Vánoční koledy

S koledníky se dnes setkáte jen málokde, přesto koledy patří neodmyslitelně k tradici Vánoc. Zazpívejte si na Štědrý den některou z tradičních koled.

Koledy byly a jsou jednou z nejrozšířenějších vánočních kratochvil. Kolední obchůzky měly přinést štěstí a blahobyt do každého stavení. První koledníci se objevovaly již na sv. Mikuláše, na koledu se chodilo dále o Štědrém dnu, na svátek sv. Štěpána, na Nový rok a na Tři krále.

Vánoční písně se zpívají po celém světě. Asi nejznámější je píseň Tichá noc (Stille Nacht), která zazněla poprvé o Vánocích roku 1818 v kostele nedaleko Salzburku. S anglickými Vánocemi je nerozlučně spjatá koleda Good King Wenceslas opěvující dobrého českého knížete sv. Václava.

K nejstarším českým koledám patří píseň Narodil se Kristus Pán, která vznikla ze starší latinské duchovní písně. Ve 14. století chodili koledovat i preláti, kanovníci a duchovenstvo. Karel IV. dokonce zaručil vysokým církevním úředníkům pevný kolední plat. V 18. století nastala renesance české koledy a obliba lidových koled přetrvala do dnešní doby.


Zpíváte si o Vánocích koledy nebo si je alespoň pouštíte? Znáte některou koledu nazpaměť? Koledovali jste někdy? Podělte se s ostatními o své zážitky a názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vánoční stůl

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Vánoce jsou svátky štědrosti a hojnosti. Tomu by měl odpovídat také vánoční stůl a to zejména na Štědrý večer. Pokud nevíte jak na to, podívejte se na několik našich receptů.

Vánoční zvyky

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl | 1 komentář

Tajemnou atmosféru Vánoc dotváří řada starých lidových zvyků a obřadů. Některé z nich se stále dodržují, jiné již upadly v zapomnění.

Partners Financial Services