Koho zasáhne konvergenční vlna?

Koho zasáhne konvergenční vlna?
Slovenská koruna v minulém týdnu výrazně posilovala. Na konvergenční vlně si tak po roce od založení konečně zasurfoval Trendbond ISČS.

Když před více než rokem ISČS pustila na veřejnost (viz. články Trendbond: nezměnilo se jen jméno správce a Surfař na konvergenční vlně) první informace o novém Trendbondu, slibovali šéfové ISČS málem zázrak – velmi dobře vydělávající dluhopisový fond. Pro příklady nemusel chodit daleko – Danubia - Rent (profil, názory) mateřské Erste - Sparinvest opravdu vydělává na dluhopisech středoevropských zemí okolo deseti procent ročně. Trendbondu se takový úspěch zatím zopakovat nepodařilo – za jedenáct měsíců kvůli posilující koruně, která srážela výnosnost investic ve zlotém (profil, názory) a forintu (profil, názory), zhodnotil majetek jen o necelá dvě procenta. Velmi výrazně – 0,6 procenty navíc přispěl k černým číslům až poslední týden. Teamu portfoliomanažerů okolo Martina Burdy se povedlo nainvestovat zhruba deset procent portfolia do slovenské koruny, no a ta v minulém týdnu v radosti investorům nad vítězstvím pravice v tamních volbách posílila o téměř o čtyři procenta. Signalizuje úspěch minulého týdne začátek růstu výkonnosti Trendbondu, nebo se jedná o výjimku potvrzující hlasy těch, kteří od tohoto fondu výkonnost překonávající alespoň fondy peněžního trhu nečekají?

Sotva v pondělí 23. 9. nabylo právní moci rozhodnutí Komise pro cenné papíry o převedení fondů IS Newton (profil, názory) pod J&T Asset Management (profil, názory), rozhýbalo se převzetí tempem, které u našich čtenářů vedlo až k obavám, zda nedochází k tunelování. Newton vypnul svou zelenou telefonní linku pro podílníky a na web umístil odkaz na J&T. J&T pro změnu na své stránky přidala informaci o zastavení obchodování s podílovými listy všech nově získaných fondů do odvolání. Ze zákona může správce zastavit odkupy až na tři měsíce, uvidíme, jak dlouho bude zúřadování akvizice trvat J&T. Podílníkům sedmi otevřených podílových fondů Newton se ale nejde divit, že je rychlost změn vyděsila.

Z obou před týdnem otevřených fondů ČP Investu – Českého (profil, názory) a Moravskoslezského (profil, názory) zatím podílníci neprchají. Šestiprocentní výstupní poplatek, který za dva měsíce klesne na přijatelnější čtyři procenta a 19. ledna 2003 úplně zmizí, přeci jenom k odkupům nemotivuje. Oba fondy proto mají ve svém premiérovém týdnu čisté prodeje za 0 Kč.

Bezmála čtyřprocentního růstu dosáhl v uplynulém týdnu již ČP Invest farmacie a biotechnologie (profil, názory, koupit), následovaný Eurotrendem ISČS (profil, názory), Akrem mezinárodním akciovým (profil, názory) a Fondem ropného a energetického průmyslu ČP Investu (profil, názory, koupit) Podívejte se sami na Top 10 fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Kvůli stagnaci trhů nevykazovaly v posledním zářijovém týdnu akciové fondy jednotný trend a opanovaly též tabulku největších týdenních ztrát.

Čelo tabulky čistých prodejů udržel s 261 milionem korun nových investic pro korporátní klientelu určený ČSOB Výnosový (profil, názory), následovaný s odstupem 65 milionů KBC Multi Cash ČSOB . Až za tímto v Belgii registrovaným korunovým fondem peněžního trhu se umístily Sporoinvest (profil, názory) a Sporobond (profil, názory), oba spravované ISČS. Pátou příčku obsadil IKS peněžní trh (profil, názory) a šestou ŽB - Sporokonto (profil, názory, koupit). Podívejte se, které další fondy prodaly minulý týden nejvíce nových podílových listů (čisté prodeje).

Celkově nyní spravují české fondy 91,6 miliardy korun, o 765 milionů korun více než před týdnem. Na bilanci se kladnými týdenními čísly podílejí fondy peněžního trhu (+651,5 milionu korun) a dluhopisové (+211 milionů korun). Proti nim šly především fondy smíšené (-64,3 milionu korun), akciové (-32 milionů korun) a fondy fondů (-1,2 milionu korun). Jmenovitě se na odkupech podílel ISČS Sporotrend (profil, názory), následovaný trojicí fondů První investiční v čele se Středoevropským (profil, názory) a Restitučním fondem (OFPISRES). Které další fondy investoři nejvíce opouštěli najdete tady.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů
tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Začne se již dařit Trendbondu? Kdy se sloučí J&T fondy Newton se svojí rodinou Perspektiva? Myslíte, že J&T chce získat také Akro? Napiště svůj názor či zkušenosti!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2002 14:41, PavelQ

pane skřivánku, na to, že server peníze.cz spolupořádá INVESTIČNÍ HRU s J&T vytváříte až neuvěřitelně nesmyslné souvislosti ve věci jejich převzetí fondů newton. navíc si myslím, že kdyby šlo o obavy čtenářů, tak by je dali najevo v lampárně nebo jinak veřejně. nejdřív jste zveřejnili nepravdu o tom, že už byl převod schválen komisí a ted, když je to schváleno a J&T začala neprodleně jednat píšete o tunelování. kreativitě se mze nekladou, profesionalita je však těžká věc

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Plus 43 procent za rok

23. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Plus 43 procent za rok

Zatímco před rokem z fondů více než půl miliarda korun týdně odplývala, letos na podzim zhruba stejně peněz do fondů přitéká. Celkově dnes spravují fondy UNIS o 43 procent více majetku... celý článek

Fondy: pár novinek na scéně

16. 9. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: pár novinek na scéně

Stojaté vody českého fondového byznysu rozvíří pouze velký skandál, problémy s Komisí nebo nové atraktivní fondy. Minulý týden volba padla na třetí možnost.

Fondy: Škatulata, hejbejte se!

9. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: Škatulata, hejbejte se!

Razantní nárůst čistých prodejů a výrazný propad výkonnosti všech fondových segmentů s výjimkou dluhopisového, takový byl první zářijový týden ve světě fondů. Kromě toho již brzy bude... celý článek

Citicorp se probojovává do čela

2. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Citicorp se probojovává do čela

Akciovým fondům minulý týden nepřál, kladnou týdenní výkonnost měly prakticky jen dluhopisové fondy.

Partners Financial Services