Fondy: koktejly, šampaňské a další oslavy

Fondy: koktejly, šampaňské a další oslavy
Minulý týden byl tak trochu ve znamení oslav. Podávaly se dobré nápoje, sudičky se scházely nad kolébkami nových fondů a začaly se balit vánoční dárky. Co pro vás připravila vaše investiční společnost?

Největší slávou minulého týdne byly desáté narozeniny Investiční společnosti České spořitelny (profil, názory). V hotelu Ambassador se sešlo současné vedení největší české investičky s představiteli mateřské banky (včetně generálního ředitele Jacka Stacka), přáteli a bývalými manažery, mezi kterými nechyběli otec-zakladatel Miroslav Stehlík (dnes ředitel sekce majetkových účastí ČEZ), zimní král ISČS Pavel Kráčmar ani současný ředitel IKS KB (profil, názory) a bývalý šéfanalytik ISČS Pavel Pršala.

Večer to byl příjemný, mimo jiné i díky podávaným koktejlům s podivnými názvy. Nebyla by to totiž oslava investiční společnosti, kdyby každý host u příchodu neobdržel Test investiční odvahy, po jehož vyplnění zjistil, jaké koktejly jej večer čekají. Test s pěti otázkami ostatně vidíte o trochu níže a k dispozici je vám samozřejmě i vyhodnocení testu.

Pokud jste pravdivě odpověděli na výše uvedené otázky, podívejte se na vyhodnocení testu. Na zdraví!

Narodil se…

… možná velký konkurent dvěma dominantám českého fondového byznysu - ISČS a IKS KB. Obě společnosti letos prožily mnoho dobrého, včetně klidu od konkurence. Úspěšný lobbying Unie investičních společností zpozdil nástup zahraničních fondů, Pioneer (profil, názory) se potýkal s nepříjemnými výsledky svého fondu Pioneer Trust (profil, názory) a První investiční (profil, názory) skomírala na okraji zájmu mateřské ČSOB (profil, názory).

Velmi tiše a nenápadně se minulý týden na scéně objevila nová investiční společnost. Nová možná není úplně přesný výraz, protože jde o přemalovanou KIS - Kapitálovou investiční společnost České pojišťovny. Ale zatímco KIS si až dosud žila poklidným životem správce několika málo uzavřených a jednoho otevřeného fondu, nový ČP Invest (profil, názory) hodlá na trh razantně vtrhnout s osmi fondy a třemi investičními programy.

K novým fondům i strategii ČP Investu se brzy vrátíme, a proto jen několik málo vět. Jak jsme již psali minulý týden, tři z fondů ČP Investu vznikly přejmenováním nedávno otevřených fondů. Jde o smíšený fond, fond korporátních dluhopisů a fond globálních značek. Pět nových fondů tvoří standardní dvojice fondu peněžního trhu a fondu státních dluhopisů a tři fondy, které prozatím nemají mezi českými investičními společnostmi konkurenci: fond farmacie a biotechnologie, fond nové ekonomiky a fond ropného a energetického průmyslu. Pro řadu investorů by mohly být zajímavé i investiční programy, jednoduše pojmenované konzervativní, vyvážený a dynamický. Již brzy uvidíme, jak se podaří České pojišťovně (profil, názory) nabídnout tyto nové produkty svým klientům. Někdo má a někdo nemá - ale řada potenciálních klientů již má Felixe nebo Sporoplán a ČP Invest to nebude mít příliš jednoduché.

A teď trochu čísel

Minulý týden byl spíše smutný - většině fondů klesala výkonnost a lidé si začali vybírat peníze na vánoce. Jediný fond, Union vyvážený (profil, názory), dokázal vydělat více než čtyři procenta, všechny ostatní ziskové fondy svým podílníkům připsaly jen pár desetin či setin procenta. Naproti tomu agresivní fondy většinou ztrácely, nejvíce ČSOB evropský akciový (OFPATEA) s mínus 4,9 procenta, ISČS Eurotrend (profil, názory) s mínus čtyřmi procenty a Newton Euro (profil, názory) s mínus 3,7 procenta. Velmi zajímavá je také tabulka roční výkonnosti, kterou vede investAGe AG2000 (profil, názory) s 11,3 procenty před dlouho dominantním fondem IKS Dluhopisový (profil, názory) s 10,4 procenta.

Nedařilo se ani přilákat nové peníze. U všech kategorií fondů s výjimkou dluhopisových skončily čisté prodeje nehezkými zápornými čísly; nejvíce utrpěly smíšené fondy (mínus 108 milionů korun) a fondy peněžního trhu (mínus 92 milionů korun), a to zejména díky masivním výběrům ze Sporoinvestu (profil, názory). Z tohoto fondu si investoři vybrali 233 milionů korun (a vložili pouze 100 milionů korun), zatímco z druhého IKS Peněžní trh (profil, názory) pouze 96 milionů korun (ovšem vložili nových 115 milionů korun).

Slavit tak mohly pouze fondy dluhopisové, a především ty z rodiny Investiční společnosti České spořitelny (profil, názory). I když nejvyšší čisté prodeje vykázal jako obvykle IKS Dluhopisový (profil, názory) (78 milionů korun), o pouhé dva miliony za ním zůstal Sporobond (profil, názory) a na třetím místě se se ziskem 60 milionů korun umístil nejnovější fond ISČS, Trendbond (profil, názory). Čtvrtý fond, ŽB-Sporokonto (profil, názory), získal již jen 19 milionů korun a pátý IKS Peněžní trh (profil, názory) o šest set tisíc korun méně.

Toto i mnohem více najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Co byste popřáli ISČS k narozeninám? Co podle vás věští sudičky ČP Investu? A kolik bodů jste získali v koktejlovém testu? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services