Těžké začátky mladého právníka

Těžké začátky mladého právníka
Michal je osmadvacetiletý právník, který právě dokončuje praxi koncipienta a připravuje se na advokátní zkoušky. Pokud je úspěšně složí, čeká ho složité rozhodování co dál. Chce být advokátem, ale zařídit si vlastní soukromou praxi nebude jednoduché, zvlášť pokud bude muset začít sám a od základů.

Michal Černý vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze. Díky dobrému rodinnému zázemí se vrátil zpět do domovského Ústí nad Labem. Chvíli pracoval jako právník na České správě sociálního zabezpečení. Vzpomíná: "Už když jsem tam nastupoval, věděl jsem, že to nebude na dlouho. Špatně placené zaměstnání za osm tisíc měsíčně bylo spíše úředničinou, a to mi opravdu nevyhovovalo." Naštěstí se mu celkem brzy podařilo sehnat místo advokátního koncipienta u zaběhnuté advokátní kanceláře. I když je Ústí poměrně velké město, uchytit se není dvakrát lehké. Jako zaměstnanec tu působí již čtvrtým rokem a jelikož povinná praxe koncipienta je tříletá, momentálně se učí na advokátní zkoušky. Pokud uspěje, mohl by již brzy vykonávat svobodné povolání advokáta, což ale nebude tak jednoduché.

Jakou zvolit cestu?

Michalovi se nabízejí tři základní možnosti. Jeho šéfům by se asi nejlépe hodilo, kdyby u nich ještě zůstal jako koncipient. Odvádí slušnou práci, je už osvědčený, zkušený a nemusí mu moc platit. Sám v tom ale budoucnost nevidí. "Nechce se mi se svým vzděláním a zkušenostmi dělat celý život učedníka, vydělávat na kancelář a mít z toho jen nepatrný podíl. I když by to bylo jinak pohodlné," svěřuje se Michal.

Druhá možnost v rámci jeho profese je začít pracovat jako advokát na vlastní pěst, tj. vybudovat si vlastní soukromou praxi, popř. se dát dohromady s někým, kdo je na tom podobně a shání společníka. V obou případech bude nezbytný určitý počáteční kapitál."Budu muset začít hodně skromně, minimálně jedna místnost s počítačem je ale nutnost," přemítá nahlas. V Ústí nad Labem stojí pronájem nebytového prostoru min. 1 500 Kč/m2 ročně, a to bez energie. Michal odhaduje, že by potřeboval prostor o velikosti tak padesát metrů čtverečních, tzn. částku alespoň 75 tisíc na rok. Advokátní komora přispívá začínajícím advokátům neúročenou půjčkou v hodnotě 50 tisíc Kč, což pokryje max. slušný počítač. Neméně důležitým problémem je klientela. Ta se k neznámému "začátečníkovi" zrovna nehrne, jako koncipient navíc musel podepsat prohlášení, že ve své soukromé praxi nebude poskytovat služby současným i minulým klientům kanceláře, kde byl jako zaměstnanec.

Asi nejlepší varianta by byla, kdyby si Michala jako společníka vzali jeho dosavadní zaměstnavatelé. "Musel bych si sice zařídit kancelář, ale jinak bych pracoval se svou současnou a celkem početnou klientelou," uvažuje Michal. Jako společník by měl buď fixní plat, což by mohlo být tak 30 tisíc Kč (plus různé prémie), nebo by byl honorován podílem ze zisku kanceláře. Problém je ale především v tom, že daná advokátní kancelář už nemá žádné volné prostory, které by mu mohly připadnout v případě, že by ho jako společníka přijmout chtěli. "Mám ale pocit, že mí zaměstnavatelé sami neví, co se mnou. Doufají, že je nějak radikálně neopustím, ale pozici společníka mi také ještě nenabídli. Brzy se ale budeme muset nějak dohodnout," komentuje svoji současnou situaci. Problém je v tom, že žádný kompromis v podstatě neexistuje. Pokud chce právník vykonávat práci advokáta, nemůže být v klasickém zaměstnaneckém poměru, protože se ze zákona jedná o svobodné povolání. Působnost advokáta např. v soukromé firmě je dána smlouvou o sdružení, která také vymezuje podíl na zisku.

Splátky kam oko dohlédne

V současnosti je Michalův měsíční plat 17 tisíc korun hrubého, na ruku dostane jen 12 tisíc. Jelikož to ještě před půl rokem vypadalo, že se nastěhuje do bytu ke své přítelkyni, rozhodl se pořídit na splátky auto. Jedná se o poslední typ Forda Escorta a celkově ho vyjde na 400 tisíc korun. Jednorázově zaplatil akontaci sto tisíc a teď ho čekají splátky čtyři tisíce měsíčně, včetně pojištění, což je dost velká finanční zátěž . Před měsícem se navíc s přítelkyní rozešel a okolnosti ho donutily pořídit si vlastní byt. Koupil si družstevní 1 + 1, za který zaplatil 200 tisíc. Na to mu půjčil kamarád, který mu na čas se splátkami počká. Michal vysvětluje: "Je to v podstatě výměnný obchod. Já Petrovi na oplátku kdykoli poskytuji právní služby, které on jako spolumajitel prosperující firmy často potřebuje." Za rok Michalovi skončí stavební spoření a pak bude moci 120 tisíc dát kamarádovi najednou. Spoření platí dva tisíce měsíčně. Při nájemném ve výši tří tisíc na měsíc se celkové splátky vyšplhají na devět tisíc měsíčně, což je opravdu velký podíl z jeho dosavadního platu. "Žít s třemi tisíci na měsíc pro mě není dlouhodobě udržitelné. Naštěstí se můžu spolehnout alespoň na základní podporu rodičů, kteří mi vypomáhají hlavně se zařízením bytu," přiznává.

Michal se teď soustředí na zkoušky, ale pak už bude muset situaci nějak radikálněji řešit. Rozhodně neuvažuje o přestoupení na jinou profesní dráhu, advokacie ho baví a rád by své schopnosti rozvinul naplno. Ať to dopadne jakkoli, začátky určitě nebudou jednoduché. Otázka je, jak postupovat, aby se jeho profesní kariéra rozjela co nejrychleji a tím správným směrem.

Jaké máte zkušenosti s právníky? Kterou variantu by měl Michal do budoucna zvolit? Má se osamostatnit? Nebo zůstat tam kde je? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními!

Toto je reálný lidský příběh. Uveřejňováním článků tohoto typu chceme mapovat finanční gramotnost tuzemského obyvatelstva. První příběh o Filipovi cestovateli najdete zde. Druhý o čerstvém absolventu vysoké školy Michalovi je tady. Třetí příběh - teenagera Vojtu - najdete zde. Čtvrtý příběh o aktivní babičce, paní Kratochvílové najdete zde. Pátý příběh o mladé rodině Lídy a Petra najdete tady. Šestý příběh programátora Marka si můžete přečíst zde. Sedmý příběh o Báře, umělkyni na volné noze najdete tady. Osmý příběh popisuje finanční situaci světoběžníka Fabiana a devátý nájemce dvou vltavských parníků Marka.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2002 16:35

1+1 za 200 000 Kč, to je levné, v Brně by stál tak 600 000 (panelák). To je dost rozdíl.

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 1. 2003 18:47, Thomas

Plat 17 000 hrubého je u koncipienta pomerne velmi solidni částka, podle mých zkušeností (student PrF MU v Brne) se obyčejně plat koncipienta pohybuje pod 10000, kromě Prahy. Tudíž na tu bídu ohledně težké startovní pozice, se kterou se toho moc dělat nedá, to ještě není tak hrozné...

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Parníkem po finančních tocích

13. 12. 2002 | Simona Ely Plischke

Parníkem po finančních tocích

Marek Šťastný (24) si půl roku po maturitě uvázal na krk břímě, které by s obtížemi nesli i podnikatelé starší a zkušenější. Od svých devatenácti let má v nájmu dva pražské parníky... celý článek

Brazilec, který je doma v Česku

6. 12. 2002 | Petr Vykoukal

Brazilec, který je doma v Česku

V mozaice postav z našich příběhů osobních financí nám zatím chyběl cizinec. Dnes to napravíme, můžete si přečíst o Fabianovi, který vystudoval dvě vysoké školy a ta druhá - kulturní... celý článek

Nechci myslet na peníze

29. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Nechci myslet na peníze

Náš seriál o osobních financí se blíží do finále. Tentokrát je o grafičce Báře, která si vybrala těžký život umělce na volné noze. Určitě si ale na něj nestěžuje - má sice hodně práce,... celý článek

Celý život v jednom bloku

22. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Celý život v jednom bloku

Naše série příběhů osobních financí pokračuje další mladou rodinou. Hanka a Marek se seznámili před lety na gymnáziu v Kladně. Před pěti lety se vzali, mají čtyřletého syna a přestože... celý článek

Potkali se v Řecku

15. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Potkali se v Řecku

Pátý z našich příběhů osobních financí je o rodině. Petr a Lída se seznámili na jihu Evropy, dnes však žijí na jihu Moravy, dávají dohromady dům a snaží se vychovávat dvě děti.

Partners Financial Services