ETA Hlinsko: kámen na krku První investiční

ETA Hlinsko: kámen na krku První investiční
Od krachu IPB se První investiční zmítá v řadě problémů. Stále není oficiálně vyjasněna její role ve skupině ČSOB a nemožnost aktivního působení na trhu vede ke ztrátě tržních pozic. Od počátku roku PIAS trápí i řada otazníků spojených s prodejem akcií ETA Hlinsko.

O osudech První investiční (profil, názory) a ČSOB Investu (profil, ) jsme psali minulé pondělí. Jedna z poznámek se týkala často medializované kauzy ETA Hlinsko. O co v ní vlastně šlo? První investiční (PIAS) vlastnila od roku 1993 podíl ve známém českém výrobci malých domácích spotřebičů, od roku 1996 šlo dokonce o podíl majoritní mírně nad padesát procent. Po změně legislativních pravidel v roce 1998, které omezily objem akcií jednotlivých podniků v portfoliu postkupónových fondů, nastal čas výprodejů akciových balíků - a PIAS se začala snažit o prodej akcií ETY.

Oproti jiným balíkům nebyl o ETU právě velký zájem. Ještě v roce 2000 se vedly exkluzivní jednání s italskou společností Candy, ta ale nakonec od transakce upustila (mimo jiné i kvůli špatné hospodářské situaci ETY). Žádný jiný zahraniční konkurent zájem o ETU neprojevil a PIAS tak zbývalo jediné řešení - vypsat co nejširší výběrové řízení. Jejím uspořádáním PIAS pověřila obchodníka s cennými papíry Quorum Pro, se kterým spolupracovala například na prodeji balíku akcií Biocelu Paskov, poradcem se stala firma Consilium, dceřiná společnost ČSOB. Ta v červnu 2001 navrhla orientační cenu 200 až 300 korun za akcii.

V červenci 2001 bylo zájemcům rozesláno informační memorandum a v polovině srpna měli zájemci předat indikativní nabídky. Těch se nakonec sešlo pět, z toho tři nad 270 korun za akcii. Další zájemce, firma Graddo, nabídla "cenu, která nepřevýší 400 korun za akcii". Do druhého kola byly Consiliem vybrány tři firmy s nejvyšší nabídkou, a to JET, Plastkov a LIV. Nabídka firmy Graddo byla Consiliem označena za nedostatečnou a nedůvěryhodnou.

Září 2001 bylo věnováno na due dilligence s tím, že počátkem října měli zájemci předložit závaznou nabídku. Ty byly doručeny pouze dvě. Zároveň běží spor mezi Graddo a Consiliem, zpochybňující průběh prodeje. PIAS se rozhodla dodatečně přijmout Graddo do prodejního procesu v případě, že stanoví minimální závaznou cenu vyšší než dvě dosud doručené nabídky a prokáže dostatečné finanční zdroje. To se ovšem nestalo, 25. října byla podepsána kupní smlouva s Plastkovem jako vítězem výběrového řízení - a na svět přišla další kauza, vyvolaná řadou ostrých prohlášení firmy Graddo.

Lze najít pravdu?

Tolik tedy stručná a ověřitelná fakta kauzy PIAS-ETA. Vedle toho je zde ovšem i řada otázek.

  • Proč je veřejný obrázek celé kauzy tak jednostranný v neprospěch PIAS? Jde o jednoznačné selhání komunikace PIAS, která se v posledním roce a půl snaží být spíše neviditelná. Po třech měsících propírání v médiích se PIAS rozhodla zveřejnit některé dokumenty týkající se prodeje ETA - ale učinila tak až ve chvíli, kdy pštrosí strategie nevyšla. Takový postup musel nutně vyvolávat řadu otázek.
  • Prodej prošetřuje na základě podezření z porušení odborné péče Komise pro cenné papíry. Toto šetření prý probíhá i na základě podnětu PIAS, ovšem neobvyklý únik informací z KCP (mimochodem podobný úniku informací o KTP Quantum) naznačuje nespokojenost Komise s touto transakcí. Uvidíme, jaký bude výsledek šetření.
  • Základem celé kauzy je tvrzení, že PIAS prodala akcie firmě Plastkov, která nabídla čtyřikrát méně než firma Graddo. Podle vyjádření PIAS ovšem Graddo nikdy nepodalo závaznou nabídku s touto čtyřnásobnou cenou. Součástí šetření KCP bude bezpochyby i to, zdali bylo možno nabídku firmy Graddo považovat za závaznou či nikoliv, tak jak tvrdí PIAS, Quorum Pro a Consilium.
  • Consilium také zpochybňovalo schopnost firmy Graddo dostát svým závazkům. Možná se není co divit, pokud Graddo jako zdroj financování transakce mimo jiné uvedla, že "předseda představenstva a majoritní vlastník firmy Graddo a.s. dr. Alexander Cach, PhD. se bude podílet částkou do 100 milionů korun ze svých osobních finančních zdrojů, které získal na základě svého desetiletého úspěšného podnikání jako fyzická osoba v rámci platného právního rámce a finančních předpisů a které řádně zdanil."
  • Často se debatuje také o tom, že Consiliem původně odhadovaná cena činila 200 až 300 korun za akcii, zatímco Plastkov nabídl a zaplatil pouze 100,10 korun za akcii. Původní odhad vycházel z hospodářských výsledků roku 2000, ovšem v roce 2001 došlo k výraznému zhoršení hospodaření firmy ETA, která místo obvyklé několikamiliónové ztráty za loňský rok očekává ztrátu 439 milionů. Manažeři firmy z této ztráty viní PIAS jako majoritního akcionáře, v tom případě se ale nabízí otázka - proč tedy setrvávali na svých místech? Na hospodářském výsledku loňského roku se navíc nepochybně podepsaly i nízké marže, stále stlačované asijskou konkurencí, a ztráty z devizových operací. Vzhledem k problematické finanční situaci ETY je asi lepší, že PIAS výběrové řízení nezrušila, neboť za pár měsíců by možná nebylo co prodávat - a podílníci fondů PIAS by tak přišli zkrátka. Z tohoto pohledu se přijetí nižší ceny jeví jako pochopitelná snaha o omezení rizika pro investiční společnost a její fondy.
  • A perlička na závěr: Graddo projevila zájem i o další společnosti, jež PIAS vyprodávala z portfolia svých fondů. Vedle ETY se tak snažila získat akcie firem Kablo Elektro, ŽĎAS či LET Kunovice…

Kde je tedy pravda? Mediální neobratnost a neochota komunikovat, stejně jako z minulosti pošramocená pověst První investiční dlouho nahrávala kritikům transakce. Ale je to tak? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2002 15:28

V PIAS je možné i nemožné. Pochopitelně v neprospěch podílníků. Viz např. kauza nedostatečných oprávek k fondy PIAS vlastněným obligacím Adamovské strojírny a skokovitému poklesu vlastních jmění po vyhlášení konkurzu - viz Hosp. noviny 6.3.02. Prostě porušení § 4, odst. 3 vyhl. 207/1998 Sb.... a co na tohle Komise? To by se do PIAS zkrátka musela nastěhovat. A kdo ví, co se ještě pod bedlivým okem ČSOB z PIAS vykulí za prohřešky.

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 3. 2002 13:36, TGP

Je pravda, že stará PIAS právě dobrou pověst neměla. Ale myslím, že od té doby, co je pod dozorem ČSOB, si už toho tolik nemůže dovolit. Uvidíme ovšem, co se stane při plánované fúzi PIAS, OB Investu a Patrie (i když to spojení s Patrií moc nechápu...).

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services