Fondy ČSOB mají polovinu trhu

Fondy ČSOB mají polovinu trhu
Živo bylo počátkem měsíce na fondové scéně. Dva fondy změnily jméno a investiční strategii. Nově je k dispozici též množství dat o zahraničních fondech ČSOB, respektive mateřské KBC.

"Budeme uveřejňovat data o fondech distribuovaných našimi členy v podobném rozsahu jako do dělá UNIS ČR," říkali krátce po založení představitelé Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Rok se s rokem sešel, a data nevidět. Zdá se, že publikovat skutečná čísla o prodejích a odkupech se nezdá všem členům Asociace výhodné – vždyť ani HSBC, ve které distribuci fondů organizuje šéf AKAT Martin Fuchs, nejde příkladem, data o prodejích svých fondů v ČR HSBC nad rámec zákonné informační povinnosti nepublikuje.

Není divu, že leadrům trhu situace nevyhovuje. V minulém týdnu se proto pravděpodobná fondová jednička rozhodla jednat: "Stále platí, že AKAT zatím nerozhodla o poskytování statistických údajů za zahraniční fondy distribuované svými členy; do doby než padne finální rozhodnutí Vám tyto údaje budu poskytovat "pouze" za fondy KBC," napsal v emailu rozeslaném většině fondové odborné veřejnosti Radko Semančík z ČSOB. Tato banka se má skutečně čím chlubit. Týdenní čisté prodeje fondů ze skupiny KBC se pohybují kolem 300 milionů korun a většinou tak překonávají prodeje nejúspěšnějších tuzemských investičních společností – ISČS (profil, názory) a IKS Komerční banky (profil, názory). Celkově skupina ČSOB – tedy KBC, OB Investu (ISOBI) a První investiční (profil, názory) prodala v květnu dohromady více podílových listů než ISČS a IKS Komerční banky dohromady.

Bude zajímavé sledovat, kdo se k informování o svých prodejích přidá další, zdali to budou jednotlivý distributoři, či zda se k činu odhodlá celý AKAT. Osobně tipuji, že pozitivního příkladu KBC se chytí Pioneer. Vždyť zatímco prodeje v tuzemsku registrovaného fondu Pioneer Trust (profil, názory) ke chlubení nejsou, u zahraničních fondů skupiny je tomu naopak. “Partyzánské“ akce nejsilnějších distributorů v zahraničí registrovaných fondů určitě přispějí k tomu, že se AKAT v horizontu měsíců s úplnými čísly přidá.

Dvě nová jména

Zdá se, že PPF konsolidaci svého fondového byznysu myslí vážně. Dne 4. 6. 2002 totiž nabylo právní moci rozhodnutí KCP o změně statutu a jména fondu PPF Smíšený (OFPPFSMI), který již dříve ČPI převzala od PPF IS. Nové jméno fondu je Univerzální fond ČP Invest. Změny zasáhly také ŽB – Trust (profil, názory). Již týden společnost odkupuje podílové listy Obligačního fondu. Přejmenování a změna investiční strategie postihla též bývalý Mezinárodní akciový fond (OFZBTMAF) ŽB – Trust. Ten se nově jmenuje Živnobanka - růstový fond. Fond se proměnil z akciového na smíšený. Investiční strategie byla nově omezena následujícím způsobem:

  • akcie a s nimi spojené cenné papíry 10 % - 80 %
  • dluhopisy 10 % - 80 %
  • hotovost a instrumenty peněžního trhu min. 2 %
  • ostatní majetkové hodnoty v rozsahu povolených investic max. 30 %

Celkové čisté prodeje v červeném

Celkové čisté prodeje jsou tentokrát kvůli vysokým odkupům (-373 milionů korun) z ČSOB výnosového (profil, názory) záporné. Všechny ostatní fondy peněžního trhu ale dohromady prodaly nové podíly za více než 700 milionů korun. Nejvíce peněz za poslední týden získal v tuzemské distribuční síti KBC Multi Cash ČSOB s čistými prodeji za 263 milionů korun. Až za ním s odstupem zhruba čtyřiceti milionů korun je Sporoinvest ISČS (profil, názory) a IKS Peněžní trh (profil, názory), následovaný s notným odstupem Sporobondem ISČS (profil, názory) a Sporokontem ŽB- Trust (profil, názory). Souhrnný ukazatel přírůstku peněz pod správu za týden vedou s 311 miliony korun fondy KBC. Druhá ISČS zaostala jen o 1,4 milionu korun. Třetí IKS Komerční banky "nabobtnala" o 131 milionů korun.

Mizérie na akciových trzích

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů s výjimkou dluhopisových a peněžního trhu jsou záporné.

Akciové fondy za poslední týden poklesly o 2,02 procenta. V měsíčním horizontu znehodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o minus 4,34 procenta, za poslední čtvrt rok ale poklesl majetek každého podílníka v průměru o 12,23 procenta a za rok propadl o plnou třetinu. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil, pomineme - li živoucí mrtvolu Akro Svět (profil, názory) (+0,95 procenta), zhodnotil nejvíce portfolio Trendbond ISČS (+0,92 procenta). Skoro stejně úspěšný byl také podobně zaměřený IKS Plus bondový (profil, názory) (+0,86 procenta.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Které zahraniční fondy jsou v tuzemsku nejúspěšnější? Je to KBC? Kdo je podle vás mezi prvními pěti? Kdy začne tvrdá data rozesílat AKAT? Prospěje změna investiční strategie fondu ŽB- Trustu? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pochybovační investoři

3. 6. 2002 | David Petráček

Pochybovační investoři

Pochyby investorů o ekonomickém oživení a obavy z vývoje krizové situace mezi Indií a Pákistánem nedovolily trhům růst.

Fondové nejasno

28. 5. 2002 | Petr Fejtek

Fondové nejasno

Peníze do podílových fondů tečou stále – to je jisté. Jen od začátku roku do nich přispěchalo hodně přes 10 miliard korun. O jejich většině je dokonce známo kam a do haléře.

Fondy: opět miliarda

27. 5. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: opět miliarda

Zdá se, že otevřené fondy letos v nabírání majetku pod správu nic nezastaví. Původní byznys plány v investičních společnostech přemalovávají ve prospěch smělejších, jen za uplynulý... celý článek

Partners Financial Services