Jako jehlu v kupce sena

Jako jehlu v kupce sena
Hypotéční zástavní listy jsou relativně bezpečným a z pohledu výnosu i zajímavým konzervativním doplňkem portfolia. Bohužel to platí spíše pro velké investory, ti menší mají možnosti k jejich nákupu omezené.

Hypotéční zástavní listy jsou zvláštním druhem dluhopisu, který je zajištěn zástavou nemovitosti. Emitovat je mohou pouze banky, kterým na tuto činnost byla vydána licence. Kromě jejich bezpečnosti je činí atraktivními ještě fakt, že jako jeden z mála úrokových výnosů nepodléhá jejich kupón dani. Díky tomuto faktu nabízejí výnosy o něco atraktivnější než termínované vklady. Výnos do splatnosti se u HZL splatných do dvou let pohybuje okolo tří procent. Dluhopisy s delší splatností nabízejí o něco více – až 4,2 procenta.

Kde je hledat?

Zájemci o HZL, kterým se nepoštěstí zúčastnit úpisu (ten většinou bývá pro velké investory), moc příležitostí k jejich nákupu na trhu nemají. Ani v RM-S, ani na burze žádné malé obchody s těmito dluhopisy neprobíhají. Obchodují se pouze v tzv. lotech – násobcích tisíce kusů, což je ale množství i pro většího investora z řad fyzických osob příliš velké. Navíc vzhledem k povaze dluhopisů a jejich nízkému potenciálnímu výnosu v porovnání s akciemi není možné obchody s nimi zatěžovat příliš velkými poplatky – pro obchodníky s cennými papíry tak nejsou malé obchody s dluhopisy zajímavé. Kotacemi malých množství HZL se tak zabývají pouze dvě banky – HVB a ČSOB, které obchodují své vlastní dluhopisy. Kromě nich se touto "dobročinností" zabývají ještě někteří malí obchodníci s cennými papíry, například společnost BH Securities.

Způsob prodeje v bankách je v podstatě jednotný – příslušné oddělení v bance stanovuje v pravidelných intervalech nákupní a prodejní kurzy vybraných dluhopisů. ČSOB tak nabízí HZL své dceřinné Českomoravské hypotéční banky. V její nabídce jsou všechny vydané emise. Ty je možno koupit na přepážkách cenných papírů za cenu stanovenou dealery banky plus alikvotní úrokový výnos (AÚV – úrok naběhlý od výplaty posledního kupónu) plus 100 korun poplatek za smlouvu, bez ohledu na počet kupovaných HZL. Podmínkou je mít účet v ČSOB nebo Poštovní spořitelně a pak také účet ve Středisku cenných papírů, kde jsou tyto dluhopisy evidovány. Stejně jako možnost koupě, nabízí ČSOB i odprodej HZL, ceny jsou v tomto případě nižší o 150 korun u dluhopisů splatných za méně než 2 roky, u těch s delší splatností se rozpětí zvyšuje na 200 korun. Například čtvrtou emisi splatnou 8. února 2004, s kupónem 8,9 procenta, můžete koupit za 10 950 korun + AÚV (v pátek 31. května to bylo 284,31) a prodat jej můžete za 10 800 korun + AÚV. Výnos do splatnosti by při nákupu těchto HZL činil 3 procenta ročně. Spread 150 či 200 korun je sice o poznání větší než na velkoobchodním trhu, kde se většinou kotuje s rozdílem půl procenta (v tomto případě by to bylo 50 korun) i menším. Mnohem hůře dopadne zájemce o zástavní listy v HVB. Ta také dělá kotace, při nákupu dluhopisu se splatností v únoru 2009 a kupónem 6 % za něj zaplatíte 11 227 korun + AÚV, při prodeji dostanete jen 10 666 korun + AÚV. Investice tímto způsobem je zajímavá pouze v případě, že chcete HZL držet až do splatnosti.

Asi nejzajímavější pro drobného kupce zástavní listů je nabídka BH Securities. Tato společnost se zavázela dělat kotace v průběžné aukci RM-Systému. U několika vybraných dluhopisů tak můžete najít nabídku ke koupi i k prodeji. Bohužel v současnosti je trh v nejoblíbenějším ČMHB 8,9/04 zablokován, protože aktuální tržní cena je mimo přípustné cenové pásmo. Makléři BH Securities jsou ale schopni vám tento dluhopis prodat i přes přímý obchod. Kromě něj ještě obchodují HZL Komerční banky 8,125/04. Jejich spread je v porovnání s konkurencí nejvýhodnější - 0,9 procenta neboli 90 korun na kus. Kromě ceny dluhopisu a AÚV musíte ještě zaplatit poplatky RM-Systému, které budou činit 200 korun (za celý obchod bez ohledu na počet kusů) při podání pokynu na přepážce.

Vlastníte nějaké HZL? Víte o možnosti nákupu malého počtu těchto dluhopisů, kterou jsme nezmínili? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 6. 2002 5:34, -

Absolutně k ničemu ! Tak mrzský úrok je k pláči, radši hodím nějaký ten kšeft během roku a otočím je několikrát. Vhodné tak pro špatné a slabé investory. M.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 6. 2002 10:18, Eric

Do slamníku s nimi. Jakákoliv jiná deposita jsou zlodějnou prvního řádu. Na kecy o inflaci kašlu. Zlatý slamníček!

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice do dluhopisů: moc šancí nemáte

20. 3. 2001 | Petr Vykoukal

Investice do dluhopisů: moc šancí nemáte

Obligace, především státní jsou ve finanční teorii považovány za bezpečnou konzervativní investici. Mnoho odborníků je doporučuje jako vhodný doplněk snižující riziko akciového portfolia.... celý článek

Bezpečné nadprůměrné zhodnocení

15. 12. 2000 | Tomáš Skřivánek

Bezpečné nadprůměrné zhodnocení

Výjimečné postavení mezi vkladovými produkty mají hypoteční zástavní listy. Ač vynášejí až třikrát více než termínované vklady, jsou stejně bezpečné.

Partners Financial Services