Mám si nechat své peníze spravovat?

Daniel Gladiš | 12. 12. 2002
Mám si nechat své peníze spravovat?
Jestliže investice prostřednictvím podílových fondů jsou na rozmezí mezí vlastní aktivní a cizí pasivní správou, pak lze udělat ještě krok směrem k cizí správě a celé své portfolio svěřit profesionálům. Existuje celá řada správcovských společností, kteří tuto službu poskytují.
Asset manager, neboli správce portfolia investuje vaše peníze do cenných papírů na váš účet a to na základě obecné strategie, kterou odsouhlasíte. Průběžně vám dává informace o jednotlivých transakcích a dosažených výnosech. Za svou službu si účtuje poplatek, který se obvykle stanoví jako podíl na výši spravovaného majetku nebo jako podíl na výnosech. Případně jako kombinace obojího.

Správce vašeho portfolia převezme většinu starostí o vaše investice na svou hlavu. Činí za vás v rámci dohodnuté investiční strategie veškerá rozhodnutí. To přivítají především ti investoři, kteří nemají čas, chuť, odvahu nebo potřebné znalosti k tomu, aby si svá portfolia spravovali sami. Další výhodou je, že správce může věnovat vašemu portfoliu stejnou pozornost, jako byste mu věnovali vy sami. Může portfolio řídit přesně podle vašich potřeb, podle vašeho očekávaného výnosu, vztahu k riziku, daňovým okolnostem a časovému horizontu.

Takováto činnost správce je poměrně náročná a pracná a nese s sebou i transakční náklady. Z toho důvodu správcovské společnosti mají většinou stanoven minimální objem prostředků, které přijímají do správy. Tato minima se liší u jednotlivých společností, ale obvykle se pohybují v šesti či sedmi místných částkách. Na objemu prostředků taky závisí, jaké typy investic může správce s portfoliem provádět. Kvalitní portfolio musí být dobře diverzifikováno, to znamená, že musí obsahovat více cenných papírů. Obecně se dá říct, že dvacet akcií různých odvětví v akciovém portfoliu poskytuje dostatečnou diverzifikaci, dostatečně rozkládá riziko plynoucí z jednotlivých akcií. Aby byly transakční náklady malé, je potřeba kupovat jednotlivé akcie do portfolia v určitém minimálním objemu. Zvláště to platí u zahraničních akcií a ještě více u obligací.

Jde-li o menší portfolio, v řádu statisíců korun, pak bude správce při jeho konstrukci pravděpodobně využívat podílové fondy. Čím je portfolio větší, tím více umožňuje kupovat přímo jednotlivé akcie, domácí i zahraniční a postupně i obligace.

Pro výběr dobrého správce platí obdobná pravidla jako pro výběr společnosti nabízející podílové fondy. Mělo by jít o velkou stabilní společnost se zkušenostmi ze správy portfolií na mezinárodních trzích. Její investiční poradci by měli být schopni poradit vám s tvorbou investiční strategie a vysvětlit vám, co se pak s vašimi penězi bude dít. Měli by vás upozornit na veškerá rizika, vysvětlit způsob držení vašich cenných papírů a rozhodně by vám neměli slibovat žádný konkrétní výnos.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních akcií můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz. Přehled asset managerských firem působících na tuzemském trhu najdete zde.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mám si koupit podílové fondy?

5. 12. 2002 | Daniel Gladiš

Mám si koupit podílové fondy?

Co jsou to vůbec podílové fondy? Podílové fondy jsou nástroje kolektivního investování. Shromažďují peníze podílníků a investují je do cenných papírů. Akcií, obligací, opcí, futures,... celý článek

Nepřátelé investic - daně a inflace

28. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Nepřátelé investic - daně a inflace

Daně a inflace jsou dvě překážky na cestě k výnosům z investic, které musíte buď překonat nebo se jim vyhnout.

Investorské pověry a bludy

21. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Investorské pověry a bludy

Řada investorů pohybujících se na kapitálových trzích přesvědčila postupně sama sebe o platnosti určitých pravidel a zákonitostí. Často jde o zcela nelogické a nesprávné závěry, o případy,... celý článek

Když něco děláte, musíte vědět proč

14. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Když něco děláte, musíte vědět proč

Investování je činnost, která je lehčí, než si mnoho lidí myslí, ale k tomu, aby investor byl úspěšný, je potřeba, aby měl tři základní vlastnosti. Disciplínu, trpělivost a sebedůvěru.... celý článek

Kolik akcií a kolik obligací?

7. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Kolik akcií a kolik obligací?

Zatím jsme se věnovali jen investicím do akcií. Akcie by ale neměly být jediným druhem aktiv ve vašem portfoliu. Měli byste je kombinovat s obligacemi.

Partners Financial Services