Akcie nahoru, akcie dolů a trápení nových fondů

Akcie nahoru, akcie dolů a trápení nových fondů
Akciové fondy dominují tabulkám fondů s nejvyšším týdenním růstem, ale jiné akciové fondy najdete i v přehledu fondů nejhorších. Jako by se vytratil jakýkoliv trend - a jediné, co zůstává, jsou dlouhodobá červená čísla dynamických fondů.

Po dlouhé době se může radovat portfolio manažer Sporotrendu (profil, názory), fondu ze stáje ISČS (profil, názory), který se kdysi zaměřoval na české akcie a později do portfolia přidal i střední Evropu. Jeho týdenní výkonost poskočila o téměř 2,4 procenta, ovšem i tak je tento fond stále 25 procent pod nominálem a jen málokdo by byl ochoten vsadit si na návrat na nominál alespoň do roka a do dne. A to především v okamžiku, kdy český akciový trh zůstane tím hlavním, na který bude Sporotrend investovat. Článků o pomalé smrti pražské burzy už jsme všichni četli desítky, ale události posledních týdnů naznačují, že smrt je možná blíže, než si myslíme. Debaty o stažení akcií Českých radiokomunikací (profil, názory) a nabídka veřejného odkupu akcií České spořitelny (profil, názory) by znamenaly jedno jediné - z těch málo obchodovaných titulů na pražské burze jich zůstane ještě méně a fungující burza opravdu nemůže stát na akciích Telecomu (profil, názory), Komerční banky (profil, názory), ČEZu (profil, názory) a Unipetrolu (profil, názory), nemluvě o tom, že je možné, že noví vlastnící těchto firem přijdou dříve či později se stejnou nabídkou jako Erste v případě České spořitelny.

Ale zanechme pochmurných scénářů a podívejme se, komu se ještě minulý týden dařilo. Sázka na české akcie vyšla také akciovému fondu společnosti Citicorp (OFCITAKC), jehož podílníci si připsali 1,6 procenta. O dvě desetiny méně pak získali podílníci fondu ČSOB evropský akciový (profil, názory). Další fondy z top ten již rostly o méně než jedno procento.

Citicorp akciovému (OFCITAKC) patří ještě jedna gratulace: tento týden se stává fondem s nejvyšší roční výkonností. Za rok svým investorům přinesl 8,5 procenta, zatímco druhý fond v pořadí, investAGe AG2000 (profil, názory), jen 7,5 procenta a třetí IKS Dluhopisový (profil, názory), který dlouho této tabulce dominoval, již vykazuje meziroční zhodnocení pouze pět procent. Čtvrtý Bondinvest (profil, názory) konkurenční ISČS za rok investorům vydělal 4,3 procenta a pátý IKS Peněžní trh (profil, názory) o setinku méně.

A jak se změnila tabulka fondů s nejhorší roční výkonností? Vzhledem k dlouhodobému propadu akciových trhů již nevypadají roční znehodnocení tak hrozně - místo mínus třiceti až čtyřiceti procent to je "jen" mínus patnáct až dvacet procent. Pokud bychom ale prodloužili sledované období, bez problémů se k mínus třiceti a více procentům vrátíme… V čele tabulky setrvává (a ještě dlouho setrvávat bude) Akro Eurotech (profil, názory) s mínus 41,5 procenta. S velkým odstupem za ním je ČSOB světový akciový (profil, názory) s mínus 18,9 procenta a ČSOB evropský akciový (profil, názory) s mínus 17,5 procenta. Na čtvrtém místě je jedna z novinek konce roku 2000, fond fondů ISČS Globaltrend (profil, názory) s mínus 17,2 %. Následují akciový fond První investiční (profil, názory), ISČS Eurotrend (profil, názory), IKS fond fondů (profil, názory), Pioneer Trust (profil, názory) a Akro mezinárodní akciový (profil, názory).

Jak dopadl předvelikonoční týden z hlediska prodejů? Ne tak dobře, jako většina únorových a březnových týdnů, ale kladné čisté prodeje ve výši 102 milionů korun rozhodně nejsou k zahození. Peníze přitékaly do fondů peněžního trhu a fondů dluhopisových (104 a 61 milionů korun), naopak fondy ostatní vykázaly odliv o celkem 64 milionů korun.

A jak si stály jednotlivé fondy? Nejvyšší čisté prodeje měly jako vždy "lepší termíňáky", tedy fondy peněžního trhu dvou hegemonů trhu, Sporoinvest (profil, názory) a IKS Peněžní trh (profil, názory) s 93 a 76 miliony korun, následované ŽB Balancovaným fondem nadací (profil, názory) se 47 miliony korun a IKS Dluhopisovým (profil, názory) s 36 miliony korun. Větší objem peněz (19 a 17 milionů) minulý týden získaly ještě Sporobond (profil, názory) a ŽB-Sporokonto (profil, názory).

Naopak nejvíce peněz odteklo z korporátního fondu ČSOB výnosový (profil, názory), a to 89 milionů korun. Druhým fondem v tomto žebříčku je Eurotrend (profil, názory) s mínus 37 miliony, následovaný výnosovým fondem První investiční (profil, názory) s mínus 33 miliony a Globaltrendem (profil, názory) s mínus 12 miliony korun.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Objem majetku ve správě jednotlivých investičních společností a nárůsty a poklesy za minulý týden, měsíc a rok

Myslíte si, že růst akciových fondů vydrží nebo šlo jen o chvilkový záchvěv? Kam byste uložili své volné peníze vy? Podělte se s námi o své názory!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2002 10:16, TGP

Zhodnocení akciového fondu za šest měsíců? Nedejte se vysmát. V pětiletém horizontu budete stále v mínusu. Pokud samozřejmě chcete krátkodobě spekulovat, tak je to OK, ale jako dlouhodobá investice? Ne, díky.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 4. 2002 11:45, Socka

Koupil jsem ho-tedy sporotrend začátkem 2. pol. 1998 jako dlouhodobou investici tehdy snad jediného dle mého názoru ser. správce a podívám li-se dnes spláču nad výdělkem, ještě že ty peníze nutně nepotřebuji, nezbývá mi než doufat. Se spekulacemi správce na západ od nás- kriminálními činy naprosto souhlasím!

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services