O likvidní felicii

O likvidní felicii
"Potřebuji rychle peníze" – tato starost se honila Radkovi hlavou už několik dní. Mohl sice v nejbližším autobazaru nabídnout svou tři roky starou felicii a získat hned hotovost. Jak ale přijít k penězům a nemuset se cest automobilem vzdát?

Prodej vozu a leasing ojetého vozidla: Krkolomnou cestou k přijatelné částce

Leasing
Leasing představuje způsob pořízení investice formou splátek, majitelem se stává po úhradě všech splátek. Doba splácení se pohybuje mezi dvěma až třemi lety.

Na své Škodě Felicii 1,3 LXi z roku 1998 v pořizovací ceně 230 tisíc korun Radek příliš nelpěl. Bez výčitek svědomí ji proto mohl prodat a okamžitě si obstarat stejný typ – na leasing.

Srovnatelný model stejného stáří prodávají autobazary za zhruba 150 tisíc korun. Při třicetiprocentní akontaci a tříletém leasingu by Radek zaplatil ihned 45 tisíc, dalších 185 tisíc pak v měsíčních splátkách. Přijatelné podmínky leasingu ojetin však kalí rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou automobilu. Při hotovostním výkupu nenabízejí bazary za uvedenou felicii 150 tisíc, ale přibližně o pětadvacet tisícovek méně. Po zaplacení akontace by si tak Radek mohl užívat jen 80 tisíc korun.

Zpětný leasing: Daň za city

Zpětný leasing

Transakce, při které vlastník prodá svůj vůz leasingové společnosti a následně si tento vůz na základě smlouvy pronajme. V hotovosti obdrží 30 – 80 % vozu, zbytek je stržen jako akontace. Podmínky se příliš neliší od leasingu běžného.

Od loňského roku, kdy začaly autobazary ve spolupráci s leasingovými společnostmi nabízet zpětný leasing jako novou finanční službu, lze získat peníze i na svůj vlastní vůz.

Stejné jsou doklady, které leasingová společnost vyžaduje, i rozmezí délky trvání. Zůstává také třešnička na dortu v podobě havarijního pojištění v ceně leasingu. Ponechme při životě variantu třicetiprocentní akontace a tříleté doby splácení a přisuďme Radkovi za jeho felicii na ruku 161 tisíc. Prvotní nadšení z velmi slušné částky ale mírně pohasíná při výpočtu leasingového navýšení, jelikož suma zaplacená v měsíčních splátkách se po třech letech vyšplhá na 293 tisíc.

Zpětný leasing proto uvítají zejména ti, kdož mají vysoce vyvinutý citový vztah ke svému automobilu, a ti, kteří jsou lační po větším obnosu. Komu se značné navýšení nezamlouvá, může podstoupit první variantu.

Zastavárna: Poslední štace

Zastavárny

Zastaváren, jež jsou ochotny přijímat osobní auta, není zatím mnoho. Úrok se pohybuje mezi 5 – 10 % týdně, při částkách nad 100 tisíc korun se snižuje na 10 % měsíčně. Dlužník zůstává i nadále majitelem vozu.

Zástava automobilu je ve srovnání s předchozími variantami poněkud nesouměřitelná, neboť během ní majitel nemůže se svým vozem disponovat, půjčka je krátkodobá a zaplacený úrok astronomický. Má tedy smysl vůbec o této alternativě uvažovat?

Obnos, který je možné na automobil získat, záleží na jednotlivých zastavárnách a také na diplomacii majitele vozu, protože smlouvat se v tomto případě může vyplatit. Získaná částka se ale jen těžko vychýlí z rozmezí 25 – 50 procent hodnoty zastavené věci. Na první pohled naprosto nevýhodná varianta může být nicméně jedinou spásou pro vlastníky patnáct let starých trabantů i další zoufalce, jejichž auta jsou pro autobazary a leasingové společnosti naprosto nezajímavá. Následující tabulka srovnává všechny uvedené možnosti. Svého adresáta může nalézt každá z nich, neboť, jak je z jejich charakteristik patrné, svou roli při rozhodování sehrává více faktorů.

Charakteristika / Varianta   Prodej vozu + leasing   Zpětný leasing   Zástava  
Doba   12 – 70 měsíců  12 - 70 měsíců  1 - 2 týdny
Získaná hotovost  80 000 Kč  161 000 Kč  100 000 Kč 
Uhrazená suma  185 000 Kč  293 000 Kč  105 000 Kč 
Financováno leasingem 150 000 Kč 161 000 Kč        -
Cena leasingu 230 000 Kč 293 000 Kč        -
Leasingové navýšení 53 % 82 %        -

Jakým způsobem byste si vy půjčili sto tisíc korun?  Co si myslíte o zpětném leasingu? A co o zastavárnách? O své názory a zkušenosti se můžete podělit s ostatními.

Více informací o leasingu a leasingových firmách najdete v naší stejnojmenné sekci.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Leasing v roce 2000

23. 10. 2001 | Petr Vykoukal

Růst ekonomiky a s ním spojený vzestup investic přispěl v minulém roce k dalším zvýšení objemů leasingových obchodů. V oblasti finančního leasingu movitých věcí se již pohybujeme na... celý článek

Leasing roste

26. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Leasing roste

Růst ekonomiky a s ním spojený vzestup investic přispívá ke zvyšování objemů leasingových obchodů. V oblasti finančního leasingu movitých věcí se již pohybujeme na úrovni vyspělé Evropy,... celý článek

Partners Financial Services