IKS balancovaný se orientuje na perspektivní trh střední Evropy

Alena Urubková | 6. 12. 2002
Zatímco výkonnost akciových trhů v západní Evropě a v USA již dva roky po sobě klesá a agentury týden co týden informují o tom, že burzy v Paříži, Londýně či New Yorku dosáhly svého několikaletého minima, středoevropské trhy tento sestupný trend doslova nekopírují. I to bylo jedním z důvodů, proč se fond IKS balancovaný zaměřil na tuto perspektivní oblast. Jak ale říká Pavel Pršala, ředitel a předseda představenstva IKS KB, rozhodně to nebyl důvod jediný.
„Rozhodnutí o změně strategie fondu IKS balancovaný nevzniklo ze dne na den. Uvědomili jsme si, že na rozdíl od portfolia jiných investičních společností chybí v Rodině fondů Investiční kapitálové společnosti KB smíšený fond, který by se orientoval na region střední Evropy. Navíc se také akciové umístění fondu IKS balancovaný překrývalo se strategiemi našich akciových fondů,“ vysvětluje Pršala.

Proto došlo ke změně strategie, která spočívala ve vyklizení západních akciových trhů a přeinvestování do titulů v zemích střední Evropy. Je tu ale i další pádný důvod – a sice vlastník mateřské Komerční banky, francouzská Société Générale. „Rozvíjí se spolupráce s její investiční společností SGAM, a připadá nám logické, že se budeme více věnovat trhům v regionu, k nimž máme výrazně blíž,“ doplňuje Pavel Pršala.

Přestože Pršala uznává argument, že výkonnost středoevropských trhů je ovlivněna vývojem na západních burzách, podle jeho názoru klady tohoto rozhodnutí převažují nad zápory. „V zemích, do jejichž akciových titulů jsme investovali prostředky fondu, lze díky jejich konvergenci k Evropské unii očekávat i nadále solidní přírůstky přímých zahraničních investic, které jsou jedním s tahounů rychlejšího hospodářského růstu v porovnání se státy Evropské unie. Zájem vyspělých států o ekonomiky v tomto regionu zvyšuje zejména možnost účastnit se několika posledních privatizačních transakcí, navíc většina investorů očekává další zhodnocení lokálních měn,“ říká Pršala.

Podle názoru ředitele IKS jsou akciové trhy v uvedených zemích - kandidátech na vstup do EU - dnes již vcelku transparentní, nevýhodou je zde však poměrně nízký počet akciových titulů na výběr. Ale jak upozorňuje, je zde navíc řada investičně zajímavých titulů těch společností, které jsou před privatizací (z českých můžeme namátkou jmenujme ČEZ či Unipetrol). České akcie představují zhruba 30procentní podíl aktiv v portfoliu fondu, obdobná část připadá i na maďarské a polské tituly. Pro úplnost dodejme, že majetek spravovaný fondem IKS balancovaný aktuálně představuje zhruba 290 miliónů korun.

Výkonnost fondu IKS balancovaný byla od počátku letošního roku pod vlivem poklesu západoevropských a amerických akcií, od přeinvestování do středoevropských cenných papírů, které proběhlo v letních měsících, nabylo portfolio fondu výrazněji defenzivní charakter. Uvážíme-li, že výkonnost smíšených fondů se pohybuje na hranici –10 procent, je nynější výkonnost fondu výrazně nadprůměrná. Pavel Pršala v této souvislosti zdůrazňuje, že doporučený investiční horizont u tohoto typu fondu je střednědobý až dlouhodobý, tedy tři a více let.

Aktivní správa fondu IKS balancovaný umožňuje měnit jeho portfolio v závislosti na tržních podmínkách. Ambicí jeho manažerů je nejen překonat benchmark, ale také dosáhnout lepší výkonnosti, než jaká by byla možná s cennými papíry na západních trzích. Podle Pršaly je změna, kterou fond IKS balancovaný po pěti letech své existence prošel, perspektivním krokem k vyšším výnosům v budoucnosti. Jak ukazuje zkušenost někdejších kandidátských států, například Řecka, po vstupu země do Unie došlo k oživení akciových trhů. Něco podobného lze očekávat i u dnešních budoucích členů EU, což pro podílníky fondu IKS balancovaný může znamenat v horizontu několika let další zhodnocení jejich investice.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services