Smíšené fondy místo Sporoplánů

Smíšené fondy místo Sporoplánů
Prodávat jasně profilované produkty a klientovi je podle investičního apetitu namíchat do balíčku, byla ještě loni v létě strategie Investiční společnosti České spořitelny. Nyní je všechno jinak.

Smíšené fondy Sporomix 3 (profil, názory) a Sporomix 5 (profil, názory), bývalé fondy 2. OPF a Všeobecný, mají být vedle tradičního Sporoinvestu (profil, názory) a zánovního Trenbondu (profil, názory) hlavním lákadlem pro investory. "Sporomix 3 se stane prvním ze skupiny několika smíšených fondů, které bude možno prodávat jednoduše, jako velmi "čitelné" i klientům, kteří chtějí investované peníze uložit na delší dobu několika let," stojí psáno v posledním čísle Zpravodaje ISČS.

Sporomixy mají zkrátka pomoci přesunout klienty ze Sporoinvestu směrem k dalším investičním horizontům. Jejich úkol je tedy naprosto totožný, jako loňských Sporoplánů.

Chytré ale složité

Připomeňme, co jsou Sporoplány: Umožňují investování do pěti základních kombinací tří vybraných fondů ISČS. Klient může na přepážkách České spořitelny vyplnit jednoduchý písemný test, který mu doporučí nejvhodnější z pěti základních variant Sporoplánu, a to v závislosti na délce investice a ochotě podstupovat rizika kolísání kurzů. Každá z pěti variant (od konzervativní až po dynamickou) je kombinací akciového Globaltrendu FF (profil, názory), dluhopisového Sporobondu (profil, názory) a Sporoinvestu (profil, názory). Minimální výše úložky činí tisíc korun měsíčně. Je možné zvolit i zajišťovací fázi, kdy je před koncem dohodnuté doby investování postupně převáděn akciový podíl v Globaltrendu do stabilnějšího Sporoinvestu. Všechny potřebné smlouvy s jednotlivými fondy podepisuje klient najednou a může je kdykoliv změnit, případně podíl v některém z fondů odprodat. Tolik teorie. Psali jsme o ní například v článku Léto ve znamení balíčků.

Praxe ale byla jiná. Prodejci na pobočkách nepřijali Sporoplán za svůj a raději dál prodávali Sporoinvest, případně dynamičtějším investorům Sporobond. S velkou odezvou se Sporoplán nesetkal ani u klientů. Ti vyplnění dotazníku často odmítají v domnění, že se před bankéřem znemožní svou neznalostí odpovědí otázek o investování. (To pro mě není, já tomu nerozumím). Smutným výsledkem je, že při letním testu v centru Prahy sice pobočky v informovanosti obstály, v praxi se ale prodalo na všech pobočkách České spořitelny za půl roku jen několik stovek balíčků, zatímco byznysplán ISČS počítal s podstatně vyššími čísly.

Vlastně jde o to samé

Sporomixy, kterých bude v budoucnu více než dva, jsou vlastně variací na stejné téma. Člověk ale nemusí vyplňovat žádný test, zjišťovat, jaký je typ investora či se nechat okouzlovat možností v průběhu investování investiční strategii měnit. To jsou prostě pro průměrného klienta spořitelny, který ISČS živí, moc složité termíny. Sporomixy mu prodají jednodušeji to samé, stačí odpovědět jen na jedinou otázku: "Za jak dlouho budete peníze potřebovat?" Čísla v názvech nových smíšených fondů totiž znamenají doporučený investiční horizont. Sporomix 3 má v portfoliu mít 20 až 40 procent akcií, Sporomix 5 40 až 60 procent.

Šéf investičního procesu ISČS Martin Burda je pro letošek "akciově optimistický", předpokládá růst trhů o 11 – 13 procent a proto drží zastoupení akcií na horní hranici interního limitu. Fondy se budou půl roku prodávat bez vstupního poplatku. Počátkem podzimu by ale měly stoupnout na 1,75 procenta. Na stejná procenta stanovila ISČS manažerský poplatek za správu fondu. Převážná část akciového portfolia je zainvestována v akciích zemí EU, menší část je kromě českých tvořena také polskými a maďarskými akciemi. Výrazný úrokový diferenciál znamená, že část obligačního portfolia je rovněž přesunuta do těchto zemí, kde Martin Burda očekává výraznější zhodnocení než na českém trhu.

Dvojice smíšených fondů je logickým pokračováním úspěšné řady fondů Sporoinvest, Sporobond, Trendbond. Na rozdíl od akciových fondů a balíčků Sporoplán mají šanci oslovit průměrného klienta České spořitelny. V případě jejich úspěchu pravděpodobně spořitelna s fondy Mix 3 a 5 neskončí, ale naopak bude řadu smíšených fondů dále rozšiřovat.

Připomeňme, že na novou investiční strategii stále čekají fondy Český (profil, názory) a Výnosový (profil, názory), které mají zatím 90 procent portfolia zainvestováno do likvidních tuzemských dluhopisů a pokladničních poukázek. ISČS si každopádně zaslouží poklonu za názvy fondů. Pokud budou fondy úspěšné, nepochybně podobné značení začnou používat i další. Je to stejné, jako když Paegas v roce 1999 místo nic neříkajících názvů Aktiv, Diamant a podobně přešel na označování podle počtu volných minut – 60, 120, 300 atd. Proč by se za rok nemohl některý z fondů jmenovat například 2 Dluhopisový nebo 7 Akciový?

Jsou vám Sporomixy sympatické? Stojí za to do nich investovat? Co od nich očekáváte? Najdou k nim klienti spořitelny cestu? Napište co si o novinkách ISČS myslíte!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2002 17:17, TGP

Když už jsme u těch sporoplánů, tak něco podobného nabízí i Commercial Union - Spořící životní plán...

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 2. 2002 13:07, Simona K.

Jenomže si vemte, jak ta kampaň vypadala. Felix byl jasný - pro vnučky, pro babičky... Tady byli poskládaní sloni z tisícovek. Co to mělo říct masám, nevím...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

7. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

Investičnímu procesu v Investiční společnosti České spořitelny šéfuje Martin Burda - věkem i funkčně – nejmladší náměstek. Do ISČS přišel třicetiletý Burda teprve před dvěma měsíci.... celý článek

Kupónové fondy: ještě je čas

22. 8. 2001 | Stanislav Volek

Kupónové fondy: ještě je čas

Snad jen stavební spoření má lepší poměr mezi rizikem a výnosem než otevírané investiční a podílové fondy.

Léto ve znamení balíčků

21. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

Léto ve znamení balíčků

Trend letošního léta je jasný – balíček sestavený z vlastních fondů, a to podle ochoty jednotlivých klientů podstupovat riziko. IKS prodává Felixe, SIS začala v červenci nabízet Sporoplán... celý článek

Sporotrend získá novou tvář

25. 10. 2000 | Tomáš Skřivánek | 2 komentáře

Sporotrend získá novou tvář

Změna investiční strategie čeká v nejbližších měsících akciový Sporotrend Spořitelní investiční společnosti. Místo zaměření na české a západoevropské akcie bude zanedlouho fondem středoevropským.... celý článek

Spořitelní investiční vyrazila do zahraničí

4. 9. 2000 | Tomáš Skřivánek

Spořitelní investiční vyrazila do zahraničí

Fondy zaměřené výhradně na zahraniční trhy uvedla v pondělí 4. září na trh Spořitelní investiční společnost. Eurotrend se zaměřuje na nejbonitnější evropské akcie, Globaltrend FF je... celý článek

Partners Financial Services