Investorské pověry a bludy

Investorské pověry a bludy
Řada investorů pohybujících se na kapitálových trzích přesvědčila postupně sama sebe o platnosti určitých pravidel a zákonitostí. Často jde o zcela nelogické a nesprávné závěry, o případy, kdy přání je otcem myšlenky.

Mnoho investorů se k víře v tyto pravidla upíná ve chvílích, kdy se jejich investicím moc nedaří. Čím více se spoléhají na své bludné vize, tím méně jsou schopni střízlivě uvažovat a reálně posuzovat situaci. Pak činí kroky, které mají další negativní dopady na jejich investice a výnosy. Několik takových pověr a bludů si vyjmenujeme jako příklady.

Příklad: Akcie spadly tak hluboko, že už více spadnout nemohou. To zní skoro jako: tonoucí se stébla chytá. Myšlenkou, že akcie spadly tak hluboko, že už dál spadnout nemohou, se chlácholí mnoho investorů ve chvílích, kdy některá jejich akcie výrazně poklesla. Je to pro ně přijatelnější, než přiznat vlastní chybu v úsudku. Jestliže investor koupil akcii za sto a považoval ji za dobrou investici, pak při ceně akcie padesát není schopen podívat se na její hodnotu střízlivě a posoudit, zda jde o přechodný jev a nebo zda udělal při jejím nákupu chybu. Přehodnotit situaci, přiznat chybu a prodat akcii za padesát, poté, co jste ji koupili za sto, vyžaduje oprostit se zcela od emocí. Pokud akcie klesne na polovinu ceny, za níž jste ji kupovali, neznamená to automaticky, že ji máte prodat nebo koupit. Okolnosti a příčiny mohou být velmi různé. Důležité je, abyste byli schopni se na celou situaci podívat znovu co nejvíce objektivně a bez předsudků. Za kolik jste akcii kupovali před poklesem by nemělo hrát roli. To je minulost. A vás zajímá budoucnost. Akciový trh nemá paměť.

Příklad: Akcie už je tak vysoko, že výše jít nemůže. Toto je analogie předchozího příkladu. Samotný fakt, že akcie se zdá být vysoko, ještě neříká nic o tom, jestli může nebo nemůže jít ještě výše. Znovu se musíte oprostit od minulosti, od toho, že jste byli zvyklí na nižší cenu a snažit se posoudit cenu akcie v porovnání s její vnitřní hodnotou. Teprve pak můžete činit rozhodnutí o prodeji nebo koupi, případně o podržení akcie.

Příklad: Vždy poznám, kdy akcie dosáhly dna. Pak nakoupím. Takovéto úvahy zcela jasně vedou do slepé uličky. Znám mnoho případů ze svého okolí, kdy se investoři snažili trefovat do dna trhu, do jeho obratu z poklesu do růstu. Ale téměř nikdy se jim to nepodařilo. Buď kupovali příliš brzy a jejich akcie pak klesaly, nebo zase naopak propásli obrat trhu a trh začal růst bez nich. Snažit se dělat tzv. Market timing je fundamentální omyl. Je v podstatě nemožné systematicky a pravidelně předvídat vývoj trhu. Proto se tímto směrem nesmíme dávat. Co bychom však s rozumnou pravděpodobností umět měli, je najít levné akcie. A proto bychom se měli zaměřit na jejich vyhledávání a nálady a výkyvy trhů bychom měli ignorovat.

Příklad: Akcie stojí jen dva dolary. Tak kolik můžu ztratit? Odpověď: Ztratit můžete přesně sto procent své investice. Investoři mají někdy tendenci kupovat akcie, jejichž cena je nominálně nízká. Mají při tom pocit, že nemůžou tolik prodělat. To je samozřejmě úplně zcestná úvaha. Je jedno jestli akcie stojí dva dolary nebo sto dolarů. Vždy můžete ztratit celou investici. Ve skutečnosti akcie za dva dolary, tzv. Penny stocks, bývají často mnohem riskantnější než akcie za sto dolarů. Penny stocks mají často nízkou likviditu, vysoké transakční náklady a jde často a společnosti malé či mladé.

Příklad: Nevadí, že moje akcie spadly, ony se vždycky vrátí zpátky. Další chyba. Vždycky se akcie nevrátí tam, kde už jednou byly. Někdy ano, ale může to trvat i mnoho let. Rozhodně však ne vždy. Častá chyba investorů je, že se upnou k tzv. Referenční hodnotě. Tou může být třeba cena, za kterou akcii kupovali, nebo i jakákoliv jiná předchozí vyšší cena. Pak sami sebe přesvědčují, že když už tam jednou akcie byla, tak se tam zase vrátí a stačí jenom čekat. Trh ale skutečně nemá paměť a pořád si musíte opakovat, že se na ceny jednotlivých akcií musíte dívat s čistým stolem, střízlivě, bez ohledu na to, jestli a za kolik jste je kupovali nebo prodávali v minulosti.

Příklad: Až ta moje akcie vyleze na dvacet dolarů, tak ji prodám. To je podobný případ jako ten předchozí. Investor vzhlíží k referenční hodnotě, kterou je v tomto případě vysněná cena. Samozřejmě, že je dobré mít představu o tom, jaká je vnitřní hodnota akcie a podle toho se připravit na okamžik, kdy byste ji měli prodat, ale musíte při tom být flexibilní. Nesmíte vidět vaši vysněnou cenu rudě krvavýma očima a zapomínat při tom na všechno kolem. Musíte být schopni reagovat na změny a na nové informace. Akciový trh je jako živý organismus. Co bylo včera, bylo včera. Dnes je dnešek. A dnešek a včerejšek není jedno a totéž.

Příklad: Moje akcie rostou, pak jsem dobrý investor. Nebo, moje akcie klesají, pak jsem špatný investor. Pokud začnete investovat a bude se vám dařit, pak nesmíte podlehnout sebeklamu, že jste geniální investor a že na co sáhnete, to vám vynese peníze. To je nejlepší recept na to, jak o ně zase přijít. Stejně tak, pokud začnete investovat a nebude se vám dařit, neházejte flintu do žita, ale poučte se ze svých chyb a držte se svého investičního plánu a nespekulujte a výsledky se určitě dostaví.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 12. 2002 15:20

Který z vás je Dan? Že by Mikuláš?

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když něco děláte, musíte vědět proč

14. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Když něco děláte, musíte vědět proč

Investování je činnost, která je lehčí, než si mnoho lidí myslí, ale k tomu, aby investor byl úspěšný, je potřeba, aby měl tři základní vlastnosti. Disciplínu, trpělivost a sebedůvěru.... celý článek

Kolik akcií a kolik obligací?

7. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Kolik akcií a kolik obligací?

Zatím jsme se věnovali jen investicím do akcií. Akcie by ale neměly být jediným druhem aktiv ve vašem portfoliu. Měli byste je kombinovat s obligacemi.

Jak reagovat na výkyvy trhů

31. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak reagovat na výkyvy trhů

Indexy akciových trhů se někdy pohybují jako loďka na moři. Působí na ně různé síly. Někdy je moře klidné, jindy rozbouřené. Někdy je bezvětří, jindy třeba fouká silný vítr stále jedním... celý článek

Jak poznat dobrou akcii?

24. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak poznat dobrou akcii?

Index Standard and Poor’s 500 vzrostl během roku 1999 o plných 20 procent, ale 60 procent akcií obchodovaných na newyorské burze v tomto roce nevzrostlo.

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

17. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

Sedm dobrých rad, kterými se řídit při snaze zhodnotit osobní majetek, pochází z pera či klávesnice Daniela Gladiše, autora audioknihy "Průvodce moudrého investora".

Partners Financial Services