Co nás čeká v lednu?

Aleš Vávra | 8. 1. 2002
Co nás čeká v lednu?
V USA budou zveřejněna pravidelná makro data, na konci měsíce se bude konat pravidelná schůzka Federálního výboru pro operace na otevřeném trhu a především bude docházet k zveřejňování hospodářských výsledků za poslední čtvrtletí.

NAPM index

Poslední zpráva ISM dříve známa jako NAPM (Národní asociace nákupního managementu) hovoří o tom, že prosincový index vzrostl na hodnotu 48,2. Je-li index pod hodnotou 50, značí to hospodářskou recesi. ISM index je již sedmnáct měsíců v radě v kontrakci, přičemž tak dlouhá série byla překonána pouze jednou, a to v období 1981-83, kdy trvala devatenáct měsíců.
Podíváme-li se detailně na strukturu indexu, zjistíme, že některé sub indexy se již za prosinec dostaly nad magickou hranici 50. Byl to index nových objednávek, který poskočil na 54,9, a index produktivity, který se dostal na hodnotu 50,6. Import jemně vzrostl a zásoby poklesly, avšak nepatrně.
Většina ISM indexů tedy prozatím směřuje správným směrem a vypadá to, že lednová zpráva by mohla překročit hodnotu recese, což bude mít jistě pozitivní dopad na kapitálový trh.

Nezaměstnanost

Prosincová nezaměstnanost poskočila o 0,1 procenta na 5,8 procenta a de facto tak potvrdila nárůst, o kterém již informoval prosincový ISM index nezaměstnanosti. Průměrné hodinové výdělky vzrostly i přes růst nezaměstnanosti, ale stále nevytváří inflační hrozbu. Obecně platí, že nezaměstnanost patří k ukazatelům, které reagují se zpožděním na reálný ekonomický vývoj, takže jednoznačný obrat v nejbližší době nelze očekávat.

Spotřeba

V poslední zprávě o spotřebitelské důvěře jsme mohli sledovat, že index sledující budoucí vývoj poskočil z listopadové hodnoty na 91,5. Index přítomnosti se téměř nezměnil, přičemž 17 procent dotázaných vidí současnou ekonomickou situaci dobře a 21,7 procenta ji vidí špatně. (Počet respondentů je vždy pět tisíc amerických domácností.)
Spotřebitelská důvěra vzrostla o osm bodů na hodnotu 93,7 a překvapila tak analytiky, kteří očekávali hodnotu kolem 82,7 bodů. Tento dramatický vzestup byl vůbec první růst od června minulého roku 2001.
Vezmeme-li v úvahu, že nálada spotřebitelů byla pozitivní a půjčky jsou levnější (díky poklesu úroků) a navíc cena energií klesla (letošní zima není tak dramatická jako minulá), tak by maloobchodní prosincové tržby (budou zveřejněny 15. ledna) měly být pozitivní.

Zboží dlouhodobé spotřeby

Co se týká objednávek za zboží dlouhodobé spotřeby (budou zveřejněny 29. ledna), ty budou asi za prosinec stejně jako v listopadu ovlivněny poklesem poptávky po zboží pro ozbrojené síly a leteckou dopravu, ale např. v případě polovodičů a počítačového vybavení lze očekávat navázání na listopadový růst. FED.
V současné chvíli je ještě předčasné hovořit o tom, jak se FED zachová 29. ledna, ale pakliže nezklamou data maloobchodních tržeb či objednávek dlouhodobé spotřeby a cenové indexy budou stále pod kontrolou (což předpokládám hlavně kvůli stabilní ceně energií), mohl by FED změnit svůj postoj z "easy bias" na "neutral" a de facto by tak dal trhu signál, že už konečně vidí světlo na konci tunelu.

Hospodářské výsledky

V průběhu ledna budou také zveřejňovány hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí. Dá se předpokládat, že i přestože mohou být v některých případech špatné, osobně si myslím, že trh po sérii předchozích varování nemůže nějak zásadně negativisticky nepřekvapit. Vezme-li v úvahu prohlášení klíčových představitelů některých firem, kteří patří ve svém oboru k tomu nejlepšímu, lze naopak spíše očekávat obrat z nejhoršího. Např. výkonný ředitel společnosti Oracle, Larry Ellison prohlásil, že oživení růstu zisku firma očekává až během fiskálního čtvrtého čtvrtletí, a dodal, že sektor se dostal již na své dno, situace se pomalu stabilizuje a jsou vidět první známky mírného zlepšení. Nebo John Chambers, prezident a výkonný ředitel společnosti Cisco Systems, k posledním výsledkům řekl, že šlo o solidní čtvrtletí s pokračujícím vývojem, růstem tržeb oproti minulému čtvrtletí. Samozřejmě, že tento stav budeme pozorovat spíše u jednotlivých firem, ale i tak naznačuje jisté zlepšení.

I nadále bude existovat dost firem, které budou muset dál zefektivňovat svůj byznys a hledat další úspory. Mezi takové firmy budou patřit především společnosti dodávající produkty a služby telekomunikačním firmám.

Závěr

Ať FED sníží sazby nebo ne, během ledna nás nečekají žádná katastrofická makro data, spíše naopak. Stejně tomu tak bude u hospodářských výsledků, které nás mohou jen pozitivně překvapit. Také tzv. lednový efekt sehraje svou roli při růstu akciového trhu. Z pravidla je nálada v lednu na trzích vždy optimističtější a investoři nakupují akcie do svých portfolií, které před koncem roku vyprodávali (například z důvodu optimalizování svých daňových výdajů). Během ledna tedy osobně očekávám spíše růst nebo stagnaci, rozhodně neočekávám žádné dramatické poklesy vyvolané negativními zprávami.

Co čekáte od prvního měsíce roku vy? Budete měnit strukturu osobního portfolia? jak velký bude lednový efekt? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services