Pro pana Jeronýma ...

Filip Holba | 6. 12. 2000

Pan Jeroným si vybírá mezi Českou spořitelnou, Komerční bankou a ČSOB. Česká spořitelna nabízí hned několik typů karet, které se svou charakteristikou blíží označení kreditní. Jde o kartu VISA, která může být buď chargeová nebo kreditní. Charge karty nabízí nižší úrok (12,5 procenta ročně, tedy jedno procento měsíčně), je však nutné každý vzniklý dluh splatit do sjednané doby, např. do dvaceti dnů. Ani "kreditní karta ČS" ovšem není klasickou kreditkou. Přes její označení jde spíše o jednorázový hotovostní úvěr, který je nutno splatit deseti pevně danými splátkami a který poté není možné obnovit. Označení "kreditní" nese také karta VISA Electron Student, kdy se ke sporožirovému účtu rodičů zakládá úvěrový účet k dispozici studentu vysoké školy.

Má-li pan Jeroným účet vedený alespoň tři měsíce u ČSOB a je navíc ochoten složit sto tisíc korun jako jistinu ve formě termínovaného vkladu, je mu otevřena cesta ke kartě tohoto bankovního domu. Karta ČSOB však opět není typickým představitelem kreditní karty. Úrok z dluhu zde v podstatě neplatíte, neboť bezúročné období se kryje s dobou splatnosti dluhu stanovenou ve smlouvě. Neexistence měsíčních poplatků spolu s bezúročným obdobím je však vyvážena již zmíněným stotisícovým vkladem. Tyto vysoké požadavky se panu Jeronýmovi příliš nelíbí.

Zbývá mu nabídka Komerční banky. Její Inter Card je na našem trhu vlastně jedinou standardní kreditní kartou nabízenou výhradně k bankovnímu účtu a s přijatelným úrokem. Výhodou je navíc doplňková karta, která se může objevit pod stromečkem, ozdobena manželčiným jménem.

Rozhodování pana Jeronýma bude asi těžší, než jak tomu bylo u pana Aleše, protože na poli "levnějších" kreditních karet (tedy těch s nižšími úroky) dosud chybí ostrá konkurence. Vzhledem k rychlosti rozvoje kreditních karet u nás však na sebe patrně nenechá dlouho čekat.

Kterou kreditní kartu preferujete vy? Myslíte, že se již některá z nich vyplatí, očekáváte, že se nabídka ještě zatraktivní? Napište svůj názor.

Zpět na hlavní článek

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žlutá, červená nebo kreditní?

6. 12. 2000 | Filip Holba

Žlutá, červená nebo kreditní?

Fotbalovému týmu počet udělených žlutých či červených karet moc kreditu nepřidá. Jinak tomu může být v případě karet kreditních, které se u nás začínají rozdávat. Nejen fotbalistům,... celý článek

Pro pana Aleše ...

6. 12. 2000 | Filip Holba

Partners Financial Services