Jak to bude se stavebním spořením

Jak to bude se stavebním spořením
V ČR je největší státní podpora stavebního spoření v Evropě, smlouvu uzavřelo nejvíce obyvatel v přepočtu na jednoho. Můžeme z toho usoudit, že změny u státního příspěvku jsou neodvratné? Největší boom zažijí spořitelny v následujících letech v oblasti úvěrů.
Počet nově uzavřených smluv dosáhl loni 1,52 milionu (podrobnější údaje naleznete zde). Tento údaj zahrnuje jak klienty, kteří uzavřeli stavební spoření poprvé, tak zrušení smlouvy po uplynutí 5 let a uzavření nové – následné. Podíl následných smluv na celkovém počtu v současné době neustále roste, což je způsobeno poměrně krátkou dobou existence stavebního spoření na českém trhu a velkou atraktivitou tohoto produktu díky státní podpoře. Ustálit by se měl v rozmezí 50 – 60 procent, jak ukazují statistiky ze sousedního Rakouska. Mohlo by k tomu dojít za pět až šest let. Předseda Asociace stavebních spořitelen Jiří Klán uvedl, že již neočekává výrazný nárůst nových klientů. "Trh se již pravděpodobně ustálil," řekl. Z jeho slov vyplývá, že letos by se nemělo uzavřít tolik nových smluv a také to, že 50 – 60 procentního poměru následných smluv bude dosaženo po uplynutí pětiletého období (minimální doba trvání pro poskytnutí státního příspěvku) od ustálení trhu.

Že stavební spoření je velmi atraktivní produkt ukazuje i srovnání s okolními státy. V České republice loni uzavřelo smlouvu 148 obyvatel z tisíce. To je nejvíce ze střední Evropy. Srovnatelnost údajů samozřejmě zkresluje rozdílná doba vývoje produktu, například v Rakousku téměř stoletá tradice a v Chorvatsku se teprve rozbíhá.


Na úvěry bude

Největší dynamiku očekávají představitelé stavebních spořitelen v oblasti úvěrů. Loni bylo poskytnuto přibližně 520 tisíc nových úvěrů v objemu 17,1 miliardy korun, což oproti roku 2000 představuje nárůst o 18 procent. Z vývoje uzavřených smluv můžeme odvodit i zájem o úvěry, který by měl růst nejméně do roku 2003, kdy uplyne dvouleté období od loňského rekordu.

Nejvíce úvěrů bylo loni přiděleno na koupi bytu či rodinného domu, o něco méně na rekonstrukci či modernizaci stávajícího bydlení. Na nákup nového domu šla přibližně jedna šestina peněz, což snadno vysvětlí poměr ceny nového domu a výše úvěru. Kdyby si například manželé (oba mají uzavřeno stavební spoření) chtěli koupit průměrný domek v Praze, z peněz z úvěru by pokryli nejvíce polovinu. Pro financování novostaveb se využívá spíše hypotéční financování.

Velice příznivá situace je v oblasti finančních zdrojů na úvěry. V Rakousku byl zájem úvěry tak vysoký, že hrozilo jeho nepokrytí z vkladů. Muselo se přejít k přidělování pořadních čísel, které určovaly výši nároku na poskytnutí úvěru. V ČR tato situace nehrozí nejméně v následující "pětiletce". Loni přesáhl zůstatek vkladových účtů objem úvěrů více než trojnásobně. Zbytek vkladů, které "jakoby přebývají", spořitelny zhodnocují na mezibankovním trhu. Zákon o stavebním spoření vymezuje, do jakých aktiv mohou investovat. Obecně platí, že musí být s velmi nízkou míru rizika, například pokladniční poukázky.

Kolik vydá stát

Zlaté časy stavebního spoření by mohly skončit zrušením státní podpory. Ministr financí Jiří Rusnok si několikrát postěžoval na náročnost pro státní rozpočet. V loňském roce vznikl nárok na státní příspěvek v objemu více než devět miliard korun, pro letošek se odhaduje miliard jedenáct. V přepočtu na jednu smlouvu však výše státní podpory již několik let stagnuje.

Jiří Klán věří, že vláda nebude situaci posuzovat výlučně jen podle stavu veřejných rozpočtů, ale na odborné bázi posouzením věcných argumentů pro a proti. Uznává, že ke změně nastavení určitých parametrů by dojít mohlo. Jako příklady možných změn se často uvádí prodloužení doby trvání stavebního spoření s nárokem na státní podporu z pěti na sedm let, snížení maximální výše příspěvku na 3 000 korun nebo snížení procentní sazby z 25 někam k hranici 20 procent. Ovšem i po realizaci některého z výše popsaných opatření bude stavební spoření nejspíše nadále nejvýhodnějším spořícím produktem v ČR.

ČR je v porovnání s okolními státy nejštědřejší. Pro srovnání, stejná výše podpory (25 %) je poskytována na Slovensku, v Německu 10 procent a v Rakousku jen 4,5 procenta. Maximálně ročně můžete získat od státu 4,5 tisíce korun, na Slovensku 4 tisíce SK (3 944 Kč), v Německu 51 EUR (1 565 Kč) a v Rakousku jen 45 EUR (1 382 Kč). I toto svědčí pro změnu státního příspěvku. Psali jsme o tom také zde.

Více o stavebním spoření se dozvíte v naší stejnojmenné sekci. A až se rozhodnete smlouvu s libovolnou ze stavebních spořitelen uzavřít, můžete to udělat v našem finančním supermarketu.

Myslíte, že dojde ke změně státní podpory? Máte sjednané stavební spoření? Uvažujete o úvěru? Podělte se s námi o názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2002 15:09, TGP

Vítejte zpátky, chyběl jste nám :-)

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec státní podpory?

6. 3. 2002 | Tomáš Prouza

Konec státní podpory?

V posledních dnech se často mluví o státní podpoře stavebního spoření a o jejím možném omezení. Stavební spoření ale není jediným finančním produktem, na který stát přispívá. Ale možná... celý článek

Rekordní rok stavebního spoření

14. 2. 2002 | Jan Heřman

Rekordní rok stavebního spoření

Jak si loni vedly stavební spořitelny? Stále výborně, stejně jako rok předtím. Stavební spoření má uzavřené skoro polovina obyvatelstva. Letošní rok má být podobně úspěšný, v příštím... celý článek

Konec zlatých časů stavebního spoření se odkládá

6. 2. 2002 | Jan Heřman

Konec zlatých časů stavebního spoření se odkládá

Státní podpora stavebního spoření si žádá stále více peněz ze státního rozpočtu. Loni představovala jedenáct miliard korun. Ministr financí říká, že je to příliš. Máme spěchat s uzavíráním... celý článek

Partners Financial Services