Ingredience:
350 g hladké mouky, 250 g másla, 120 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, ořechy nebo mandle na posypání, pikantní zavařenina
Postup přípravy:
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout a potom na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme hladká nebo vroubkovaná kolečka a klademe na suchý plech. Z poloviny koleček na plechu vypíchneme kovovou trubičkou střed. Tato kolečka potřeme vejcem a posypeme rozsekanými ořechovými jádry nebo loupanými mandlemi. Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme pikantní červenou zavařeninou.
Doba přípravy: 45 min.
Ingredience:
250 g hladké mouky, 100 g lískových ořechů, 60 g cukru moučka, 180 g másla, 2 žloutky, cukr moučka a vanilkový cukr na obalování
Postup přípravy:
Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr a strouhané prosáté oříšky. Promneme tuk a pomocí žloutků zpracujeme těsto. Necháme v chladnu odležet. Rozdělíme na několik kusů, z každého vyválíme válečky, odkrajujeme stejnoměrné kousky a tvoříme rohlíčky. Pečeme na suchém plechu. Ještě horké rohlíčky obalujeme v cukru s vanilkou.
Doba přípravy: 60 min.
Ingredience:
1 1/4 šálku hladké mouky, 1 1/2 šálku moučkového cukru, 2 1/4 šálku kokosu, 250 g másla, tuk na vymazání, moučkový cukr na obalení
Postup přípravy:
Mouku smícháme s cukrem a kokosem. Přidáme pokrájené máslo a zpracujeme těsto, které necháme hodinu v chladničce odpočinout. Potom malé kousky těsta v tenké vrstvě vltačujeme do vymazaných formiček. Pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova. Horké cukroví vyklopíme z formiček a obalíme v cukru.
Doba přípravy: 60 min.
Ingredience:
180 g hladké mouky, 60 g cukru moučka, lžička anýzu, 120 g másla, 1 žloutek, 3 bílky, 140 g cukru moučka, 100 g vlašských ořechů, 20 g kakaa
Postup přípravy:
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, koření, rozemneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout. Vyválíme tenký plát, přeneseme na suchý plech a zpola upečeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, ořechy a kakao. Namažeme na zapečené těsto a dáme do trouby dopéci. Hned za tepla krájíme řezy velikosti domina. Můžeme též vykrajovat kulatým tvořítkem kolečka (u této verze je dost velký odpad) nebo půlměsíčky.
Připraveno ve spolupráci Recepty.cz, kde naleznete další vánoční recepty.