Zamyšlení Emila Dočkala

Emil Dočkal | 16. 1. 2002 | 1 komentář
Zamyšlení Emila Dočkala
Řekneme-li ekonomika, vybaví se většině lidí nepříjemnosti okolo daní a účetnictví. Intelektuálnější menšině v uších zazní HDP, monetární politika, fiskál, OECD a celá řada důstojných - protože v minulosti zavržených - pojmů.
Přidáme-li prestižní osobnosti, Adamem Smithem počínaje a Alanem Greenspanem konče, stojíme najednou, alespoň si to mnozí myslí, mezi "vyvolenými" a těmi "tam dole". Skutečná ekonomie však není ani o daních, ani o účetnictví (které, mimochodem, čekají v roce 2002 velké změny), ani o anglických slovíčkách a dokonce ani o V.I.P. Zabývá se nejrůznějšími, veskrze praktickými tématy, které souvisí s péčí a trvalým zlepšováním podmínek života na zemi. Usiluje o pochopení a vysvětlení toho, jak se chovají občané, domácnosti, výrobní podniky, firmy a vlády v neustále se měnících životních podmínkách. Pokouší se najít odpovědi na tisíc a jednu otázku každodenního života.

Proč jsou někteří lidé bohatí a jiní chudí? Proč na jaře 2000 splaskla bublina dotcomů a nadhodnocených technologických akcií? Proč se vůbec nafoukla? Proč přes všechny svízele roste ve světě obliba kolektivního investování a převážná většina Američanů ukládá část svých úspor do akcií a podílových listů a my ne? Proč dramatizujeme případ zloděje v krámu, ale akceptujeme vysvětlení "co po mně chcete, vždyť já tam byl jenom generálním ředitelem", které dnes tak často slýcháváme v souvislosti s hrubými přehmaty, kdy se ztrácely - dnes tolik potřebné - miliardy?

Před několika málo lety stačilo porovnat výši úroků v jednotlivých bankách a uložit peníze na termínovaný vklad. Každý kdo věděl, že 14 procent je více než 13 procent už byl ekonom. Dnes to nestačí. A protože vklady nic nevynáší, myslet bolí, jak říkával T.G.Masaryk a peněz je stále dost, utrácíme. Je to ta nejsnazší cesta při rozhodování co s penězi; ostatně daleko rozumnější než spořit a tratit. Jenže, co až nebude utrácet z čeho, statistici zaznamenali ve třetím čtvrtletí roku 2001 pokles úspor z 9,6% na 5,8%? Co s penězi - očekáváme 7 až 8 procentní růst mezd - tak zní správná otázka pro rok 2002?

Nedávno se strhl velký povyk okolo silné koruny, prý zahubí exportéry. Více než silná koruna by nás však měly v roce 2002 trápit nefunkčnost a nepochopení kapitálových trhů, nepodařené privatizace a s nimi spojené zmanipulované ekonomické analýzy. Pomohly možná několika jednotlivcům k tučným prebendám, ale domácí ekonomice většinou ublížily. Devadesátá léta jsou pryč a s nimi i ekonomika typu "co Čech, to ekonom". Nové časy chápou lépe, díky bohu, mladí lidé, starší "kampeličkáři" stále sází na "pevnost postojů a charakterů" - do ulic, stávkovat, tu za vyhozené peníze v pochybných investicích, tu za mzdy a výhody!

Aby investiční společnosti a jimi spravované otevřené podílové fondy, penzijní fondy, pojišťovny, hypoteční banky a další finanční instituce mohly vůbec fungovat a plnit svou základní funkci - starat se o naše peníze! - musí především fungovat kapitálové a akciové trhy. A potřebují je samozřejmě i drobní investoři. Pokud dlouhodobě nefungují ekonomiky stagnují. Do nekonečna totiž nemůžeme pořád utrácet, majetek se musí i smysluplně zvětšovat, rodiny musí být zámožnější a ne pouze vybavenější. V roce 2002 určitě dojde k celosvětovému hospodářskému oživení a je v tuto chvíli jedno, kdy přesně to bude, jistě čím dříve, tím lépe. Důležitější je abychom byli připraveni a mohli peníze dobře investovat (uložit), například do kvalitních akcií, které - až budeme potřebovat hotové peníze - opět s výnosem prodáme. Je to daleko efektivnější způsob využití peněz, než překotné nákupy, které sice zlepší a zpříjemní naše prostředí, ale většinou nejsou tak účinné jako cílevědomé investování. Nevíme kam investovat? Možná to ví Bill Gates: "Prvních deset let XXI. století bude digitální dekádou." Doma bude heslem první dekády kvalitní investování, začněme tedy už v roce 2002!

Tento a mnoho dalších článků autora si můžete přečíst v sekci české akcie, kterou pro vás Emil Dočkal připravuje.

Dojde letos k oživení? Kdy a kde? Jaký to bude mít dopad na Českou republiku a vaše peníze? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services