Fondy: Kéž by se počátek listopadu opakoval

Fondy: Kéž by se počátek listopadu opakoval
Velmi úspěšný byl počátek listopadu pro tuzemské fondy. O tři procenta vzrostla v průměru za týden výkonnost akciových fondů a prodeje převýšily odkupy podílových listů o celých 95,5 milionu korun.

Snížení amerických a následně i evropských úrokových sazeb o půl procentního bodu, rostoucí akciové trhy a úterní znovuzavedení tříprocentního vstupního poplatku přivedlo investory v nevídané míře do akciových fondů IKS KB. Fond světových indexů (profil, názory) IKS KB získal 44 milionů nových investic, fond fondů (profil, názory) necelých deset milionů. Jen setinou majetku získaného konkurencí se mohou pochlubit fondy Globaltrend FF (OFSISFF) a Eurotrend (OFSISEUR) Investiční společnosti České spořitelny (ISSIS), přesto se také udržely v první desítce fondů s největšími čistými prodeji. Čelo tabulky obsadil, jak je již přes půl roku zvykem IKS Dluhopisový (profil, názory). Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Fond s kreditní kartou

Nejvíce - 65,5 milionu korun - odplynulo ze Sporoinvestu ISČS (OFSISSPI). Největší fond peněžního trhu podléhá více než konkurence cyklům, lidé do něj odkládají peníze na dovolenou a na vánoce a následně je vybírají. A příští rok bude z pohledu správcovské společnosti ještě hůř – cykly se prohloubí. V ISČS totiž oprášili plány na zavedení kreditní karty propojené s fondy. Zatímco před třemi lety, kdy se záměr poprvé objevil na scéně, vše ztroskotalo na nepropojenosti informačních systémů mateřské banky s dceřinnou investiční společností, nyní by to již neměl být problém. Tisková mluvčí skupiny České spořitelny (profil, názory) Klára Gajdůšková slíbila uvést novinku na trh do konce roku.

Přes 11,5 milionu korun uteklo z Restitučního fondu IPB (profil, názory). V závěsu za ním následuje IKS Globální (profil, názory). Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely.

Chcete-li se podívat na prodeje a odkupy blíže, poslouží vám ještě:
statistika prodejů
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Růst v recesi

Akciové trhy již několik týdnů rostou, i když ekonomika USA vstoupila do recese. Týdenní výkonnosti všech kategorií se pohybují, na rozdíl od venkovních teplot, vysoko nad nulou. Na druhou stranu v dlouhodobějším horizontu akciové fondy stále dost ztrácejí, od května například v průměru dvacet jedna procent a meziročně dokonce více než třicet procent. Zde najdete přehled výkonností podle kategorií.

Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil se 7,5 procenty ČSOB světový akciový (profil, názory) a Akro Eurotech (profil, názory). Rekordman minulých týdnů - Sporotrend (OFSISSPT) tentokrát tabulku úspěšných s tříprocentním nárůstem výkonnosti uzavírá. Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Nejvíce, okolo půl procenta, ztrácel v důsledku pokračujícího posilování koruny Akro Obligace (profil, názory) – fond krátkých dluhopisů zainvestovaný v euru. Ostatní nejnižší výkonnosti minulého týdne nejsou vůbec špatné - posuďte sami.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Považujete kreditní kartu propojenou s fondem peněžního trhu za dobrý nápad? Pomůže tato novinka, bude-li skutečně zavedena, získat ISČS zpět ztracené pozice? Bude růst pokračovat majetku pod správou a výkonnosti pokračovat? Napište svůj názor.

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services