Byly trhy v 90. letech nadhodnocené?

Byly trhy v 90. letech nadhodnocené?
Byl trh v 90. letech umělá spekulativní bublina? Pokud ano, jak se z ní můžeme poučit. Pokud nikoliv, co způsobilo bezprecedentní růst akcií v 90. letech, a co způsobilo jejich pokles.

V následující krátké sérii článků vám nabídneme pohledy známých expertů z různých prostředí. Budete si moci přečíst názory odborníků z akademického prostředí, ale i wallstreetských stratégů.

Akciové trhy v 90. letech? Iracionální bublina!

Robert Shiller, profesor z Yale, je jedním z expertů, jejichž názor si Alan Greenspan vyslechl před tím, než v American Enterprise Institute v prosinci 1996 pronesl řeč jejíž součástí byl dnes slavný výrok "irrational exuberance" (v překladu to přibližně znamená iracionální, nezvládnutý optimismus). Trhy sice v okamžitě v reakci na Greenspanův projev poklesly, ale pouze krátkodobě aby později rostly k novým rekordům. Zatímco Greenspan se již od té doby zdržel podobných výroků, Schiller následující růst trhů pravděpodobně přijal jako známku toho, že trhy a investoři jsou ještě více iracionální, než si doposud myslel. V roce 2000 Shillerovi vyšla kniha s příznačným názvem Irrational exuberance. Schiller v ní tvrdí, že růst trhů v 90. letech neodrážel ekonomická fakta, ale iracionální, emotivní a stádové chování investorů. Jednoduše řečeno byl to vzdušný známek postavený na nerealistických očekáváních, který se jednoho dne musel zbortit. Trhy od svého vrcholu z počátku roku 2000 dramaticky poklesly, což samo o sobě však není důkaz Schillerova tvrzení, jednoduše se mohly změnit ekonomické podmínky a trhy na ně pouze racionálně reagovaly přeceněním směrem dolů. Podívejme se proto blíže na Schillerovy argumenty.

Z více než dvousetstránkové knihy je méně dvacet stran věnováno ekonomické analýze, zbytek knihy autor věnoval psychologickým vysvětlením. Ponořme se proto nejprve do mělkých vod Schillerových ekonomických argumentů. Schiller předkládá dva hlavní argumenty pro svůj názor, že růst trhů v 90. letech byl ekonomicky neopodstatněný.

1) Schiller začíná porovnáním grafu růstu cen akcií (S&P 500 indexu) s růstem zisků. Zatímco zisky sice rostly relativně velmi rychle, ale historicky nijak výjimečně, růst cen akcií bylo historicky naprosto bezprecedentní. Autor ví, že při oceňování akcií hrají současné zisky pouze malou roli, protože akcie mají většinou ještě delší "duraci" než dlouhodobé dluhopisy. Autor také nijak nezmiňuje možnou změnu v rizikové prémii. Faktická vypovídací schopnost úvodního grafu je proto velmi nízká. Opticky je však velice přesvědčivý, prudký růst cen akcií opticky naznačuje, že "tady není něco v pořádku".

2) Druhým argumentem jsou historicky bezprecedentní P/E (viz graf 1). Autor stručně zmiňuje historické epizody, kdy vrcholy P/E byly následovány nízkým růstem nebo stagnací a poklesem cen akcií. Schiller používá při P/E nikoliv roční hodnoty zisků jako v našem grafu, ale desetileté plovoucí průměry. Při tomto postupu mu vycházejí pouze tři výrazné vrcholy P/E, které se přibližují hodnotě P/E z 90. let:1901, 1929 a 1966.

Tabulka ukazuje celkové reálné výnosy v různě dlouhých obdobích po vrcholech P/E z let 1901, 1929 a 1966.

Vrcholy P/E  Průměrný reálný roční výnos
v následujících 10 letech 
Průměrný reálný roční výnos
v následujících 15 letech 
Průměrný reálný roční výnos
v následujících 20 letech 
1901   4,4 %   3,1 %   -0,2 %  
1929   -1,4 %   -0,5 %   0,4 %  
1966   -1,8 %   -0,5 %   1,9 %  
Pramen: Irrational Exuberance

Tabulka vypadá velmi přesvědčivě, vždyť každý z vrcholů byl v následujících letech následován historicky velmi slabými výnosy. Je nutné si uvědomit, že P/E rostou, pokud investoři očekávají budoucí růst zisků a / nebo pokles diskontní míry. Klesající P/E jsou spojena s očekáváním zpomalení růstu zisků a/nebo růstem diskontní míry, což je prostředí nepříznivé pro výnosy z akcií. Je zcela logické, že vrcholy P/E jsou následovány nízkými výnosy. Jedná se téměř o tautologii, která ponechává zcela nezodpovězeno, zda pokles P/E byl důsledkem sebereflexe investorů ohledně vlastních nerealistických očekávání nebo zda se objektivně změnily ekonomické podmínky způsobem, který se nedal racionálně předpokládat v době, kdy P/E ještě rostly. Agresivní politika Fedu před burzovním krachem ze září 1929, nárůst daní a regulací ve 30. letech nebo dramatický nárůst variability úrokových sazeb, vysoká inflace a ropné šoky jsou jen příkladem politik, které následovaly po vrcholech P/E a které jsou historicky a logicky spojeny s nízkými výnosy z akcií. Je možné si při takovém výčtu divit, že roky 1929 a 1966 byly následovány nízkými výnosy?

Schiller svůj druhý argument ohledně vysokých P/E dále rozvíjí tím, že zkoumá vztah všech historicky vysokých P/E a průměrných ročních reálných výnosů v následujících 10 letech. Tento vztah je velmi nepřesný, přesto však vyjadřuje určitou empirickou tendenci. Opět však ponechává zcela otevřené, zda nižší výnosy po vysokých P/E byly důsledkem objektivní změny ekonomických podmínek nebo přehnaných (iracionálních) očekávání.

Po deseti stranách ekonomických argumentů se Schiller pouští do neekonomických důvodů, které investory ovlivnily k iracionálnímu hodnocení akcií. Podívejme se nyní na ty nejzajímavější.

Internet
Jelikož internet je snadno přístupný a je zdrojem aktivní zábavy, lidé snadno přecenili jeho ekonomický význam a spojili si růst internetu s růstem zisků.

Pocit triumfu
V 90. letech Amerika ztratila jediného zbrojního konkurenta – Sovětský svaz, a předstihla ekonomického rivala – Japonsko, což investory vedlo k přehnanému optimismu ohledně budoucího ekonomického rozvoje Ameriky.

Význam podnikatelského úspěchu
Lidé si začali více cenit podnikatelského úspěchu, což je vedlo k růstu touhy po vydělávání peněz a větší spekulativní aktivitě.

Nárůst ekonomického a finančního zpravodajství
Média zintensivnila svůj záběr na ekonomiku a finanční trhy, což vedlo k nárůstu poptávky po akciích stejně jako reklama na spotřebitelské výrobky může vést k růstu jejich prodeje.

Růst podílových fondů
Reklama spojená s prodejem podílových fondů vedla investory k dojmu, že investování je relativně bezpečné.

Nepochopení inflace
Investoři iracionálně přehánějí negativní efekt inflace na akciové trhy, a tudíž pokles inflace v 90. letech, přehnaně zvýšil jejich důvěru v akcie.

Iracionální investoři
Investoři, kteří zainvestovali včas a jejich zisky v důsledku býčího trhu rostou se cítí jako notoričtí hráči a chtějí pokračovat ve hře. Investoři, kteří v čas neinvestovali cítí ztrátu a závist a snaží se obojí léčit investováním. Investoři obecně nejsou přístupní racionální argumentům ohledně budoucího vývoje firem a odvětví, ani nemají velký zájem o dlouhodobý ekonomický vývoj, protože obojí je pro ně příliš nudné, technické a abstraktní. Větší důraz než na fakta kladou na intuici a pocity a snadno podléhají iracionálnímu davovému chování.

Alternativní pohled

"Zisky z let 1995-99 byly racionálně založené na faktech. V projevu z ledna 1995 prezident Clinton prohlásil, že "éra velkého státu je u konce". Republikáni získali kontrolu v kongresu poprvé za půl století. Počátkem roku 1995 Fed přestal zvyšovat úrokové sazby a zůstal relativně pasivní do roku 1999. Od května 1995 do léta 1998 ministr financí zachoval politiku silného dolaru a snižoval tak inflační očekávání. V roce 1996 byl reformován sociální systém, došlo k snížení parazitického chování. V témž roce bylo částečně deregulováno telekomunikační odvětví . O rok později byly sníženy daně z kapitálových zisků, čímž byly dále zvýšeny podněty k investování. Velká část dnešní internetové kapacity byla postavena v těchto pěti letech, během nichž firemní zisky a akcie rostly 20% ročním tempem. Nezaměstnanost klesla na polovinu na 3,9 % - třicetileté minimum. To jsou fakta. Vytvářejí pozitivní emoce? Jistě. Proč také ne? Kromě islámských fanatiků, není snad tohle způsob, jak si většina lidí přeje žít, pracovat a prosperovat uprostřed míru? Byla to "irrational exuberance"? Ne, pokud člověk nevěří – jako někteří profesoři a centrální bankéři - že prosperita je iracionální a neudržitelná. Tento pohled obyčejně vychází z hlubšího názoru, že prosperita je špatná." (Richard Salsman, ekonom, který se živí poradenstvím institucionálním investorům).

Dokážete se již s nadhledem podívat na devadesátá léta dvacátého století? Jak se na toto období díváte vy? Pište své názory a zkušenosti!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services