Co o webu ŽB Trustu soudí porotci Peníze.cz

Dušan Hradil | 4. 7. 2002
Eda Hekšová, Marketing  manager, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT Eda Hekšová, Marketing manager, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT

Oč více práce si tvůrci dali s obsahem, o to méně sil jim zbylo na design. Myslím, že i zajímavý obsah je třeba dobře "zabalit" :-). Informací je zde opravdu dost, škoda jen, že někdy zůstalo jen u slibů (v sekci Soutěž - "Kvíz nenalezen", v Měsíčních komentářích zeje prázdná stránka). Také Aktuální hodnoty indexů se po týdnu stávají méně aktuálními... Investiční kvíz by zasloužil více než 3 otázky. Jako zajímavou možnost oceňuji Chat na finanční téma, i když jsem ho osobně nevyzkoušela. Ale někdy to rozhodně zkusím:-)). Líbí se mi i pojetí Investiční kalkulačky, kde si můžete spočítat hodnotu i zhodnocení Vaší investice. Anglická verze by rozhodně stála za dotažení. Pokud pochopíte, kde se odkaz na ni nalézá (malá nenápadné závorka v rohu), zjistíte příliš mnoho "mezer". Investiční kvíz Vás překvapí hláškou "No questions found...", v Nejčastějších otázkách je pouze omluva,Tiskové zprávy, Denní i Měsíční komentáře už neobsahují vůbec nic. Škoda.....

Pavel Janeček Pavel Janeček, IT Manager, Pioneer Investments

Dlouho očekávaný web ŽBT se v loňském roce objevil s kompletně novou vizáží a funkčností. Nutno říci, že se čekání vyplatilo, i když jsem očekával více. Graficky je web docela fádní a veskrze textový. Navigace je dobře propracována a dobrání se požadovaných informací je snadné. Systému navigace bych jen vytknul vzhled kurzoru na aktivní položce, kdy textový kurzor je poněkud zavádějící. Vyhledávací nástroj je velmi jednoduchý, neboť zřejmě hledá jen ve statických stránkách. Při jeho použití jsem skoro vždy dostal jako výsledek "0 dokumentů". Když už se mi občas zadařilo, tak linky nikam nevedly, či zobrazily prázdnou stránku.

Web nabízí několik interaktivních možností, chatem počínaje a investiční kalkulačkou konče. Lákavě znějící položka Soutěž končí s hlášením "Kvíz nenalezen". Chat je nepříliš využíván. Investiční kalkulačka je propojena s daty jednotlivých fondů, a tak na rozdíl od ISČS a dalších není třeba přepočítávat měnu a podílové listy. Výsledek zobrazuje absolutní hodnotu výnosu, bez jeho přepočítání na anualizovanou bázi, která je při delším horizontu důležitá. Celý web by si zasloužil trochu péče a doladění.

Radovan Jelen, marketing manager, internet full-service agentura Forrest Gump, a. s. Radovan Jelen, marketing manager, internet full-service agentura Forrest Gump, a. s.

Po technické stránce je web ŽB Trust zpracován velmi dobře. Programován byl pomocí moderní a univerzální platformy JAVA. Přehled aktuálních kurzů a indexů je k dispozici hned na úvodní stránce, a to v přehledné tabulce včetně grafů. Podrobnější data je možné nalézt v sekci věnované jednotlivým produktům. Personalizovaný vstup na stránky mi umožňuje zvolit si individuální nastavení. Záhadou pro mě však zůstává, co samotnou registrací získám.

Poněvadž musím hodnotit vzhled a obsah, nemohu opominout takřka nulový marketingový přístup tvůrců stránek ŽB Trust. Prezentace vůbec neoslovuje potenciální zákazníky, texty jsou příliš dlouhé, nepřehledné a špatně strukturované. Na chatu nikdo nebyl, pod položkou soutěž byla jen informace "kvíz nenalezen" a když jsem se chtěl dostat do sekce Jak do fondu investovat a jedinou získanou informací bylo dvouřádkové poučení o riziku, opouštěl jsem tento web nepřesvědčen.

Kvalitní programový kód a technický přístup je nepochybně velmi stěžejní záležitost, ale doporučuji více kreativity, lepší texty a marketingový přístup.

Petr Nešpůrek, obchodník, ARBOmedia Petr Nešpůrek, obchodník, ARBOmedia

Hlavní stránka ŽB Trust sice v žádném případě není nijak kreativní nebo něčím odlišná a zajímavá, avšak informace na ní umístěné jsou velmi přehledné a srozumitelné. Pop-up mě sice trochu namíchl, neboť není omezen na určitou frekvenci zobrazení a jeho obsah je zajímavý a určitě lákavý, ale pokud se chci dozvědět více, není možno se z okna pro více informací dostat jednoduchým prokliknutím…

Navigační menu také sice není zrovna novinkou, ale je přehledné a umožňuje nalézt potřebné informace. Ty nejzajímavější sekce a oddíly webu jsou zařazeny do "Oblíbených sekcí", což vyhledávání informací může ještě více zjednodušit. Informací jak o společnosti či o produktech je dostatek stejně jako i informací obecných i přesně zaměřených (investiční kalkulačka). Poměrně dost informací je zde také o všech pobočkách a stránky mají také svou anglickou verzi.

Jako již mnohokrát bych navrhoval stránkám dát trochu živější podobu. Informace jsou jednou věcí a jejich způsob podání věcí druhou. Je celkem pochopitelné, že u těchto institucí hraje důležitější roli první věc - informace, ale pokud je již mají, proč jim nedat trochu podobu?

Pavla Paseková, tisková mluvčí Českomoravské stavební spořitelny Pavla Paseková, tisková mluvčí Českomoravské stavební spořitelny

Viuzál "korporátně" souzní s mateřskou bankou. Úvodní strana přehledně a jednoduše nabízí vše, co jako investor - či jako finanční poradce - můžu potřebovat. Zákaznické středisko (chápu to jako směrovku pro nás, pro investiční laiky) mi přehledně nabídne základní kurz o investování. Také investiční profil, který mě "klasifikuje" jakožto investora, je celkem vtipný. Zajímalo by mě, co bude následovat, když jej vyplním - asi to zkusím. Po obsahové stránce velice přehledný a podrobný web, škoda jen, že jeho tvůrci trochu pozapomněli na to, že nejen obsah, i forma hraje roli - myslím, že by neškodilo web vizuálně obohatit. Ani z jazykového hlediska jsem nenašla nic, co by se mělo prezentaci vytknout. Přes svou grafickou jednoduchost - snad i strohost - mě tento web zaujal a určitě se na něj vrátím - hlavně si udělat svůj test :o)

Mezi porotce patří také také Naveed Gill a Gaby Hrušková z Tiscali, Ivona Koucká ze společnosti SPIR, Michal Drtina z Vltava-Labe-Press a Vladimír Iliev z iStrategie. Jejich hodnocení zde chybí pro přílišnou časovou zaneprázdněnost.

Už jste někdy surfovali stránkami ŽB Trustu? Nezabloudili jste tam? Pomohly vám stránky v něčem? Svěřte se nám se svými zážitky.

Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S majáčkem v záhlaví

4. 7. 2002 | Leoš Bárta

S majáčkem v záhlaví

Třetí kolo soutěže Best Web 2002 věnované investičním společnostem se blíží ke svému závěru. Předposlední hodnocenou prezentací jsou www stránky společnosti ŽB Trust. No vážně, přijměte... celý článek

Partners Financial Services