Neplač pro mne, Argentino…

Neplač pro mne, Argentino…
Argentina se definitivně přihlásila k platební neschopnosti, když oznámila, že nezaplatila splatnou částku 28 miliónů dolarů u jednoho ze svých dluhopisů denominovaných v italských lirách.

Argentina jednoduše neustála především expansivní úvěrovou politiku tamních vlád. Celkový dluh Argentiny činí 141 miliard dolarů a vyhlášení platební neschopnosti této země je tak největším státním bankrotem ve světové historii. Vzápětí poté prohlásil ministr ekonomiky Jorge Remes Lenicov: "Je to zlé, ale nemůžeme jinak. Devalvujeme. Zkolabovali jsme. Argentina zkrachovala."

Plán na záchranu argentinské ekonomiky – dle agentury AP:

MĚNA:

1. Opuštění vazby pesa na americký dolar v kursu 1:1

2. Devalvace pesa o 29 %

3. Stanovení pevného kursu (1,40 USD) pro obchodní výměnu

4. Souběžné zavedení plovoucího směnného kursu

DLUHY:

1. Úvěry do 100 tis. USD budou převedeny na peso v kursu 1:1

2. Ostatní úvěry zůstávají v amerických dolarech
3. Bankám byla přislíbena úhrada ztrát z nedobytných úvěrů

ÚSPORY:


1. Veškeré vklady v bankách jsou zmrazeny

2. Stát si vyhrazuje dvouleté právo na jejich použití



Při svých rozhovorech s investory se často podivuji, jak vzdáleně tuto krizi vnímají. Napadlo mne. Dovede si vůbec občan České republiky představit osobní dopady, které má tato krize na obyvatele tak vzdáleného koutu světa?

Je to jednoduché, prostě ráno vstanete a jdete do práce. U brány vašeho podniku však zjistíte, že firma zbankrotovala a vy jste se stal dalším příslušníkem téměř dvacetiprocentní armády nezaměstnaných. Vracíte se tedy smutně domů. Cestou se zastavíte v bance, kde je vám suše sděleno, že veškeré vaše úspory byly zmrazeny a vy si můžete pouze vyzvednout vládou taxativně stanovený týdenní limit ve výši 250 amerických dolarů. Vaše těžce vydělané peníze si prostě půjčili státní úředníci.

Již notně rozladěn studujete v novinách index Merval a dlouhodobé propady vašich akcií na argentinské burze cenných papírů, když vás upoutá informace o státním zásahu v soukromých penzijních fondech. Vládním nařízením byla stažena veškerá disponibilní hotovost shromážděná ve vašem penzijním fondu a vyměněna za tržně takřka bezcenné dlouhodobé vládní dluhopisy. Jistota klidného stáří mizí před očima. K tomu všemu přidejte asi třicetiprocentní devalvaci a prudký růst cen zboží v obchodech. Pokud vás i tato vize ponechá zcela klidným, máte právo nárokovat si označení flegmatik.

"No a co. Z Argentiny znám stejně jenom Maradonu", řeknou si mnozí a otočí na další stránku novin, která se zabývá domácí ekonomikou. Tam stojí: "Státní dluh České republiky se v roce 2001 zvýšil ze 289,3 miliardy korun na konci roku 2000 na 345,1 miliardy korun na konci roku 2001. Jeho podíl na hrubém domácím produktu se tak zvýšil ze 14,8 procenta na 16,2 procenta." Meziroční tempo růstu zadlužení naší země tedy činí téměř 20 procent.

Co byste udělali, kdyby popsaná situace v České republice nastala? Šli byste rabovat obchody? Křičeli byste před Strakovou akademií, nebo před Hradem? Podělte se s ostatními o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 1. 2002 18:11, Katerinka

To Modrý klokan(nebo co to je)

Škoda, že internet umožňuje psát komentáře přes hranice i moře. Jinak by bylo fajn, kdyby si lidé vám podobní zajistili letenku, pas a odjeli tam, kde jim budelíp.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 1. 2002 18:30

Trestuhodné přehánení ! Naše závazky jsou podloženy prací dělnické třídy,
za námi stojí neporazitelný Sovětský svaz a celá RVHP a dovede si někdo
představit, že by mohli zkrachovat - jen blázen !

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services