Fondy: jak vyzrát na Komisi

Fondy: jak vyzrát na Komisi
České investiční společnosti se nebojí ani padajících trhů, ani poklesu zájmu investorů. Jediné, z čeho mají strach, je Komise pro cenné papíry a její moc komplikovat všem život. Dva nedávné příklady ovšem ukazují, že ani Komise není všemocná.

Veřejně známějším příkladem je nedávno vyhraná žaloba ČSOB (profil, názory) proti Komisi pro cenné papíry, napadající zákaz převodu akcií První investiční (profil, názory). Až donedávna se tiše předpokládalo, že žalovat Komisi je bláznovství, které se zle nevyplatí. "Komise má řadu právně nenapadnutelných způsobů, jak investiční společnosti otrávit život," připomíná ředitel jedné velké investiční společnosti. ČSOB se rozhodla toto pokorné přijímání rozhodnutí Komise porušit a podat žalobu, mimo jiné i proto, že banka má vůči Komisi poněkud jiný vztah než investiční společnosti nebo distributoři zahraničních fondů.

Jinou cestu zvolila v první části roku ISČS (profil, názory). Stejně jako například IKS KB (profil, názory) v minulém roce, snažila se ISČS nabídnout klientům garantovaný fond. Stejně jako IKS ovšem narazila na Komisi, která odmítá povolit na českém trhu fondy, operující s opcemi i přesto, že v celé Evropě jde o zcela standardní - a v řadě zemí velmi úspěšný - produkt. Ovšem zatímco IKS vzhledem k neústupnosti Komise projekt garantovaného fondu vzdala, ISČS problém obešla a ode dneška nabízí Fond řízených výnosů. Tento garantovaný-negarantovaný fond se připravoval již více než půl roku a jeho garance je elegantně jednoduchá.

Fond řízených výnosů nakupuje především likvidní pokladniční poukázky v českých korunách. Přibližně 15 procent majetku bude na počátku roku investováno do vybraných akcií (především blue chips) a budou-li akciové trhy růst, může se podíl akcií zvýšit až na čtvrtinu portfolia. Začne-li kurs akcií výrazněji klesat, portfolio manažer akcie urychleně vyprodá a peníze umístí do pokladničních poukázek, které by měly do konce roku dorovnat případnou ztrátu. Referenčním obdobím je kalendářní rok a cílem portfolio manažera bude, aby kurs fondu posledního prosince byl alespoň roven kursu z prvního ledna daného roku.

ČSOB je potřeba pogratulovat k odvaze riskovat konflikt s Komisí, ISČS pak ke schopnosti najít po vzoru chytré horákyně řešení, jak nabídnout oblečený-neoblečený (pardon, garantovaný-negarantovaný) fond. Otázkou však zůstává, k čemu je Komise, která rozhoduje nezákonně (viz spor s ČSOB) a kterou lze opít rohlíkem jako v případě Fondu řízených výnosů.

Minulý týden přinesl i další dobré zprávy, a to jak investorům, tak investičním společnostem. Čisté prodeje dosáhly téměř 897 milionů korun, jako vždy díky fondům peněžního trhu, jejichž čisté prodeje dosáhly více než jedné miliardy. Dluhopisové fondy získaly 169 milionů, naopak z fondů smíšených odplynulo 324 milionů korun.

Jak je v posledním půl roce zvykem, nejvyšší čisté prodeje vykazuje ČSOB Výnosový (profil, názory), který minulý týden získal 632 milionů korun. Druhý byl s "pouhými" 187 miliony Sporoinvest (profil, názory). Třetí místo tentokráte patří dalšímu institucionálnímu fondu, IKS Dividendovému (profil, názory) se 152 miliony a čtvrté Sporobondu (profil, názory) se 148 miliony. Minulý týden poměrně zaostaly retailové fondy IKS, jejíž IKS Peněžní trh (profil, názory) získal jen 50 milionů a IKS Dluhopisový (profil, názory) pouze 30 milionů korun.

Výsledky čistých prodejů stále důrazněji ukazují, že trh je poměrně jasně rozdělen. Podíváme-li se na objem majetku ve správě jednotlivých investičních společností, uvidíme v čele ISČS s 38,4 procenty trhu, následovanou IKS KB s 24,7 procenta trhu a První investiční (profil, názory) s 12,9 procenta trhu. K podílu První investiční brzy přibude 8,8 procenta OB Investu, čímž se dostane na úroveň IKS. Vzhledem k silné pozici skupiny ČSOB v nabídce institucionálních fondů a očekávanému nástupu do oblasti retailových fondů, kterou zatím brzdily právě právní nejasnosti okolo První investiční, v příštím roce vyroste IKS velmi silný konkurent. ŽB-Trust (profil, názory) drží 6,4 procenta trhu a za něj se vyhoupl se 3,2 procenta ČP Invest (profil, názory). Naopak až sedmý je Pioneer s majetkem ve správě pod tři miliardy korun, což rozhodně není výkon, se kterým by mohlo být Unicredito spokojeno.

Bližší pozornost si zasluhují i tabulky popisující tržní pozici investičních společností na retailovém a institucionálním trhu. V retailu ovládá ISČS téměř 43 procent trhu a bude-li se jí dařit nadále lákat peníze do Sporoinvestu a Sporobondu výrazně rychleji než se to daří IKS, mohla by ISČS zhruba do půl roku získat více než polovinu retailového trhu.

Zcela jiná situace je u trhu institucionálních fondů, kde bezkonkurenčně dominuje OB Invest (ISOBI) s tržním podílem nad 83 procent. Druhá IKS má zatím necelých devět procent trhu, ale dosavadní výsledky naznačují, že IKS Dividendový (profil, názory) byl přijat příznivě a IKS by měla pozici v této oblasti spíše posilovat. Necelých šest procent trhu patří ŽB-Trustu se silným nadačním fondem, ČP Invest zatím ovládá necelá dvě procenta a naprostým propadákem je v tomto segmentu ISČS, jejíž fond Merkur (profil, názory) nedokázal přilákat více než jedno jediné procento investic uložených v institucionálních fondech.

Podílníky samozřejmě mnohem více zajímá výkonnost fondů. Jak je vidět v příslušné tabulce, zklamán by neměl být nikdo. Z pohledu jednotlivých fondů se nejvíce dařilo akciovému fondu První investiční (profil, názory), který získal 5,2 procenta, následovanému fondem J&T AM Perspektiva-A (profil, názory) s 4,8 procenta a Akro Eurotech (profil, názory) s 4,7 procenta. Větší propad výkonnosti vykázaly pouze dva fondy, Akro Svět (profil, názory) s mínus 1,2 procenta a IKS Plus bondový (profil, názory) s mínus jedním procentem. Za pozornost jistě stojí, že fond s velmi podobnou investiční strategií - Trendbond (OFIKSTB) - ztratil pouze dvě desetiny procenta.

Z ročního pohledu vede tabulku nejziskovějších fondů CitiEquity Czech Fund (OFCITAKC) s 18 procenty, následovaný fondem korporátních dluhopisů ČP Investu (profil, názory, koupit) s 8,5 procenty a ISČS Výnosovým (profil, názory) s osmi procenty.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Jak se podle vás do roka a do dne změní tržní podíl jednotlivých společností? Je lepší s Komisí bojovat nebo se snažit její rozhodnutí obejít? A má vůbec taková Komise nějakou cenu? Podělte se s ostatními o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 12. 2002 13:26, TGP

Děkuji za doplňující informace. Jak jsem již uvedl v reakci na jiný názor, žaloba ČSOB je bezpochyby výjimečná (jak často vznikne spor o vlastnické poměry u jedné z největších investičních společností?) a proto jiná než většina žalob, které jsou na KCP podávány.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 12. 2002 13:13, TGP

Účastnici kapitálového trhu podnikají v regulovaném odvětví, kdy na faktu nutnosti regulace se shoduje celý vyspělý svět. S touto skutečností jsou účastnici trhu před vstupem do daného odvětví předem seznámeni. Komise se vždy vůči účastníkům trhu snaží postupovat jen v rozsahu svého zmocnění. Že jsou někdy hranice spíše nezřetelné a Komise balancuje mezi možností čelit žalobě od poškozených investorů za nesprávný úřední postup a mezi analogickou žalobou ze strany účastníka trhu, svědčí zmiňované rozhodnutí soudu. Komisi však není známo, že by "...moc komplikovat život...." byla Komisi zákonem svěřena, tedy že by tak ve skutečnosti činila.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spor ČSOB s KCP o První investiční vyřešen: rozhodnutí Komise bylo protiústavní

16. 11. 2002 | Tomáš Prouza

Spor ČSOB s KCP o První investiční vyřešen: rozhodnutí Komise bylo protiústavní

Když ČSOB přebírala IPB, získala také majoritní podíl v První investiční. Komise pro cenné papíry ovšem převod akcií zamítla. Vrchní soud toto rozhodnutí zrušil a přikázal KCP převod... celý článek

ISČS zavádí poplatky u Sporoinvestu!

13. 11. 2002 | Tomáš Skřivánek

ISČS zavádí poplatky u Sporoinvestu!

Dnes naposledy máte příležitost nakoupit nejoblíbenější fondy ISČS bez poplatku. Již zítra zaplatíte vstupní poplatek i u fondu peněžního trhu Sporoinvest.

Podzimní novinka nakonec bude!

14. 10. 2002 | Tomáš Skřivánek

Podzimní novinka nakonec bude!

V pravidelném rytmu plus půl miliardy, minus půl miliardy do ČSOB výnosového nastala v minulém týdnu ta druhá varianta. Přesto celkově majetek pod správou českých fondů rostl. Navíc... celý článek

Partners Financial Services