Není všechno zlato, co se třpytí

Není všechno zlato, co se třpytí
Dlouhodobé výnosy z držby zlata jsou mizivé, nicméně i v případě tohoto drahého kovu můžete při trošce štěstí zbohatnout.
Oblíbenost zlata musíme hledat především v historických souvislostech. Až do začátku minulého (tedy dvacátého) století fungovalo zlato jako legální platidlo přímo v oběhu, později bylo nahrazeno papírovými penězi, ale tyto bankovky byly neustále kryty v plné výši drahým kovem. To znamená, že v trezorech centrálních bank mělo být zlato v celkové hodnotě emitovaného oběživa. Pro tento systém bylo charakteristické také to, že byly stanoveny fixní kurzy měn a existovala volná směnitelnost dolaru za zlato. Od 70. let se cena zlata řídí výhradně nabídkou a poptávkou po tomto kovu. Nabídku tvoří zejména zlaté doly či centrální banky, které vyprodávají své zásoby, za poptávkou hledejme zejména výrobce šperků a elektrotechnický průmysl.

V současnosti existuje několik možností, jak vložit peníze do zlata. Více jich samozřejmě mají "velcí hráči", ale ani malý investor není v bezvýchodné situaci. Nejvíce slyšíme o zlatých prutech, pro malé objemy jsou vhodnější mince. Investovat můžete rovněž do cenných papírů a jiných finančních instrumentů, které jsou nějakým způsobem spojeny s hodnotou zlatého kovu. Jmenovat bychom mohli například takzvané zlaté dluhopisy, jejichž výnosnost je odvozena od ceny žlutého kovu na předem stanoveném trhu. Jinou možností je nákup akcií zlatých dolů nebo vstup na komoditní derivátovou burzu.

Dvacet let dolů

Zlaté pruty, jinak též nazývané slitky nebo cihličky, jsou vhodnější spíše pro velké instituce. Vedle poměrně vysoké hmotnosti, standardní zlatý prut má hmotnost 12,5 kg, jsou nezanedbatelné rovněž náklady spojené s držbou. Tedy poplatky za uložení do sejfu a podobně. Existuje však nabídka i pro běžné lidi. Zlaté cihly si tedy můžete nakoupit v zahraničí například u investiční banky Credit Suisse, v přepočtu za 11 572 Kč (324 USD).

Investice do zlata však z pohledu dlouhodobé výnosnosti není příliš výhodná. Od roku 1980 ceny tohoto drahého kovu na světových trzích neustále klesají. Cena zlata klesla ze svého absolutního maxima 835 USD (21. 1. 1980) na současnou úroveň okolo 292 USD. Pohyb znázorněn v tabulce a grafu.

 Rok

 Průměrná cena (USD)

 Cena (Kč)

 Změna (%) 

 1995

 384,18

 13 722

 

 1996

 387,69

 13 848

 0,9

 1997

 331,00

 11 823

 -14,6

 1998

 294,21

 10 509

 -11,1

 1999

 278,76

 9 957

 -5,2

 2000

 279,06

 9 968

 0,1

 2001

 277,90

 9 926

 -0,4

Pramen: Goldinfo (zde)

Pramen: www.kitco.com

Výjimkou v klesajícím trendu bylo období od 2. dubna loňského roku do letošního 8. února, ve kterém výnosnost činila téměř devatenáct procent. Ačkoli to byla situace spíše výjimečná, ukazuje se, že při správném načasování nákupu a prodeje se na spekulaci se zlatem vydělat dá.

Pramen: www.kitco.com

V cizině levněji

Pro člověka, který nedisponuje statisícovými či milionovými částkami, je daleko vhodnější nákup zlatých mincí. Ty bychom mohli rozdělit do dvou základních skupin. Na mince s historickou hodnotou a takzvané tezaurační, jejichž hodnota se odvozuje pouze od obsahu drahého kovu. Většina v současnosti ražených mincí se pohybuje někde uprostřed, protože jsou zpravidla raženy v omezených sériích, ale jejich hodnota koresponduje se zlatým obsahem. V České republice razí pamětní mince Česká národní banka (profil, názory) a prodává je prostřednictvím svých smluvních prodejců, zejména numismatických prodejen. Můžete si je však koupit například i na vybraných pobočkách České spořitelny (profil, názory). Zatím poslední z edice je zlatá mince zobrazující kamennou kašnu v Kutné hoře z cyklu deset století architektury. Má nominální hodnotu 2 000 korun, je z ryzího zlata a váží 6,22 gramů. Podle aktuální ceny zlata na mezinárodních trzích má obsah hodnotu 2 078 Kč (bez jakýkoliv poplatků). Česká spořitelna ji začne prodávat začátkem dubna za 3 198,80 Kč. Numismatická prodejna Vandas v Pařížské ulici v Praze (zde) tuto minci nabízí za 3 690 korun. Z toho každého pravděpodobně napadne, že rozdíly mezi jednotlivými prodejnami jsou značné zejména kvůli malé likviditě a informovanosti trhu. Důvodem poměrně vysoké ceny mincí v ČR může být i skutečnost, že prodej mincí podléhá dani z přidané hodnoty. Předmětem daně je rozdíl mezi nominální hodnotou a cenou, za kterou ji obchodník prodává. Seznam mincí emitovaných ČNB naleznete zde.

Paradoxně levněji seženete mince světové. Zde bychom mohli jmenovat jihoafrický Krugerrand, který je ražen s nominální hodnotou rovnou svému zlatému obsahu jedné trojské unce (1 oz. se rovná 31,107 gramu). Velmi známé jsou rovněž kanadské mince Maple Leaf, americké Eagle, australské Kangaroos a čínské Panda. Na internetových stránkách americké firmy Accent Rare Coins (zde) je tyto mince možné koupit od 325 do 370 USD (11 608 – 13 215 Kč). V prodejně Vandas v Praze můžete koupit Krugerrand za 12 900 Kč.

 Mince (země původu)  Cena v USA (přepočet na Kč)  Cena - prodejna Vandas (Kč)
 Krugerrand (JAR)  11 608  12 900
 Maple Leaf (Kanada)  12 501  nemají
 Eagle (USA)  12 501  13 100
 Panda (Čína)  13 216  16 000
 Kangaroos (Austrálie)  12 858  nemají
Pramen:Internetové stránky Accent Rare Coins (zde), prodejna Vandas

Investiční experti obecně nedoporučují vkládat své peníze do zlatých mincí. Podle Pavla Kohouta ze společnosti PPF je obchod výhodný především pro obchodníky s uměleckými předměty, protože si účtují obrovské provize naprosto nesrovnatelné s obchodníky s cennými papíry. A zlaté mince kvůli neustále klesajícím cenám kovu a vysokým transakčním nákladům musíme zařadit spíše k druhu investic, kde se spekuluje na růst umělecké hodnoty předmětu.

Investovali jste někdy do zlata? Byli jste úspěšní? Zkusili byste to někdy? Co si myslíte o spekulačních výnosech z drahých kovů? Podělte se s námi o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 3. 2002 20:12

To mi staci...

Zobrazit celé vlákno

+124
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 3. 2002 15:09, HermanJ

ČNB prodala zlato protože centrální banky obvykle nespekulují na růst či pokles ceny, ale zlato drží jako součást devizových rezerv. Protože náklady držby velkého množství zlata jsou velmi vysoké, ČNB změnila strukturu rezerv ve prospěch dolarů, eur a podobně.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services