Myslí to Irák vážně?

David Petráček | 23. 9. 2002
Myslí to Irák vážně?
Skepse ohledně prohlášení irácké vlády, že souhlasí s návratem zbrojních inspektorů, negativně ovlivňovala obchodování jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Spojené státy

V pondělí se indexy DJIA (profil, názory) a Nasdaq (profil, názory) vydaly opačnými směry. Zatímco index Dow Jones těžil z pozitivních zpráv od společnosti Boeing (profil, názory) a McDonald's, Nasdaq ztrácel vinou společností Lucent Technologies (profil, názory) a Sun Microsystems (profil, názory). Výrazně negativní vývoj tento den zaznamenaly polovodiče. V pondělí byla zveřejněn makroekonomický ukazatel o vývoji podnikových zásob za měsíc červenec, který dosáhl růstu 0,4 %, oproti očekávaným +0,3 %.

Úterní otevření bylo pozitivní, avšak po varování společnosti McDonald's ohledně jejího ročního zisku a nedůvěra týkající se prohlášení Iráku vedla k umazání těchto zisků. Nejvíce ztrátovými sektory byla energie, zlato a ropa, jejíž cena klesla v důsledku iráckého rozhodnutí umožnit návrat zbrojních inspektorů do země. To samozřejmě vedlo i k poklesu akcií ropných společností. Na druhou stranu nejlépe na tom byly v úterý biotechnologie. U polovodičového sektoru se analytikové rozhodli snížit investiční rating, z čehož vyplývá, že by investoři měli snížit podíl těchto akcií ve svých portfoliích.

Také středa byla převážně negativní. Svůj podíl na tomto vývoji měla informace od JP Morgan Chase, který dosáhl horších výsledků za poslední čtvrtletí než se původně předpokládalo. Technologie pak byly ovlivněny negativním ohlášením a snížením výhledu od společnosti Oracle. Ve středu byla ohlášena pozitivní makrodata týkající se schodku obchodní bilance, který dosáhl úrovně -$34,6 mld, oproti očekávaným -$36 mld. Tuto informaci však investoři víceméně ignorovali. Dále byla ohlášena hodnota CPI, která však dosáhla meziměsíčně horšího vývoje než se očekávalo (+0,3 %, předpoklad +0,2 %).

Ve čtvrtek skončily opět indexy DJIA a Nasdaq v červených číslech. Mezi ztrátové tituly patřily AMD (profil, názory) i Intel (profil, názory), který se v průběhu dne pohyboval v pozitivním teritoriu, avšak na závěr obchodování sklouzl do záporných čísel. Tento den oslabovala také společnost Merck (profil, názory). Ta se nevzdala myšlenky uskutečnit primární emisi své divize Medco, aby tak získala dodatečný kapitál. Společnost General Motors (profil, názory) se rozhodla, v důsledku snahy o radikální snížení zásob vozů z roku 2002, poskytovat spotřebitelské půjčky na koupi těchto modelů s úrokem 0 %, a to až do šedesáti měsíců.

Páteční vývoj indexových futures předznamenával spíše pozitivní vývoj v počáteční fázi obchodování (to se také potvrdilo), když se opíral hlavně o pozitivní zprávu od Qualcommu (profil, názory), který oznámil, že očekává ve třetí čtvrtletí zvýšenou poptávku po odběru čipů. Tato informace byla stimulem pro celý čipový sektor. Pozitivních zpráv však nebylo mnoho. Naopak negativní zprávy přišly od společností Boeing (profil, názory), Ford Motor (profil, názory), Kodak (profil, názory) a Texas Instruments (profil, názory), který obdržel downgrade od Salomon Smith.

Evropa

Také evropské kapitálové trhy zaznamenaly víceméně ztrátový týden spojený s nejistou situací v Iráku (hlavně skepse americké administrativy ohledně souhlasu Iráku s návratem inspektorů) a negativním výjem U.S. trhů. Zprávou No. 1 byl na začátku týdne obrovský růst (200 %) akcií MobilComu poté, co jednání o státní pomoci vyzněla pro tuto společnost pozitivně. Minulý týden ztrácely hlavně bankovní (Deutsche Bank, Commerzbank a HVB Group) a pojišťovací (Munich Re a Allianz, který však ztráty na konci týdne umazával) tituly. Negativní vliv na akcie společností Epcos a Infineon mělo prohlášení společnosti Oracle. V pátek se evropské kapitálové trhy snažily vymanit z několikadenních propadů. Indexům pomáhala v růstu společnost Allianz, zpevňující Deutsche Telekom, a také snaha investorů přiblížit cenu opčním kontraktům, kterým v tento den vypršel termín.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Černá středa se nekonala

16. 9. 2002 | David Petráček

Černá středa se nekonala

Přestože obavy investorů z 11. září v minulých týdnech ovlivňovaly vývoj na trhu, nic zásadního se nestalo. Tohoto dne využili pouze spekulanti k realizaci mimořádných zisků.

Zlomit nedůvěru investorů je těžké

9. 9. 2002 | David Petráček

Zlomit nedůvěru investorů je těžké

Obchodování v minulém týdnu bylo silně ovlivněno blížícím se výročím teroristických útoků na WTC a nepříznivými makroekonomickými i podnikovými informacemi.

Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

2. 9. 2002 | David Petráček

Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

Bolestivou ránu zasadilo investorům v uplynulém týdnu ohlášení hodnoty spotřebitelské důvěry, z čehož se trhy dlouho vzpamatovávaly.

Rozporuplná makrodata

19. 8. 2002 | David Petráček

Rozporuplná makrodata

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno mnoho makroinformací, které však v konečném důsledku nedávaly jasný směr vývoje.

Snaha o umazávání ztrát

12. 8. 2002 | David Petráček

Snaha o umazávání ztrát

I přesto, že se trhy snažily v uplynulém týdnu umazávat ztráty z předešlých seancí, vždy zde existovaly negativní zprávy, které těmto pokusům házely "klacky pod nohy".

Partners Financial Services