Kde budete danit?

Kde budete danit?
Odjeli jste pracovat do zahraničí, přežili jste kulturní šok i své jazykové nedostatky? Potom už zbývá pouze promyslet, zda bude výhodnější podat daňové přiznání doma či v cizině, a vypořádat sociální a zdravotní pojištění.

Českým úřadům neuniknete. Rozhodnete-li se pracovat u cizí firmy v tamní zemi, měli byste vědět, jakým způsobem splnit své daňové povinnosti, včetně zdravotního a sociálního pojištění. Některé administrativní záležitosti je dobré vyřídit ještě před odjezdem, další vás čekají po návratu. Jestliže už nejste v tomto směru nováčky a v zahraničí jste třeba před třemi lety byli zaměstnáni, možná budete překvapeni, kolik se od té doby změnilo v souvislosti se zdaňováním příjmů ze závislé činnosti. Česká republika má s některými státy uzavřenu dohodu o zamezení dvojího zdanění a s jinými nemá a právě tato dohoda určuje, jak byste měli postupovat.

Jedeme do Evropy

Češi si nejčastěji vybírají nejbližší sousedy ze střední Evropy jako je Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko. Pár stovek kilometrů od domova není tak daleko, aby se nedalo jezdit jednou za čas domů a přiznejme si, mnohde chvíle odloučení utuží rodinné vztahy. Téměř se všemi státy Evropy uzavřela Česká republika dohodu o zamezení dvojího zdanění. Hojně se podepisovalo také v Asii, na ostatních kontinentech jen s několika státy. Platy, které dostanete během roku od zahraničního zaměstnavatele z této skupiny zemí, zdaní tento zaměstnavatel. Na vás, daňové rezidenty ČR, ovšem čeká povinnost vyrovnat se s českým finančním úřadem, správou sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnou. Co se týče daně z příjmů, současná česká právní úprava (platná od 1.ledna 2001) se striktně odkazuje na příslušnou dohodu o zamezení dvojího zdanění a všechna ostatní ustanovení upravující dvojí zdanění v zákoně o dani z příjmů byla touto novelou zrušena. Změnou oproti dřívější době je, že poplatník si již nemůže vybrat pro sebe výhodnější metodu zdanění (mohl se rozhodnout mezi metodou zápočtu a tvz. vynětí s progresí). Je proto dobré si danou dohodu sehnat, nejpohodlněji stažením z internetových stránek, a pročíst minimálně pasáže týkající se závislé činnosti. Nebojte, příliš času vás to stát nebude, protože smlouvy nejsou obsáhlé. Nechcete-li podávat v ČR daňové přiznání a probírat se zmíněnými dohodami, můžete zvolit možnost, kdy se přihlásíte na zahraniční finanční úřad a v ČR už se daněmi nemusíte zabývat. Tato možnost se zdá na první pohled jasně nejlepší, vždyť je bez práce. Jenomže porovnáte-li míru zdanění v zahraničí a u nás, výši odčitatelných položek, bude pro vás u některých států výhodnější podat přiznání doma.

Trocha exotiky

Jiný způsob vypořádání daní z příjmů vás čeká, jestliže se vydáte za prací např. do Mexika, Turecka, Libye, Alžíru nebo na Nový Zéland. S těmito, ani většinou afrických a amerických zemí, dohodu ČR neuzavřela. Bude pro vás výhodnější přihlásit se na zahraniční finanční úřad, jinak byste v podstatě danili jak tam, tak doma (základem daně v českém daňovém přiznání by byl rozdíl mezi celkovými příjmy od zahraničního zaměstnavatele a daněmi zaplacenými v cizině a tudíž by k opětovnému zdanění vždy něco zbylo). Upozorňuji, že již nelze použít starou a složitou metodu, tvz. vynětí s progresí.

  zařídit před odjezdem   co zařídit po návratu  
Daň z příjmů   nic   podat daňové přiznání
(pokud nevyřídíte v zahraničí)  
Sociální pojištění   a) povinně nic
b) při dobrovolném placení se přihlásit na OSSZ 

odhlásit se na OSSZ
(nechcete-li dále platit dobrovolné příspěvky)  

Zdravotní pojištění   prohlášení o odjezdu u své zdravotní pojišťovny   znovu se přihlásit k pojištění  

Sociální a zdravotní pojištění

O sociální pojištění se obecně starat nemusíte. Nemáte-li v ČR příjmy, nejste povinni ho platit. Dobrovolnosti se ale, jak známo, meze nekladou, a proto chcete-li nadále přispívat určitou částkou na své důchodové pojištění, stačí se před odjezdem přihlásit na OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení), kde vám přidělí variabilní symbol a sdělí číslo bankovního účtu, kam budete prostředky posílat.

Náš tip: je-li vám pod 30 let, neplaťte. Výše důchodu se totiž propočítává až z pojistného placeného později. Podle zákona o zdravotním pojištění není pojištěnec povinen platit pojistné, pokud se dlouhodobě zdržuje v cizině a je tam pojištěn nebo cestuje-li do země, se kterou má ČR uzavřenu smlouvu o poskytování péče bez přímé úhrady. Na rozdíl od sociálního pojištění však povinnost platit nezaniká automaticky. Musíte své pojišťovně předem sdělit, že opouštíte zemi.

Seznam zemí, se kterými má ČR podepsanou dohodu o dvojím zdanění, najdete zde.
O daních se více dozvíte v naší stejnojmenné sekci.

Co by pro vás bylo hlavním motivem, abyste odjeli pracovat do zahraničí? Peníze? Jazyk? Profesní zkušenosti? Jaká země by pro vás byla nejpřijatelnější a proč? Napište svůj názor!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2003 10:09

Nazdar, potřeboval bych poradit. Jsem skoro rok doma, dělal jsem v Německu kuchaře. A chtěl bych si tam udělat daňový přiznání, ale nevím koho mám kontaktovat, protože tak dobře německy neumím. Už jsem jednoho chlapíka zkoušel, ale po té co mi sdělil, že chce originál smlouvu z Německa, jsem domýšlel Waltra - podvod. Od té doby se neozval, to mluví za vše. Děkuji za radu, buď na můj mail, anebo sem. Díky. Jay Bee

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2002 7:38, Lenka M.

Seznam statu se kterymi mame dohody uzavrene je dobry, potrebovala bych ale cely text a zneni. Poradil by mi nekdo jak ho nejjednoduseji stahnout? Konkretne mi jde o Svedsko. Diky.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services