Je ochrana karet eBanky skutečně lepší?

Je ochrana karet eBanky skutečně lepší?
V reakci na podvody s padělanými kartami vymysleli v eBance dva způsoby, jak se proti zneužití své karty bránit. Bohužel jsou však spojeny s nemalými dodatečnými náklady či s výrazným nepohodlím.

K atakům na platební karty klientů bank, které se odehrály před týdnem, vydala eBanka tiskovou zprávu. Ta informovala o tom, že klienti banky mají v rukou nástroje, které jim mohou pomoci zamezit podvodným transakcím s jejich platební kartou. Myšlenky na kterých je systém postaven jsou jednoduché. Svůj účet v eBance si můžete nastavit tak, aby po každé transakci přišla na váš mobil SMS zpráva, informující o pohybu na účtu. Za každou doručenou SMS zprávu zaplatíte pět korun. Spasí vás však pouze v případě, že zloděj nevybere celý účet nebo denní limit během 20 minut, v opačném případě se totiž jen dovíte, že jste přišli o všechny peníze na účtě (či jen o výši limitu karty). Pokud to zloděj včas nestihl, převeďte všechny své peníze na jiný účet.

Druhou, sofistikovanější variantou je možnost "nastavení" nulového zůstatku na účtu. Funkce, která bude uvedena do provozu začátkem příštího roku, bude umožňovat nastavení částky, jakou se bude jevit vaše karta pro autorizační centrum. Můžete ji mít nastavenou tak, že na ní nejsou žádné peníze a přitom mít na účtu miliony. Pokud budete chtít utrácet, vrátíte si nastavenou částku na úroveň, kterou budete chtít. Tato varianta je znatelně lepší než výše uvedené sledování na mobilu, které ztrátám zabránit nemusí. Její chyba je však v tom, že musíte měnit nastavení před každou transakcí a také zatím chybí velice důležitá informace – kolik to bude stát.

Ač mohou obavy ze zneužití karty k těmto službám přitáhnout značné množství zájemců, nejsou asi nejvhodnější pro každého. Při vysokém počtu transakcí se vám prodraží informační smsky, na pravidelné zvyšování a snižování zůstatků zase budete potřebovat čas. Mnohem lepší by bylo, pokud by podobná řešení aplikovala prostřednictvím svých systémů samotná banka a byla schopna operativněji řešit případné reklamace a stížností svých klientů.

Zmíněnou tiskovou zprávu eBanky si můžete přečíst zde.

Přivedly by vás poslední zprávy o podvodech s kartami k využívání výše zmíněných služeb? Máte nějaké vlastí řešení? Podělte se o své nápady a zkušenosti s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2001 16:00, TGP

To je hodne dobry napad, diky za inspiraci :-)

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 11. 2001 11:09, SkrivanekT

dobrej nápad, díky

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services