Fiducia: smíšený fond nejen pro nadace

Fiducia: smíšený fond nejen pro nadace
Od počátku prázdnin zákon nově – liberálněji – upravuje investování nadací. Od stejné doby nabízí nový fond právě pro ně skupina České spořitelny.

Fiducia (ZFERSAT0000674692), tak se nový fond jmenuje, je konzervativním smíšeným fondem denominovaným v českých korunách . Jinak to ale u fondu, který je určen nadacím a nadačním fondům, vlastně ani nejde. Investoři takového fondu totiž očekávají každoroční dividendu děj se co děj, bez ohledu na doporučovaný minimálně tříletý investiční horizont (podle nabídkového letáku, statut podle rakouského práva hovoří dokonce o pěti a víceletém horizontu). Proto fond, i když má statutem povoleno investovat do akcií až třicet procent portfolia, nemá momentálně v majetku jedinou akcii. Celé startovní vlastní jmění ve výši dvaceti milionů korun je rozděleno mezi hotovost a termínované vklady (54 procent), dluhopisy s pevným kuponem (31 procent) a dluhopisy s proměnlivým kuponem (15 procent). Aktuální modelovaná jednoroční výkonnost portfolia je 4,27 procenta, fond je nabízen v dividendové i reinvestiční variantě.

Celé portfolio Fiducia zatím investuje v tuzemsku. Hlavním zdrojem příjmů nad korunové státní dluhopisy by měly být investice do podnikových dluhopisů v českých korunách. Veškeré měnové riziko, které by v budoucnu přinesl například nákup korunových eurodluhopisů nebo participace na "konvergenční story" (nákup dluhopisů v zemích s vyšším úrokovým diferenciálem, například v Polsku a Maďarsku), bude správce zajišťovat opcemi.

Jak dlouho Riziko Výkonnost Likvidita
tři roky a více nižší nižší střední

Všichni jsou poradci

Více než samotná konstrukce fondu je zajímavý způsob jeho správy. Fiducii spravuje rakouská investiční společnost Erste Sparinvest. Rakouská Komise pro cenné papíry, respektive tamní ministerstvo financí, také schválilo statut fondu a je jeho regulátorem. V tuzemsku je fond pouze jedním z mnoha registrovaných, a tím k prodeji schválených, zahraničních fondů.

Tak vypadá Fiducia z pohledu práva. V praxi ale funguje vše trochu jinak. Klíčem k realitě je devatenáctý odstavec prospektu fondu: "Společnost využívá služeb České spořitelny, a.s. jako investičního poradce. Investiční poradce dostává od investiční společnosti měsíční odměnu, která není účtována na vrub majetku fondu."

Za touto formulací se skrývá stav a postupy používané všemi zahraničními finančními skupinami spravujícími korunové fondy. Z hlediska práva má fond svého portfoliomanažera v zahraničí, fakticky se ale správa a investiční strategie rodí v tuzemsku a portfoliomanažer dlící ve Vídni, Bruselu, Amsterodamu nebo Dublinu je spíše jen makléřem zadávajícím nákupní a prodejní příkazy vycházejí od poradce z Prahy. Postupy podobné těm jakými je řízena Fiducia, používají například skupiny ING, KBC nebo ABN Amro. V opačném gardu (poradce v zahraničí, portfoliomanažer v tuzemsku) pak Pioneer Trust (profil, názory) a kdysi též IKS fond světových indexů (profil, názory).

Daně a Komise

Důvod, proč Česká spořitelna zvolila pro svůj nový fond "rakouskou cestu", jsou v zásadě dva, zcela totožné s těmi, proč stejně postupuje například ČSOB -peníze investorů plynou s výjimkou ČSOB výnosového (profil, názory) téměř výlučně do fondů registrovaných v Belgii a Lucembursku. Prvním jsou peníze – nižší náklady na správu, depozitáře a v neposledním i daně. Druhým důvodem je, že ve vyspělejším zahraničí jsou rychlejší veškeré procedury schvalování fondů a vůbec komunikace s regulátorem.

Jen dva přímí konkurenti

Fiducia má v tuzemsku jen dva přímé konkurenty – nadační fondy ŽB Trustu (profil, názory) a ČSOB (profil, názory). Oproti nim daňovou výhodu – nulovou daň ze zisku fondu oproti patnácti procentům tuzemských konkurentů. Navíc zřejmě ještě letos své dva konkurenty překoná v objemu spravovaného majetku. Jen nadace České spořitelny se chystá fondu svěřit do správy přibližně čtvrt miliardy korun.

Fond do zlých časů?

Hranice minimální investice je u Fiducie stanovena, stejně jako u ostatních fondů Erste Sparinvest prodávaných Českou spořitelnou, na padesát tisíc korun. Stojí relativně dostupná hranice první investice za to, aby o fondu uvažoval běžný smrtelník? Vysoký vstupní poplatek ve výši 3,5 procenta z investované částky vybízí k záporné odpovědi. Aktuálních 0,5 procenta platných od tohoto týdne minimálně do konce roku 2002 již láká mnohem více.

Myslím si navíc, že jen podle výše poplatku ale fond hodnotit nelze. Jedná se o nadprůměrně konzervativní balancovaný fond. Právě takové nástroje hledá při současné mizérii na kapitálových trzích také bohatá privátní klientela (střední třída je v tuzemsku stále spojena s termínovanými vklady, případně fondy peněžního trhu) a obce.

Současná doba vysokým výnosům kapitálovým výnosům nepřeje. Zhodnocení jakéhokoliv korunového portfolia o více než pět procent ročně, je aktuálně blíže pohádce než realitě. No a na časy, kdy o výnosech fondu rozhoduje každá setina procenta uspořená na poplatcích či zajištění kurzového rizika, je Fiducia připravena dobře, stejně jako ostatní korunové fondy registrované v zahraničí.

Co si o fondu Fiducia myslíte? Bude Česká spořitelna pokračovat v "rakouské cestě"? Jaký fond založí ve Vídni příště? Co si myslíte o současné právní úpravě, kvůli které vystupují manažeři portfolií v roli poradců? Změní se v budoucnu jejich role? Jaký je váš názor?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Smíšené fondy místo Sporoplánů

19. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Smíšené fondy místo Sporoplánů

Prodávat jasně profilované produkty a klientovi je podle investičního apetitu namíchat do balíčku, byla ještě loni v létě strategie Investiční společnosti České spořitelny. Nyní je... celý článek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

7. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

Investičnímu procesu v Investiční společnosti České spořitelny šéfuje Martin Burda - věkem i funkčně – nejmladší náměstek. Do ISČS přišel třicetiletý Burda teprve před dvěma měsíci.... celý článek

Jak zabít fond?

19. 11. 2001 | Tomáš Prouza

Jak zabít fond?

Občas se stane, že některý fond v nabídce nezaujme a nikdo do něj neinvestuje. Co s ním? Zrušit? Změnit? Jedna taková změna se právě odehrává.

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

30. 10. 2001 | Tomáš Skřivánek

Trendbond: Surfař na konvergenční vlně

V Polsku a částečně také v Maďarsku se nejbližších letech díky snižování úrokových sazeb vzrostou ceny dluhopisů. Stojí za to tam teď být. Trendbond Investiční společnosti České spořitelny... celý článek

Sporotrend získá novou tvář

25. 10. 2000 | Tomáš Skřivánek | 2 komentáře

Sporotrend získá novou tvář

Změna investiční strategie čeká v nejbližších měsících akciový Sporotrend Spořitelní investiční společnosti. Místo zaměření na české a západoevropské akcie bude zanedlouho fondem středoevropským.... celý článek

Partners Financial Services