSE/Xinhua China 25 Index, tchajwanského MSCI Taiwan Index a thajského Thailand SET 50 Index. Vedle vrácení plné hodnoty vložené investice garantuje tento fond v případě dodržení investičního období také minimální zhodnocení ve výši 7-12 % podle měny. Celé čtyřapůlleté investiční období je rozděleno do 18 čtvrtletních období, přičemž za každé čtvrtletí se dosažený výnos započítá do celkového výnosu do výše 4 %. Ztráta za čtvrtletí omezena není. Každopádně celkový výnos po čtyřech a půl letech  může činit minimálně 7-12 % (dle měny), maximálně pak 72 %.

Základem portfolia obou fondů jsou střednědobé dluhopisy s ratingem "A" (S&P) či "A2" (Moody’s) a vyšší, které jsou drženy do data splatnosti, čímž zajišťují garanci vrácení 100 % vložené investice, případně i minimálního výnosu. Za zbývající část vloženého majetku jsou pak nakoupeny opční kontrakty na odpovídající akciové indexy, které umožňují podílet se na růstu akciových indexů s využitím pákového efektu.

Investovat do obou fondů je možné v upisovacím období, které trvá od 20. ledna do 18. března 2003. Pro včasné investory jsou připravena zvýhodnění v podobě bonusových akcií. S investicí je spojen prodejně-správní poplatek 1,289 % ročně (5,8 % za 4,5 roku), který nesnižuje hodnotu vstupní investice, nýbrž je počítán až ze zhodnocení fondů. V případě předčasného výstupu z některého z fondů získá investor zpět aktuální hodnotu čistého obchodního jmění připadající na podílový list sníženou o prodejně-správní a 1,5% výstupní poplatek. Výsledná hodnota pak může i nemusí být pod hodnotou vložené investice. Vzhledem ke garancím a výnosovému potenciálu, jaké oba fondy nabízejí, představuje investice do těchto fondů poměrně zajímavou alternativu konzervativního zhodnocování prostředků ve střednědobém horizontu. Určitou nevýhodou je jen minimální investice, která činí 5.000 USD, GBP či EUR.

Jak hodnotíte investiční strategii HSBC, která sází na růst amerických technologií a asijských akciových trhů v příštích pěti letech? O své názory se můžete podělit zde.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

14. 1. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

Australského vačnatce zavedl do investičního slovníku Patrick Mange, ředitel pro oblast výzkumu a strategie BNP Paribas. Přečtěte si jeho prognózu vývoje kapitálových a finančních trhů... celý článek

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

8. 1. 2003 | Tomáš Mergl

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

Světové akciové trhy uzavřely rok 2002 již potřetí v řadě se ztrátou, a to na pozadí klesajících podnikových zisků, množství účetních skandálů a bankrotů mezi americkými firmami, rostoucího... celý článek

Vyplatí se investovat v Asii?

12. 11. 2002 | Tomáš Mergl

Vyplatí se investovat v Asii?

Třikrát do roka upisuje česká pobočka HSBC Bank vklady do zajištěných podílových fondů. Pokaždé je jedním z trojice nabízených fondů také fond zaměřený na specifický sektor či region.... celý článek

Partners Financial Services