Fondy: jen výš a dál

Tomáš Prouza | 11. 3. 2002
Fondy: jen výš a dál
Zatímco ještě loni na podzim fondy stíhala jedna špatná zpráva za druhou, od přelomu roku je vše jinak. I první březnový týden se nesl ve znamení optimismu - a rychlého růstu akciových trhů.

Stačí se podívat na tabulku výkonnosti jednotlivých kategorií fondů a vaše srdce bezpochyby zaplesá. Vždyť akciové fondy za minulý týden zhodnotily o 3,5 procenta, stejně jako fondy fondů, fondy smíšené si pak v průměru připsaly 1,8 procenta. Za uplynulých 30 dní si akciové fondy k dobru připsaly 4,6 procenta a pokud by tento růst ještě chvíli vydržel, dočkaly by se jistě i většího přílivu peněz.

Jak vidíte v tabulce prodejů kategorií fondů, nejvíce peněz stále plyne do fondů peněžního trhu a do fondů dluhopisových. Měřeno čistými prodeji, tedy saldem mezi vloženými a vybranými penězi, získaly tyto dvě kategorie 466 milionů korun. Ze smíšených fondů odteklo 113 milionů korun, zatímco akciové fondy získaly necelých 11 milionů a fondy fondů necelé tři miliony. Ovšem není pochyb o tom, že v okamžiku, kdy akciové fondy začnou vykazovat výnosy přesahující 15-20 procent, vykáží několikanásobně vyšší prodeje.

Co říkají čísla?

Nejvyšší týdenní výkonnost minulý týden vykázal technologický fond Akro Eurotech (profil, názory), a to plných 5,7 procenta. Více než pět procent investorům přinesly také Sporotrend (profil, názory), ŽB-akciový (profil, názory) a ČSOB evropský akciový (profil, názory). I dalších šest fondů z první desítky dokázalo překonat čtyřprocentní výnos. Zajímavé je, že v první desítce jsou i dva ze tří českých fondů fondů - IKS fond fondů (profil, názory) a Globaltrend (profil, názory), zatímco nejstarší z nich, fond fondů První investiční (profil, názory) se do top ten nedostal.

V tabulce fondů s nejnižší týdenní výkonností dominují fondy dluhopisové, i když na prvním místě je akciový Akro Svět (profil, názory) a na sedmém místě další akciový fond - farmacie a biotechnologie ČP Investu (profil, názory, koupit). Mimochodem, pětice nových fondů ČP Investu (profil, názory) minulý týden dovršila tři měsíce existence, takže se nezapomeňte podívat na jejich výsledky v našich žebříčcích.

Za pozornost jistě stojí i přehled změn postavení jednotlivých investičních společností. Minulý týden si ostatně jako téměř vždy nejvíce polepšily ISČS (profil, názory) a IKS KB (profil, názory), jimž majetek pod správou vzrostl o 355, respektive 231 milionů korun. Naopak pohoršily si především Citicorp (profil, názory) a ČSOB Invest (ISOBI). Podíváme-li se na uplynulý měsíc, vidíme, že nejvíce rostl majetek pod správou ISČS a IKS (1,2 a 0,9 miliardy korun). Na třetím místě se umístil ČSOB Invest (ISOBI) a na čtvrtém ŽB-Trust (profil, názory). Třetí místo ČSOB Investu je poměrně zajímavé, protože nikdy nešlo o příliš dynamickou a úspěšnou investiční společnost. Její letošní úspěch ovšem stojí na jediném fondu, ČSOB Výnosový (profil, názory), který je určen pro korporátní klientelu banky. Klesající křivka prodejů ovšem napovídá, že se potenciál tohoto fondu vyčerpal a nepřijde-li ČSOB Invest s něčím dalším, čelní místa tabulek opět brzy opustí.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Objem majetku ve správě jednotlivých investičních společností a nárůsty a poklesy za minulý týden, měsíc a rok

Myslíte, že akciové fondy porostou dál? Jakou výkonnost budou muset mít, aby přilákaly větší objem investic? Podělte se s námi o své názory!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services