Globalizace ve středověku

Globalizace ve středověku
Svět před pěti sty lety nebyl zas o tolik jiný než dnes. S platební kartou byste sice na žádném jarmarku neuspěli, ale nadnárodní společnosti tu byly již tenkrát. Dvěma z nich, Hanze a bance Medici, je věnována unikátní výstava v belgických Bruggách, nazvaná HANZE@M€DICI.COM.

Bruggy se v letošním roce pyšní titulem Evropské město kultury. Program organizátoři pojali jako připomínku slavných dob města, kdy Bruggy byly místem, kde se na poli kultury i obchodu setkávala severní a jižní Evropa. Španělský šlechtic Pero Tafur, který město navštívil v roce 1438, si do deníku poznamenal: "Ve městě jsem viděl potraviny a produkty z celého světa - pomeranče a citrony z Kastilie, ovoce a víno z Řecka, koření z Alexandrie, krajky a hedvábí z Itálie. Na světě není místa, jehož nejlepší výrobky by zde nebyly k dostání!"

Ve 14. a 15. století patřily Bruggy mezi nejvýznamnější evropské metropole. Co do počtu obyvatel se s nimi mohla měřit jen Paříž a města severní Itálie. Flandry byly důležitým centrem textilní výroby, ale samotné město, které bylo nejvýznamnějším přístavem severně od Alp, žilo hlavně z obchodu. Na svou dobu nabízeli místní bankéři řadu velice moderních služeb. Poskytovali úvěr, převáděli velké peněžní sumy, měnili valuty a umožňovali i bezhotovostní platby. Již tenkrát se zde také rozvinul čilý obchod s dlužními úpisy. Označení burza vzniklo podle hospody rodiny Van der Beurse, která stávala na náměstí, kde se obchody uzavíraly.


Ve 14. a 15. století v Bruggách žilo kolem 45 tisíc obyvatel a přijížděly sem lodi z celého světa. Během následujícího staletí se kanál spojující přístav s pobřežím zanesl a město prodělalo ekonomický úpadek, z nějž se vzpamatovalo až v moderní době.


Quentin Massys (1466-1530): Bankéř a jeho žena
Banka Medici byla po celé 15. století nejvýznamnější evropskou bankou. Centrála banky byla ve Florencii a jednotlivá zahraniční zastoupení fungovala na bázi partnerství. Právě díky rozvinuté síti poboček banka Medici za svého klienta získala Vatikán, odkud jí pak plynula celá polovina všech výnosů. V Bruggách banka sídlila v paláci Hof Bladelin, který je jedním z nejranějších příkladů italské renesanční architektury v Zaalpí. Její obchodní aktivity byly velice různé - od investic do anglické vlny až například po najímání sborových zpěváků pro bruggskou katedrálu.

Pro Hanzu byly Bruggy výchozem bodem při obchodech s jižní Evropou a Středomořím. Tento obchodní spolek kolem roku 1400 sdružoval více než stovku měst v Německu, Polsku, Pobaltí a Nizozemí a představoval významnou sílu v evropské politice. Samotné Bruggy sice nebyly jeho členem, ale Hanza ve městě měla své stálé obchodní zastoupení. Jak již naznačil v úvodu citovaný španělský cestovatel, obchodovalo se s ledasčíms. Z Ruska a z Polska se dováželo obilí, dřevo, kožešiny, med a len, z Anglie vlna, ze Skandinávie měď a železná ruda. Opačným směrem putovaly flanderské látky a luxusní zboží z celého světa.


Nákladní jeřáb v bruggském přístavu.
U příležitosti výstavy byla zhotovena jeho replika.
Výstavu HANZE@M€DICI.COM tvoří několik samostatných částí a nezastupitelnou roli v jejím scénáři hraje i samotné město. Spíše než o výstavu v tradičním slova smyslu jde o kulturněhistorickou procházku po místech, kde středověcí obchodníci a bankéři uzavírali své obchody a finanční transakce. Jednotlivé expozice jsou věnovány problémům každodenního života, zahraničnímu obchodu či finančnictví. K vidění jsou účetní knihy, iluminované rukopisy, právní listiny, deskové obrazy, předměty denní potřeby a nejrůznější příklady užitého umění. V roli Evropského města kultury tak Bruggy nepochybně obstály se ctí.

HANZE@M€DICI.COM: Výstava trvá do 9. září 2002 www.brugge2002.be

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

25. 6. 2001 | Jan Skřivánek | 1 komentář

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

Nalákán článkem v novinách jsem se v sobotu šel podívat na aukci, na které se dražil obraz malířky Toyen. Očekával jsem velkolepou společenskou událost, na které budu usrkávat šampaňské... celý článek

Partners Financial Services