Jak zabít fond?

Jak zabít fond?
Občas se stane, že některý fond v nabídce nezaujme a nikdo do něj neinvestuje. Co s ním? Zrušit? Změnit? Jedna taková změna se právě odehrává.

Mnohokrát jsme v našich komentářích zmiňovali smutný osud fondu ČSOB český akciový (OFOBICAK). Původně měl být partnerem fondu ČSOB světový akciový (profil, názory) tak, aby klienti OB Investu (ISOBI) mohli své akciové investice rozkládat mezi český a světový trh. Myšlenka dobrá, leč neujala se. O české akcie nikdo nejevil zájem a fond řadu měsíců přežíval s pouhými třemi sty tisíci korun na termínovaném vkladu. Nejjednodušší by samozřejmě bylo takový fond zrušit, protože správcovské společnosti dělá pouze ostudu. A nebo že by ne?

Umělý spánek fondu je totiž často výhodnější než smrt, protože nikdy nevíte, kdy se vám může "instantní" fond hodit. Vzhledem k byrokracii Komise pro cenné papíry je totiž mnohem jednodušší změnit statut již existujícího fondu než prosadit založení fondu zcela nového. OB Investu samozřejmě komplikoval další rozvoj nejasný osud vůči První investiční (profil, názory), změny v manažerské struktuře i důraz mateřské banky na prodej fondů belgické KBC na úkor vlastní dceřiné společnosti. ČSOB český akciový tak v koutku živořil a čekal, zdali přijde jeho den. Pokud by pražská burza začala rychle růst, zřejmě by jej OB Invest znovu uvedl na trh (ono přeci jen mít dva fondy v kategorii, jeden pro ČR a druhý pro zahraničí není tak špatná myšlenka), potácení kurzů českých akcií ale naději na velký zájem investorů nedávalo.

OB Investu tedy nezbývalo, než fond změnit. ČSOB český akciový je proto pohřben a z jeho popela se rodí ČSOB výnosový. Jaký bude? Podle prvních informací půjde o fond peněžního trhu, určený pro korporátní klientelu s oceňováním majetku v týdenních cyklech. Název ČSOB výnosový by mohl naznačovat, že půjde o dividendový fond, ale v tuto chvíli jde pouze o naši spekulaci. Pokud by fond nevyplácel dividendy, neměla by korporátní klientela důvod do něj investovat - díky dividendám a následnému poklesu kurzu je totiž možno realizovat na nákupu podílových listů ztrátu a poměrně zajímavě ušetřit na daních, které na rozdíl od fyzických osob musí firmy platit, i když podílové listy prodají až po více než šesti měsících držení. O tom, že o tuto "nadstandardní službu" je zájem, svědčí i úspěch fondu Merkur (OFSISMER) z dílny ISČS (ISSIS). Tento fond za rok a čtvrt existence přilákal téměř sto milionů korun a v ročním horizontu peníze zhodnotil o tři procenta.

Zajímavá je také zmínka o týdenním stanovování kurzu, tedy o něčem, proti čemu usilovně bojuje Unie investičních společností (UNIS). Závazné pokyny pro členy UNIS praví, že členové jsou povinni vlastní jmění a vlastní jmění na podílový list zveřejňovat DENNĚ. Do konce roku 2001 bylo stanoveno přechodné období, během kterého mohou společnosti oceňovat týdně, toho ale využívaly pouze některé malé společnosti či velké společnosti u některých postkupónových fondů. OB Invest se ale zřejmě hodlá dennímu zveřejňování kurzů vyhýbat a uvidíme, jak se k tomu postaví UNIS a jeho etický výbor.

A co praví čísla?

Minulý týden byl tak trochu netradiční: fondy získaly o 24 milionů korun více než si podílníci vybrali - a poklesy výkonnosti zaznamenaly především dluhopisové fondy. Začněme majetkem: díky fondům IKS Dluhopisový (profil, názory), Sporobond (OFSISSPB), Trendbond (OFSISTB) a 1.IN dluhopisový (profil, názory) vykázaly dluhopisové fondy čisté prodeje téměř 188 milionů korun. Tento poměrně neobvyklý nárůst zastínil i odlivy z ostatních kategorií fondů: z akciových odteklo 20 milionů korun, ze smíšených 88 milionů korun, z peněžního trhu 52 milionů korun a z fondů fondů tři miliony korun. Více v tabulce čistých prodejů jednotlivých kategorií a top ten prodejů a odkupů.

Tabulky zhodnocení tentokrát potěší především ty, kteří vsadili na dlouhodobější fondy. O téměř sedm procent vzhůru poskočil Akro Eurotech (profil, názory), i tak ale jeho roční znehodnocení činí 61,8 procenta. Na druhém místě s růstem 4,5 procenta je Sporotrend (OFSISSPT), následovaný fondem Akro mezinárodní akciový (profil, názory) se čtyřmi procenty. Více již v této tabulce. V přehledu top ten fondů s nejvyšším ročním zhodnocením poprvé po dlouhé době není IKS Dluhopisový (profil, názory), ale investAGe AG2000 (profil, názory) se zhodnocením 10,26 procenta. Více již zde.

Minulý týden se naopak zcela nedařilo fondům dluhopisovým, které v průměru ztratily 0,35 procenta. O téměř celé procento během týdne poklesly Citicorp dluhopisů (OFCITDL) a IKS Dluhopisový. Dalšími fondy s negativním zhodnocením minulý týden byly Newton Euro (profil, názory), Sporobond (OFSISSPB), Akro Obligace (profil, názory) a další. V tabulce fondů s nejnižší roční výkonností stále bezkonkurenčně vede Akro Eurotech se ztrátou přes šedesát procent, další fondy již meziročně ztrácí pouze 23-30 procent).

Toto i mnohem více najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Je podle vás důležité denní zveřejňování kurzů fondů? Nebo byste vývoj své investice raději nesledovali? Podělte se s ostatními o své názory!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2001 8:40, TGP

Proč ne? Mě to v té bídě okolo přijde jako docela slušné.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 11. 2001 14:16, TGP

Osobně dávám přednost mexické kuchyni, nevýrazná strava mdlé chuti z dílny českých investiček mě radostí nenaplní.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services