Kapitálové trhy ve dnech 23. – 29. 3. 2002

David Petráček | 1. 4. 2002
Kapitálové trhy ve dnech 23. – 29. 3. 2002
Minulý týden se trhy díky nervozitě a čekání na výsledky pohybovaly převážně směrem dolů. Kdo prodělal nejvíc - a byly obory, na kterých šlo vydělat?

Spojené státy

Vstup do nového týdne se nevydařil a indexy Nasdaq a Dow Jones se v pondělí vydaly záporným směrem. Na trhu panovala nervozita a obavy o zisky společností, které se objevily po informacích o možném zvýšení sazeb. To vedlo k prodejnímu tlaku na trhu. Investoři spíše čekali na odhady, popřípadě už výsledky, hospodaření firem za první čtvrtletí, které by se měly začít zveřejňovat tento týden. Nedařilo se hlavně technologiím, ovšem po špatných zprávách také leteckým společnostem. Negativní vývoj tento den měly i telekomunikace a automobilky.

V úterý byl začátek obchodování ve znamení mírného poklesu díky hodnotě objednávek dlouhodobé spotřeby, která nevykázala očekávaný růst nevolatilních složek, vyšetřování SEC u internetové společnosti Network Associates a downgradu pro WorldCom a Applied Materials. Mohutný růst odstartovala až překvapivá hodnota spotřebitelské důvěry, jehož index vzrostl na neuvěřitelných 110,2 b. (očekávalo se 98 b.) z 95,0 b. v měsíci únoru a navrátil se tak na úroveň před útoky z 11. září loňského roku. Největší zájem se soustředil na blue chips, technologie a cyklické tituly. U technologií to byly zejména výrobci chipů a software, mezi ostatními pak letecké společnosti, maloobchod a bankovní tituly, které těžily z lepších než očekávaných výsledků společnosti Morgan Stanley.

I ve středu americké kapitálové trhy mírně posílily, když výrazněji se dařilo indexu Dow Jones. Důvodem k růstu byl opět makro ukazatel, a to nově prodané domy, který vykázal další mírný růst. I z toho je patrné, že ekonomika se opravdu začíná oživovat. To, zda opravdu dochází k vylepšení ekonomiky, se dovíme už v brzké době, kdy začnou firmy zveřejňovat své hospodářské výsledky za 1Q. Důvodem k optimismu je též hodnota inflace, která je zatím pod kontrolou.

Pozitivní informace před začátkem obchodování se ve čtvrtek postaraly o růst akciových indexů (hlavně Nasdaqu, DJIA nakonec uzavřel mírně v záporných číslech). Mezi technologiemi se o největší vzrušení postarala společnost Taiwan Semi, která ohlásila zvýšení svých kapitálových výdajů pro aktuální rok na $ 2,5-2,6 mld. z předchozích $ 1.65 mld. Dalším motivem růstu bylo množství makroekonomických zpráv (finální hodnota GDP za rok 2001 na úrovni +1,7% namísto +1,4%; lepší než očekávané hodnoty chicagského PMI za březen s nejvyšší úrovní nových objednávek za posledních 26 měsíců; spotřebitelská důvěra dle University of Michigan vzrostla za březen o 5,7 bodu na 95,7 bodu), které byly převážně pozitivní (mimo mírného nárůstu mezitýdenních žádostí o pracovní podpory o 17 tisíc na 394 tisíc). Nejistota o dalším směřování trhů a ekonomiky a neochota otevírat nové pozice před nastávajícími svátky způsobily ve čtvrtek nízké objemy obchodů.

V pátek se na kapitálových trzích v USA neobchodovalo.

Evropa

Tak jako v USA, i v Evropě začíná vládnout optimismus o dalším vývoji ekonomiky. Příkladem může být údaj číslo jedna minulého týdne v Německu, což byl index podnikatelské nálady IFO. Podnikatelské klima se zlepšilo z 88,5 bodu v únoru na 91,8 bodu. IFO tak vzrostlo již pátý měsíc za sebou. Vzrostl především index očekávání, z čehož je patrné, že podnikatelé hledí pozitivně do budoucna, index současných podmínek vzrostl jen mírně. Převážnou část uplynulého týdne se nedařilo hlavně automobilkám a bankovním titulům (komentář Deutsche Bank o stavu bankovnictví zapříčinil pondělní pokles indexu DAX). Také v Evropě byl konec týdne ve znamení prodlouženého víkendu, a tedy neochoty k výraznější aktivitě.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services