Vezměte od bank maximum

Vezměte od bank maximum
Úrokové sazby, které banky nabízejí vkladatelům, nejsou žádné terno. Pokud však i vy svěřujete nejraději úspory peněžním domům, vyberte si. Jednotlivé produkty se z hlediska výnosu i likvidity značně liší, dominuje Oranžové konto.
Když vstoupila ING Bank (profil, názory) na retailový trh s Oranžovým kontem (profil, názory), měl to být velký boom. Na poměry českých bank nezvykle vysoká úroková sazba 4,2 procenta, žádné poplatky a žádná výpovědní lhůta. Jediné podmínky, musíte mít běžný účet a být starší osmnácti let. Více v článku Pozor, jde si pro vás pomeranč.

Óda na pomeranče

Po čtyřech měsících klesla úroková sazba na 3,5 procenta, což po zdanění dává čistý výnos těsně pod třemi procenty. Manažerka projektu Monika Pouzarová to zdůvodňuje poklesem Repo sazby České národní banky (profil, názory) o jedno procento na současných 4,25. Nicméně i stávající výnos je z pohledu vkladatele to nejlepší, co na českém trhu bankovních spořících vkladů může dostat. Vystihuje to silně ofenzivní strategii (psali jsme o ní zde) při vstupu ING na retailový trh. Ostatně, co jiného, než snaha přetáhnout klienty jiných bank, by nizozemskou společnost mohlo vést k tak vysoké sazbě. Otázkou je, jak dlouho současný stav vydrží. Monika Pouzarová nepředpokládá další pohyb sazeb v tomto roce, nicméně nevylučuje změnu, pokud ČNB opět sníží výrazně sazby.

Když společnost uváděla Oranžové konto v říjnu loňského roku, stanovila si dva cíle. Jednak získat do konce roku 2001 deset tisíc klientů, za druhé mít jich do konce letošního roku sto tisíc. K 20. únoru si podle zpráv ING o konto zažádalo 5 867 klientů, kteří uložili téměř jednu miliardu korun. Na korunových vkladech v bankách je uloženo v současné době více než 830 miliard, z toho téměř jedna polovina na termínovaných účtech a vkladních knížkách. Z toho vyplývá, že rozhodně existuje potenciál pro splnění druhého cíle. Jen tempo, s jakým k tomu bude docházet, je spíše ve hvězdách.

Z bank nejvíc, na inflaci málo

První retailový produkt ING Bank můžeme zařadit do kategorie spořících účtů bez výpovědní lhůty. V této skupině dává klientům jasně největší výnos, za ním následují Raiffeisenbank (profil, názory) s Efekt kontem (3,30 %, ovšem jen pro vklady nad půl milionu), Spořící účet ČSOB (profil, názory) (3,15 % pro vklady nad milion korun) a S – konto u HVB Bank (profil, názory) s tříprocentním ročním výnosem. Ovšem profit je ve všech třech případech zkreslen ještě o poplatky.

Konto v barvě pomeranče se může směle poměřovat i s krátkodobými termínovanými vklady. Z hlediska výnosu se mu vyrovná týdenní termínovaný vklad u Raiffeisenbank, ovšem jen pokud vložíte více jak milion korun. Přibližují se Union banka (profil, názory) s termínovaným vkladem nad půl milionu korun, který je úročen 3,45 procenty a Termínovaný účet Komerční banky (profil, názory) (vklad nad jeden milion korun má sazbu 3,26 procenta). Rozdíl nastane při posuzování likvidity. Zatímco ING Bank vyplatí peníze na požádání, ostatní peněžní domy po uplynutí týdenní výpovědní lhůty nebo určitou nezanedbatelnou srážkou. Tabulky, které detailně srovnávají jednotlivé bankovní spořící a vkladové produkty, naleznete zde.

Ačkoli oranžový spořící účet nabízí největší relativní zhodnocení, a to včetně jakýchkoli poplatků jiných bank, které výnos skrytě snižují, na inflaci to nestačí. Míra inflace činila za minulý rok 4,7 procenta a toho vyplývá, že jakýkoli vklad se reálně znehodnocuje. Proto pokud mluvíme nejvyšším výnosu, myslíme vlastně nejnižší ztrátu.

Srovnání výnosu jakéhokoli bankovního vkladu, tedy i Oranžového konta, s výkonností podílových fondů peněžního trhu vychází přesně opačně. Fondy jsou prostě výnosnější, ale zhodnocení vašich peněz není garantováno. Může se stát, že naopak ztratíte, i když právě u tohoto druhu fondů to není příliš pravděpodobné. Fondům rovněž napomáhá, že případné výnosy nepodléhají dani z příjmu (pokud držíte podílové listy déle než půl roku), na druhou stranu bankovní vklady jsou pojištěny, podílové listy nikoliv. Více o podílových fondech se dozvíte v naší stejnojmenné sekci.

 Fond  Roční výnos (%)
 IKS peněžní trh  4,82
 ŽB - Sporokonto  4,43
 Union peněžní trh  4,08
 ČSOB český peněžní trh  3,73
 ISČS Sporoinvest  3,69
 ISČS Merkur  3,64

 Citicorp OPF peněžního trhu

 3,5
 1. IN fond peněžního trhu  3,35
 Oranžové konto  2,95*
* Počítáme čistý výnos po zdanění

Máte uloženy své peníze v bance? Co říkáte na Oranžové konto? Uvažujete o jeho založení? Podělte se s námi o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2002 16:28, Baronlempl

Proč se neobrátíte na mne, můj mail je Vám pro prvotní kontakt k dispozici. S jistotou Vám sdělím (po seznámení se situací), kam nikdy peníze nedávat a podle objemu a vašich představ sestavíme společně Váš individuální finanční plán, který se každý rok upřesňuje. Zda se jím budete řídit, je Vaše věc.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2002 8:34

mate pravdu, lepsi nez dratem oka je skoro vsechno.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání Oranžového konta s konkurencí

25. 2. 2002 | Jan Heřman

Jdeme si pro tebe, český kliente

11. 12. 2001 | Petr Vykoukal

Jdeme si pro tebe, český kliente

Většina zahraničních bank, které přišly na český trh začátkem devadesátých let, se zpočátku soustředila na podnikovou klientelu. Čas však změnil českého klienta a tím i jeho atraktivitu... celý článek

Pozor, jde po vás pomeranč!

17. 10. 2001 | Petr Vykoukal

Pozor, jde po vás pomeranč!

Nová oranžová strategie nizozemské banky ING by jí měla pomoci proniknout na český retailový bankovní trh. Její spořící Oranžové konto může svými parametry (bez výpovědní lhůty, bez... celý článek

Partners Financial Services