Stavební spoření: Vyplatí se počkat?

Stavební spoření: Vyplatí se počkat?
Stavební spořitelny chystají výrazné změny. Co však budou obnášet? Půjde o avizované snížení úrokových sazeb u vkladů či se novinky dotknou úvěrů, poplatků, státního příspěvku nebo úplně něčeho jiného?
Podle našich informací dojde pravděpodobně k významnému poklesu úrokových sazeb z vkladů. Za strany spořitelen by to nebyl vůbec nelogický tah. Boj o úvěrové klienty nutí ke snižování úrokových sazeb u běžných i překlenovacích úvěrů a to se projevuje v hospodaření spořitelen.

Informace o změnách ve stavebním spoření jsou pro potenciální klienty velice důležité. Zamýšlené snížení úročení vkladů by přimělo zájemce o stavební spoření uzavřít smlouvu, co nejdříve a využít tak z pohledu zhodnocení peněz výhodnějších podmínek. Naopak další pokles sazeb u úvěrů by způsobil krátkodobý pokles zájmu o tento produkt. Klienti by čekali až sazby klesnou.

Plánujeme, ale nepovíme

Tak by se daly charakterizovat odpovědi stavebních spořitelen na otázku, zda hodlají snížit úrokové sazby u vkladů. Nicméně téměř všechny z nich přiznávají, že uvažují o změně obchodních podmínek. V současné době jsou součástí všeobecných obchodních podmínek také úrokové sazby u vkladů a úvěrů, což znamená, že změny se mohou týkat i jich. Veškeré změny musejí být podle zákona o stavebním spoření schváleny Ministerstvem financí ČR a Českou národní bankou (profil, názory). Pokud obě instituce návrhy stavebních spořitelen odmítnou, vše zůstane ve stávající podobě. Navíc z vyjádření stavebních spořitelen není vůbec jisté, čeho se novinky budou týkat.

Českomoravská stavební spořitelna (profil, názory) podle své mluvčí Pavly Pasekové připravuje změny v oblasti úvěrů a překlenovacích úvěrů. Současné sazby se u této stavební spořitelny jsou šest procent pro běžný a v rozmezí 6,3 –7,9 procenta u překlenovacích úvěrů. Žádost o schválení nových obchodních podmínek dále podala Stavební spořitelna Raiffeisen (profil, názory), Hypo stavební spořitelna (profil, názory) a Wüstenrot (profil, názory), která se jako jediná blíže vyjádřila k poklesu sazeb u vkladů. "Předpokládaná změna všeobecných obchodních podmínek neobsahuje snížení úrokových sazeb vkladů," říká k tomu Helena Dušková z oddělení marketingu této stavební spořitelny. Naopak žádné změny neplánuje Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky (profil, názory).

K poklesu úrokových sazeb u vkladů však může dojít i jiným způsobem než jejich přímou změnou. Stačí, aby úrokové sazby již nebyly součástí všeobecných obchodních podmínek, jejichž změny podléhají souhlasu ministerstva financí. To je také novinka, kterou plánuje Stavební spořitelna České spořitelny (profil, názory). Úrokové sazby u vkladů a úvěrů budou součástí smlouvy o stavebním spoření. Stavební spořitelna tak bude mít možnost je průběžně měnit a přizpůsobovat aktuálním tržním podmínkám.

Donuceny trhem

V současné době je stavební spoření jeden z nejvýnosnějších spořících produktů i bez státní podpory. Tři procenta ročně čistého výnosu (úroky z vkladů do stavebního spoření jsou osvobozeny od daně) převyšují zhodnocení úspor ve většině bank. Stavební spořitelny jsou však daleko více omezené v použití těchto zdrojů, protože mohou buď poskytovat běžné nebo překlenovací úvěry nebo investovat do málo rizikových aktiv (například státní dluhopisy). Při poklesu úrokových sazeb to znamená snížení marže, což se projeví v hospodářských výsledcích.

Zákon o stavebním spoření povoluje rozdíl mezi úročením vkladů a úvěrů maximálně tři procentní body, čehož stavební spořitelny využívaly v plné míře. Vklady byly úročeny buď dvěma nebo třemi procenty, úvěry potom pěti nebo šesti. Nyní však úrokové sazby všeobecně klesají. Úvěry zlevňují, hypotéku lze pořídit s úrokovou sazbou 5,6 procenta. Úroky u překlenovacích úvěrů klesly pod pět procent. Výnosy investic s nízkým rizikem se rovněž snížily. Jak tedy krýt provozní náklady, které zůstávají na přibližně stejné úrovni?

Pokles úročení vkladů je jednoduchý způsob. Navíc odliv klientů stavebním spořitelnám nehrozí, protože kvůli státní podpoře zůstane stavební spoření stejně výrazně nadprůměrně zhodnoceným produktem. Ovšem jestliže budou vklady u stavebního spoření úročeny přibližně stejným procentem jako u ostatních srovnatelných produktů, nové spořící klienty vlastně stavebním spořitelnám obstará stát svým příspěvkem. A to je při chápání státní podpory jako jakéhosi bonusu navíc představa těžko stravitelná. Pro srovnání,  v sousedním Rakousku jsou vklady úročeny v rozmezí 3 - 3,5 procenta a státní podpora tam činí pouze 4,5 procenta. Tedy více než pětkrát méně. Abychom však spořitelnám nekřivdili, každé snížení sazeb u vkladů znamená díky povolené marži zároveň zlevnění úvěrů ze stavebního spoření. To je již představa o poznání lákavější.

Co si myslíte o poklesu úročení vkladů? Myslíte, že k němu skutečně dojde? Co si myslíte o změnách ve stavebním spoření. Podělte se o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 10. 2003 17:06, TGP

Jak to na vás působilo a co jste si nakonec vybral?

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 9. 2002 12:03, urubkova

Já jsem chtěla spořit, úvěr už totiž mám, ale i při jeho splácení mi dost zbývá. Takže si to raději založím teď.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services