Ve vlastních řadách

Ve vlastních řadách
Kvůli dealerským podvodům některé banky krachují, jiné dosahují miliardových ztrát. A když si myslí, jak dokonale jsou zabezpečeny, přichází trpké probuzení do reality. Zajímá vás, jak se před vlastními zaměstnanci chrání české finanční domy?
Jak je možné, aby dealer poslal banku ke dnu? Taková otázka vyvstává zpravidla tehdy, když krize tohoto typu stojí za dveřmi. Ačkoli se v historii stalo několik případů s miliardovými ztrátami, bylo napsáno několik knih a prevencí se živí mnoho špičkových odborníků, podvody dealerů se objevují stále. Příčiny jsou pořád stejné – nedostatečný a nepropracovaný systém kontroly a řízení rizik. Je samozřejmé, že nikdo nedokáže zabránit špatným obchodům. Nicméně to, že podvody a ztráty jsou odhalovány až po několika letech, by mělo nejen ředitele finančních domů vyburcovat z letargie. Že někteří šéfové v klidu seděli v křeslech, ilustruje příklad irské banky Allied Irish Bank (AIB).

Když obchody nejdou

Ztráty ve výši zhruba sedmi set milionů dolarů utrpěla dceřinná společnost AIB v Marylandu (USA), Allfirst, díky obchodům makléře Johna Rusnaka. Ten se podle vyšetřovací zprávy dopouštěl při devizových operacích podvodů, aby zakryl své chybné spekulace, již od roku 1997. Kvůli nedůsledné kontrole ze strany jeho nadřízených na podvody celých pět let nikdo nepřišel. Aféra se provalila až poté, co Rusnak nepřišel do práce. Irská banka ihned po zveřejnění případu zdůraznila, že krach ji nehrozí, nicméně ztráta se podepíše jak na hospodaření AIB, tak především na vážném poškození jejího dobrého jména.

Pro jinou banku, londýnskou Baring Brothers, se stalo působení jednoho z dealerů osudným. Šéf dealingu a vedoucí manažer v singapurské dceřinné společnosti Baring Futures (BFS) Nick Leeson dokázal za necelé tři roky svého působení kumulovat ztrátu ve výši 830 milionů GBP (1 180 milionů USD). Povedlo se mu to opět díky nedostatečné kontrole ze strany nadřízených i samotné centrály v Londýně a chybné segregaci pravomocí samotného dealera. Leeson nastoupil do BFS v červenci 1992 a téměř okamžitě začal neautorizovaně obchodovat na derivátových burzách s opcemi a futures. Výrazně překračoval své pravomoci – například vůbec nesměl obchodovat s opcemi na vlastní účet nebo držet otevřené pozice přes noc, přesto tak dlouhodobě činil. Největší chybou však bylo, že Leeson vedl jak oddělení front office, kde dochází k uzavírání obchodů, tak back office, kde se realizuje jejich kontrola a vypořádání. Znamenalo to, že v podstatě kontroloval sám sebe a ještě měl možnost falšovat účetnictví. Ve firmě byl považován za hvězdu, protože falešně vykazoval zisky z arbitrážových operací s nulovým rizikem. V bance zcela selhaly řídící a kontrolní mechanismy. Například šéf singapurské Baring nepodnikl vůbec žádné kroky, i když vnitřní audit (který sice nepřišel na podvody) doporučovat personálně oddělit obě oddělení – front office a back office. Konečné důsledky byly fatální. Baring, banka s mnohaletou tradicí, zkrachovala a byla převzata za symbolickou cenu jedné libry gigantem ING. Leeson byl odsouzen k 6,5 letům vězení a spolu s ním řada dalších osob.

Důvěřuj ale prověřuj

V České republice zatím bankovní sektor provázely jiné problémy než podvody dealerů. Ty se sice také vyskytly, například v České spořitelně (profil, názory) nebo Československé obchodní bance (profil, názory), ale co do objemu ztrát byly naprosto zanedbatelné například v porovnání s poskytováním úvěrů. To ovšem neznamená, že by české banky své dealery nekontrolovaly.

Systém řízení rizik zahrnuje i takzvané operační riziko, kam se zahrnují i podvody zaměstnanců. Hrozbu, že se nějaký pracovník "zblázní", nelze odstranit úplně. I v případě dealerů jde především o monitorování jejich činnosti. Podle Moniky Laušmanové, ředitelky úseku centrálního řízení rizik České spořitelny, musí být systém řízení nastaven tak, aby evidence o dealerových obchodech byla úplná a nebylo možné s ní jakkoli manipulovat. Bezpečnost systému zpravidla závisí na mnoha parametrech – kvalita systému řízení rizik je jedním z mnoha. Mezi dalšími lze jmenovat například kvalitu informačního systému, úroveň lidských zdrojů, management instituce nebo různé úrovně auditu.

Jak se tedy banky chrání před dealery samotnými? Popíšeme zjednodušeně celý proces založený na systémově i personálně oddělené činnosti. Na počátku stojí samotný dealer, který uzavře obchod (prostřednictvím terminálu Reuters nebo Bloomberg nebo telefonu). Každý je zpravidla oprávněn dělat pouze určitý obchod z hlediska typu, rizikovosti nebo obchodního partnera. Pro ilustraci, málo zkušený pracovník uzavírá méně rizikové kontrakty, zkušený dealer může riskovat více. Samotný front office systém má v sobě tato restriktivní opatření zabudována, to znamená, že každé uživatelské jméno má předdefinováno s kým, jak vysoké riziko a jaké typy obchodů smí uzavírat. Poté, co dealer zadá parametry do systému, obchod by pro něho měl končit. Dokument s parametry – tiket – putuje do oddělení middle office, kde jiní zaměstnanci zkontrolují, zda nebyly zadány špatně parametry obchodu (tj. protistrana, kurs, objem atd.). Pokud údaje souhlasí, přesouvá se obchod do oddělení back office, kde dochází k zaslání konfirmace protistraně a přijetí protikonfirmace. Jestliže je vše v pořádku, obchod se zanese do účetního systému a pak dochází k fyzickému vypořádání obchodu.

Mezi konkrétní opatření dále patří kontrola dokumentů, které jsou archivovány. Stejně tak v případě ústního uzavření obchodu – veškeré konverzace jsou nahrávány. Otázkou je, zda pracovníci v back office dokáží prověřit všechny konverzace a hovory. Podle Martina Machače z ČS to možné je, protože konverzace nejsou rozsáhlé, dokumenty v interním systému jsou standardizované a systém dokáže částečně automaticky porovnat dokument například s konfirmací.

Dalším důležitým aspektem jsou limity. Mezi nejpoužívanější patří limity na míru tržního rizika. Vyjádřeny bývají metodou Value at Risc. Ta spočívá ve vyčíslení toho, jakou maximální ztrátu je banka ochotna nést z každé uzavřené pozice a riziko je měřeno citlivostí přepokládaného výsledku (zisk či ztráta) na změnu některého z parametrů modelu. Každý dealer je rovněž omezen seznamem protistran a typem obchodů, které může uzavírat. Tomáš Novák, vedoucí finančních trhů ČSOB, uvádí, že dealer může limity překročit jen s podpisem nadřízeného a každé překročení limitu podléhá několikastupňové kontrole – operativní v middle office a zpětné, když jedním z bodů na jednání představenstva banky bývají i překročené limity.

Myslíte, že českým bankám hrozí podvody ze strany dealerů? Dělají banky podle vašeho názoru maximum pro ochranu? Podělte se s námi o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2002 11:45, bývalý dealer

Svatá ty prostoto. Seděl jste vůbec někdy v místnosti, kde se nahrávají telefony? Dealer obvykle protelefonuje 80% času, které stráví v práci. Kdo by to podle vás měl monitorovat? A jak chcete monitorovat obchody uzavřené po mobilu? Ano, můžete používání mobilu zakázat, ale jak chcete kontrolovat dodržování tohoto zákazu? Jinak váš závěr je správný - okamžité propuštění, žaloba... myslíte ale, že půjdou sedět? Za co? Za podvod? Soud jim neprokáže, že se obohatili - tedy podle stávající definice nejde o podvod. A co tedy? Porušení zásad při správě cizího majetku? Nejsem právník, natož soudce, ale typuju 10:1, že sedět nepůjdou...jediné, co si odsedí, je vazba, která jim za pár dní skončí...

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2002 9:32, TGP

Tohle je přece klasický problém selhání systémové kontroly. Telefonní obchody by měly být zaznamenány a monitorovány, takže by dealer neměl vůbec mít možnost provést to, co popisujete. Pokud ano, tak lze udělat jen jediné - okamžité propuštění, žaloba na náhradu škody a informování trhu o tom, co je to za člověka.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services